Interviu cu Claudia Luciani: „Avem o relație privilegiată cu autoritățile moldovene”. Radio Europea Liberă. 06.05.2011.

87

Europa Libera: Dna Luciani, Consiliul Europei si UE au lansat astazi un proiect, care va fi finantat din surse UE cu 4 milioane de euro in urmatoarele 30 de luni, proiect care se adreseaza celor șase state din Parteneriatul Estic al UE: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina. Ne puteti impartasi mai multe detalii?

Claudia Luciani: „Initiativa, care va fi finantata cu 4 milioane de euro, acopera patru domenii principale: alegerile, justitia, lupta impotriva coruptiei si a infractiunilor cibernetice. Am ales, prin urmare, domenii care se afla chiar in centrul agendei de reforma a tarilor respective. Insa ceea ce este cu adevarat nou la acest proiect este ca avem de-a face cu un program multilateral. Aceasta inseamna ca vom implica, in masura posibilului, toate cele șase state. Toate cele patru componente sunt gandite sa fie aplicate in aceeasi masura in toate cele șase state. Prin urmare nu vom avea programe doar in Ucraina sau in Georgia, le vom aduce impreuna in acest cadru. Cele 6 state isi vor impartasi experientele unele altora, acolo unde reformele sunt implementate, experti dintr-o tara vor merge in celelalte pentru a face cunoscut modul de lucru si rezultatele. Sigur, vor fi implicati si experti din alte state membre.”

Europa Libera: As dori sa rastrangem discutia la Moldova. Sunt sigura ca sunteti la curent ca in Moldova se vor organiza alegeri in curand. Cum vor functiona aceste programe multilaterale in privinta alegerilor?

Claudia Luciani: „Buna intrebare. Cu anumite tari, cum este si cazul Moldovei, Consiliul Europei are deja o serie de planuri de activitati. Cred ca in ultimii ani am conlucrat cu autoritatile moldovene pentru punerea in aplicare a trei saupatru planuri de actiuni atat cu privire la organizarea alegerilor cat si a referendumurilor. Insa in acest nou cadru, problemele cu care se confrunta Moldova – listele electorale, cum sunt acestea verificate, voturile din afara tarii, perioada cand se organizeaza alegerile, lupta impotriva fraudei in alegeri, transmiterea rezultatelor – toate acestea vor fi abordate in cadrul acestui cadru multilateral.”

Europa Libera: Acest proiect este realizat impreuna cu UE si finantat din bani europeni. In ce masura toate actiunile din cadrul sau au legatura cu sansele acestor tari de a deveni membre ale UE?

Claudia Luciani: „Desigur ca exista o legatura. Este evident. Atata vreme cat UE a decis sa dizloce acesti bani pentru a ajuta aceste tari sa isi imbunatateasca aceste domenii, este evident ca aceste domenii sunt importante in procesul de revizuire, de evaluare a acestor tari. Ceea ce vom face noi cu acest cadru multilateral este o actiune complementara la actiunile bilaterale ale acestor tari cu UE. Sigur, treaba noastra nu este sa judecam performanta fiecarei tari. Asta este treaba UE.”

Europa Libera: Care sunt domeniile care vor fi „atacate cu precadere in Moldova?

Claudia Luciani: „As putea spune ca suntem intr-o relatie privilegiata cu autoritatile moldovene. Avem o cooperare excelenta. Daca ne uitam la planul de activitati, probabil ca este cel mai activ pe care il avem: lucram in justitie, in legatura cu ombudsmanul, reglementarea prostitutiei, libertatea presei, democratie parlamentara, acestea sunt doar cateva domenii. Nu am nici o ingrijoare ca vom conclucra la fel de intens si pe viitor. Cred ca problema va fi ce va dori Moldova sa „puna pe masa, in functie de cum vor evolua evenimentele.”