Interviu cu Iurie Leancă: Convorbiri constructive într-o tonalitate călduroasă. Radio Europa Liberă. 30.03.2011.

106

Iurie Leancă: „A fost o vizită bună, care ne-a permis să trecem în revistă atât relațiile bilaterale pe diverse paliere ale dialogului politic, schimburile comercial-economice, dimensiunea umanitară a relațiilor bilaterale. Bineînțeles, să discutăm și despre anumite probleme regionale. Dar nu în ultimul rând, pe agenda discuțiilor cu omologul meu rus, Serghei Lavrov, a fost și problema conflictului transnistrean, căile de identificare a unei soluții durabile politice, astfel încât să reușim, într-o perspectivă anumită, să ne debarasăm de acest conflict, demonstrând că abordarea noastră este una pragmatică, una neconjuncturală, acea care se dictează de interesul major al Republicii Moldova de a reintegra țara.”

Europa Liberă: Domnul Lavrov s-a arătat foarte deschis pentru a reiniția dialogul în formatul 5+2. E posibil?

Iurie Leancă: „Bineînțeles, că am discutat despre eforturile mediatorilor, partenerilor noștri atât din Est, cât și din Vest de a ne ajuta să creăm aceste condiții favorabile, care vor conduce, pe de o parte, la reluarea negocierilor în format oficial, ceea ce ne va permite să discutăm probleme de substanță și în mod special problema statutului acestei regiuni în contextul foarte clar, la care s-a referit și domnul ministru Lavrov și al suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deocamdată nu există un proiect de statut pentru această regiune?

Iurie Leancă: „Au existat pe parcursul anilor mai multe proiecte și vedem că, din păcate, nici unul nu a fost dus la o finalitate logică. Astfel încât poate de această dată am putea să ne conducem de o altă abordare.”

Europa Liberă: Care?

Iurie Leancă: „Să reluăm aceste discuții în formatul 5+2, să avem acest climat favorabil și intern, bazat pe un alt nivel de încredere, pe care am încercat să-l construim anul trecut și anul acesta, deloc simplu, deseori întâmpinând reacții neadecvate din partea celor de la Tiraspol. Dar oricum nu avem altă alternativă, decât să promovăm această logică și politică de angajare a autorităților, a oamenilor de acolo, a comunității de afaceri ș.a.m.d. Și să discutăm în acest context anumite principii. Principii de a construi, pe de o parte, acest stat unic, un stat cu un singur subiect al dreptului internațional, cu competențe foarte clar fixate pentru centru, pentru Republica Moldova, pentru capitala ei. Și totodată să discutăm despre competențele, pe care ar putea să le aibă regiunea respectivă, bazându-ne pe experiențe existente deja în Europa.”

Europa Liberă: Dacă e să-l citez corect pe șeful diplomației ruse, domnul Lavrov spunea, că pe timpul, când exista dialogul în formatul 5+2, Rusia își onora și o altă parte a angajamentelor, retrăgând munițiile din stânga Nistrului. E un subiect foarte sensibil, dar care trebuie să aibă și acesta o finalitate logică. Când își termină Rusia de retras armatele de pe teritoriul Moldovei?

Iurie Leancă: „Nu pot să vă zic, când vom fi martori a unei finalități necesare, din punctul nostru de vedere. Cunoașteți, că poziția Republicii Moldova în acest subiect este una consistentă și este consecventă. Am discutat acest subiect cu omologul meu și am expus încă o dată argumentele noastre în favoarea retragerii acestor muniții și a acestui contingent, care a mai rămas din fosta Armată a 14-a. Și aici desigur, că nu facem confuzii cu ceea ce se numește forțe de menținere a păcii, deși și acest subiect l-am discutat la fel și am găsit un anumit nivel de înțelegere din partea interlocutorului rus.

Deci, în ceea ce privește munițiile am spus, că dincolo de faptul, că este dreptul suveran al unei țări de a exercita și de a-și expune viziunea privind prezența militară străină și poziția noastră este foarte clară. Dincolo de acest lucru, prezența acestor muniții, foarte învechite, crează un risc, un pericol real în primul rând pentru cetățenii, care locuiesc acolo, pentru cei din Ucraina, fiindcă acest depozit de la Colbasna se află doar la trei kilometri.

Inițierea retragerii va permite să mai venim cu încă un element de creare a acestui mediu de încredere între jucătorii importanți, implicați în acest proces. Sper că dialogul, schimbul de argumente, de viziuni pe care le-am avut ieri ne vor permite ca într-o perspectivă nu îndelungată să fim martori la acest proces de retragere.”

Europa Liberă: Dar ați vorbit despre o înțelegere moldo-rusă în privința forțelor de menținere a păcii. Care e?

Iurie Leancă: „Nu este o înțelegere moldo-rusă, este un subiect discutat în context mai larg, în contextul formatului 5+2. Vorbim despre necesitatea transformării contingentului actual, în reformatarea lui. Pornind de la ideea, că mandatul acestui contingent din ʼ92 reflecta problemele de atunci, realitățile din teren. Slavă Domnului, nu a mai fost vărsare de sânge, astfel încât s-a schimbat, din punctul nostru de vedere, și mă bucur că ministrul Lavrov a împărtășit această poziție, s-a schimbat situația, s-au schimbat obiectivele, astfel încât avem nevoie de altfel de forțe de menținere a păcii, cu un element mai puțin militar, dar cu unul axat pe dimensiunea civilă. Eventual una polițienească, una cu caracter internațional. Am văzut o reacție pozitivă din partea domnului ministru Lavrov și sper să putem, împreună cu ceilalți parteneri ai noștri, să avansăm și pe acest subiect.”

Europa Liberă: În limbaj diplomatic și ați avut un dialog constructiv cu omologul Dvs rus. Impactul acestui dialog când va fi sesizabil?

Iurie Leancă: „Valentina, nu cred, că trebuie să încercăm să vedem cum putem cuantifica în termen imediat discuțiile de ieri. Este foarte important, în primul rând, că am avut această discuție. Că am avut o discuție constructivă. A fost o discuție călduroasă, ceea ce contează foarte mult pentu a stabili acest cadru favorabil. Relațiile inter-umane contează foarte mult. Și chiar dacă am avut încă diferențe de opinii pe aceste subiecte, această tonalitate constructivă, pe care am simțit-o din partea partenerilor ruși, mă face să fiu încrezător că există o perspectivă, că există o șansă și sper să putem să materializăm și să valorificăm această șansă, care s-a deschis în fața noastră ca urmare a eforturilor întreprinse de Guvern și ca urmare a unui interes mult mai mare din partea partenerilor noștri din afară.”