Ministrul economiei, Valeriu Lazăr declarase săptămâna trecută la o conferință organizată la Chișinău de ambasada Federației Ruse că Moldova este gata să semneze un acord de liber schimb cu CSI. Așa cum Chișinăul negociază și liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană, Radu Benea l-a întrebat pe economistul Iurie Gotișan dacă cele două opțiuni nu se contrazic.
Iurie Gotișan: Aparent, semnarea unui asemenea acord nu ar fi contrar angajamentelor pe care le are Republica Moldova față de Uniunea Europeană pe dimensiunea economico-comercială, în particular dacă vorbim de negocierea noului acord de liber schimb cu UE. În plus, acesta nu pare să contravină angajamentelor Moldovei față de Organizația Mondială a Comerțului la care acesta este parte. Constatări pe care, de fapt, le-au făcut și autoritățile de la Chișinău. Pe de altă parte, aceste rocade de politică externă, chiar și la nivel declarativ, nu prea corelează cu eforturile plenare ale Chișinăului, mai ales că scopul primordial este integrarea în Uniunea Europeană. Totuși pe termen scurt un asemenea acord ar avea și raționamente economice, măcar și din simplu motiv că Moldova este încă puternic ancorată în spațiul estic, astfel că aceasta cel puțin pentru moment nu ar nu trebui să-l neglijeze.
Europa Liberă: Care este limita până la care RM se poate integra economic în CSI, fără ca acest lucru să dăuneze relațiilor cu UE? Cât de simplu este să corespunzi, concomitent, și standardelor estice, și celor vestice?
Iurie Gotișan: Vedeți, exportatorii moldoveni au luat o lecție bună urmare a embargoului rus la produsele vinicole și cele agroalimentare, astfel că o bună parte din aceștia s-au conformat noilor reguli de piață, inclusiv conformarea către cele din UE. Nu tre sa uitam de altfel, că și țările din Est poarta negocieri cu UE pe marginea conformității poroduselor acestora către standardele UE, respectiv cred eu, mai multe produse moldovenești sînt supuse unor expertise complexe atunci cînd sînt exportate în spațiul CSI. Odată ce te conformezi regulilor ambelor structuri, de ce nu ai face parte? Numai că mie mi se pare cam dificil, mai ales că costurile pe aceste două dimensiuni pot fi diferite și substanțial mai mari, pe unde mai pui că tempoul racordării celor din Est la standardele UE este destul de lent.
Europa Liberă: De ce piața din CSI rămâne să fie o mare atracție pentru exportatorii moldoveni?
Iurie Gotișan: Schimburile comerciale ale Moldovei cu statele din CSI au o pondere destul de însemnată. Spre exemplu, ponderea exporturilor de produse alimentare cu Rusia, Ucraina, Bielarus și Kazahstan, anume cu aceste patru state este de cca 40% din totalul celor exportate de Moldova, pe cînd valoarea celor exportate in UE este de cca 8%. Or, o asemenea situație ne vorbește odată în plus că producătorii moldoveni aleg calea cea mai simplă, fară a face mari eforturi de a implementa noi standarde și de a explora noi piețe de desfacere.
Europa Liberă: Dacă standardele CSI sunt diferite de cele ale UE, spre care tinde Republica Moldova, de ce ar semna un asemenea acord?
Iurie Gotișan: Cel mai important lucru, pe care trebuie să-l facă Moldova, sînt anume reformele interne. Moldova de fapt poate ieși involuntar din CSI, însă asta se va întâmpla, doar dacă se vor face reforme. Moldova poate rămâne în CSI, dar dacă se va europeniza prin reforme inclusiv economice, atunci țara se va apropia de Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, rămânerea sau apropierea de o organizație internațională, sau regională nu se face, eu știu, prin declarații și prin semnarea de acorduri, sau tratate, ci prin reforme interne, implementate atât la nivel central, cât și local.