Vlad Filat: Întâlnirile pe care le am sînt în calitate de prim-ministru al R. Moldova, care îmi impun sarcini foarte clare și responsabilități.”
Vlad Filat: „Rolul Germaniei, de rând cu rolul Franței, dar și cu celelalte 25 de țări europene este unul foarte important. De punctul de vedere al Germaniei depind mult deciziile, care se vor lua în raport cu Republica Moldova în procesul nostru de integrare europeană. Este cea de-a doua vizită, la distanță de un an.
În cadrul acestei vizite voi participa și la forumul economic de la Hamburg. Este o misiune importantă, în cadrul căreia vom prezenta Republica Moldova, vom transmite mesaje, sper, și cu rezultat la nivel de investiții. Ulterior voi avea o întâlnire la Berlin iarăși cu caracter economic la fel de importantă. Și desigur întrevederea pe care o voi avea cu cancelarul german, doamna Angela Merkel.”
Europa Liberă: Care sunt prioritățile agendei bilaterale moldo-germane?
Vlad Filat: „În primul rând ține de relațiile politice, economice. Dar în discuțiile pe care le-am avut în cadrul primei întrevederi, sigur dimensiunea politică, integrarea europeană a Republicii Moldova și reglementarea conflictului transnistrean reprezintă priorități. Doamna cancelar are o implicare personală în această problemă. Din momentul în care dânsa s-a implicat, toți au simțit un progres. Eu cred că în cadrul discuției noi vom atinge, pe de o parte, evaluarea a acelor ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an și vom trasa obiective de viitor.”
Europa Liberă: Domnule premier, vorbiți despre atingerea unui progres în soluționarea crizei transnistrene. Pe de altă parte, auzim aceste declarații chiar din partea liderului transnistrean, care zice că întâlnirea de la Moscova în formatul 5+2 ar putea să nu aibă loc, să nu dea roade.
Vlad Filat: „Eu n-o să vreau să comentez declarațiile unora sau altora. Doar vreau să vă spun că realizările sunt cu adevărat unele foarte importante.”
Europa Liberă: Ca de exemplu?
Vlad Filat: „Ceea ce nu înseamnă că obligatoriu avem posibilitatea să fie sesizabile acum. Însă acest fapt că Republica Moldova nu mai este singură în acest proces este deja indiscutabil. Faptul că actorii cei mai importanți, la nivel mondial vorbesc, sunt implicați în acest proces este la fel foarte important. Și că discuțiile pe care le avem în vederea reluării negocierilor în cadrul formatului 5+2 la nivelul formal sunt nu doar declarative, dar sunt în măsura în care se enunță date apropiate de începere a acestor negocieri este la fel un rezultat. Toată această muncă, pe care am depus-o până în prezent reprezintă un fundament serios pentru construcția soluției, pe care urmează să o identificăm și s-o implementăm.”
Europa Liberă: Care ar fi această soluție?
Vlad Filat: „Cu certitudine această soluție va fi în conformitate cu Constituția Republicii Moldova.”
Europa Liberă: În conformitate cu Constituția Republicii Moldova înseamnă că Republica Moldova rămâne un stat unitar, un stat integru. Pe de altă parte se vorbește foarte mult ce fel de statut trebuie să i se ofere acestei regiuni.
Vlad Filat: „Un statut care prevede autonomie largă, oferind un grad sporit de autonomie regiunii transnistrene.”
Europa Liberă: Faptul că nu vă întâlniți cu liderul de la Tiraspol Smirnov ce înseamnă?
Vlad Filat: „Eu nu cred că trebuie să spunem că nu ne întâlnim. Sper că în perioada imediat următoare vom avea această întâlnire.”
Europa Liberă: Până mergeți la Berlin?
Vlad Filat: „Nu cred că vom reuși până merg la Berlin, dar vom avea această întâlnire. Sper sincer, avem ce discuta. Întâlnirea care a fost solicitată de către dânsul nu a putut fi acceptată din mai multe motive, n-o să intru acum în detalii. Cred că și atunci când a fost lansată inițiativa dânșii înțelegeau că eu nu voi răspunde acelei invitații.”
Europa Liberă: Ați putea Dumneavoastră să-i lansați o invitație la dialog?
Vlad Filat: „Această invitație este una deschisă permanent. Eu nu am nevoie de formalități în acest sens. Cred că se poate discuta atunci când apar probleme. Și deaceea fără a da mai multe detalii…”
Europa Liberă: Dar ce ați insista să discutați cu domnul Smirnov?
Vlad Filat: „Avem foarte multe lucruri.”
Europa Liberă: Concret.
Vlad Filat: „Dincolo de aspectul de reglementare, urmează pas cu pas să asigurăm condiții de viață mai bună pentru oameni, de pe ambele maluri ale Nistrului. Ține și de circulație, ține și de relațiile economice, ține și de reluarea convorbirilor telefonice fixe într-o manieră normală, firească. Deci, sunt foarte multe probleme, care pot fi rezolvate imediat, dacă există bunăvoință. Din partea noastră există toată deschiderea și bunăvoința deoarece aceste măsuri vizează cetățeanul, nu administrația sau nu anumiți funcționari. Dar oamenii care trăiesc pe malul stâng al Nistrului.”
Europa Liberă: Devine atractivă partea dreaptă pentru partea stângă a Nistrului?
Vlad Filat: „Eu nu aș vrea să discut despre reglementarea conflictului transnistrean prin prisma atractivității. Este absolut firesc și necesar ca țara să fie reintegrată și ca întreaga țară să fie atractivă pentru propriii cetățeni și pentru cei care vin să ne vadă, sau cei care vor să vină să investească în țara noastră.”
Europa Liberă: O eventuală întrevedere cu Igor Smirnov nu ar însemna o susținere pentru el în eventualitatea câștigului la alegerile care se preconizează pentru finele acestui an în Transnistria?
Vlad Filat: „Doamna Ursu dacă vom analiza lucrurile în așa fel, atunci practic nu am putea să ne întâlnim cu nimeni, fiindcă ori la noi sunt alegeri, ori în alte părți sunt alegeri. Sarcinile noastre urmează a fi administrate până în ultimul moment. Întâlnirile pe care le am nu le am în calitate de concurent electoral, le am în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova, care imi impun sarcini foarte clare și responsabilități.”
Europa Liberă: Dacă revenim la dialogul moldo-german, sincer, ați contat și mai contați pe Germania că va putea să convingă Moscova să fie mai cooperantă în luarea unei decizii asupra soluționării definitive a conflictului transnistrean?
Vlad Filat: „Germania poate să convingă nu doar Moscova. Nu, nu ne-am propus ca o țară să convingă pe alta. Ne-am propus ca să avem parteneri solidari cu noi, care au capacitatea în a influența deciziile participanților, care este și acel mesaj comun între Sarkozy-Merkel-Medvedev, deci, a fost extins. Și în acest sens vreau să revin la declarația premierului francez François Fillon, în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Paris, care fără nici un fel de condiții sprijină procesul nostru de integrare europeană, dar și de reintegrare a țării. Deci, toate acestea privite împreună ne arată că atmosfera necesară este pregătită pentru a începe și pentru a avea parcurs cu rezultat în acest proces de reglementare transnistrean.”
Europa Liberă: Deci, Dumneavoastră sunteți încrezător că negocierile în formatul 5+2 vor putea fi reluate în timpul apropiat?
Vlad Filat: „Eu urmăresc ca odată cu reînceperea negocierilor noi să avem un parcurs al acestor negocieri plin de substanță și cu finalitate. Acesta este obiectivul meu.”