Victor Chirilă: Subiectul Palancăi nu poate fi tratat ca trădare de neam sau vindere de teritorii. Info-Prim Neo. 08.07.2011.

125

„Este o interpretare abuzivă faptul că Republica Moldova a cedat Palanca Ucrainei. În acordurile semnate se scrie că se transmite șoseaua de la Palanca, acele 7,7 kilometri care se află pe teritoriul Republicii Moldova. Nu este o trădare de neam, o vindere de teritorii, este transmiterea în proprietate a unei șosele care trebuie să fie menținută la anumit nivel”. Declarația aparține expertului în politică externă, Victor Chirilă, directorul Asociației pentru Politică Externă.

Expertul a menționat că în baza acestui acord Ucraina va urma să asigure trecerea liberă a cetățenilor din Palanca pentru a ajunge la cele 900 de hectare de pământ dincolo de șosea și, totodată, se va rezolva problema acelui mic târg de care beneficiază câteva persoane.

Potrivit lui Victor Chirilă, Ucraina va răspunde de calitatea acestei infrastructuri. „Dacă Ucraina nu-și va onora aceste angajamente, Republica Moldova are destule instrumente ca să determine Kievul să-l aducă la situația în care să-și respecte aceste angajamente și cred că va fi un gest foarte prost dat de Kiev în raport cu Bruxellesul. Republica Moldova are un aliat în această problemă, care este Uniunea Europeană, și orice problemă tehnică care va împiedica circulația liberă a cetățenilor noștri va fi soluționată mai devreme sau mai târziu”, a mai spus Victor Chirilă.

Expertul a declarat că această practică mai este folosită și în alte țări străine. „Cred că prin astfel de gesturi noi demonstrăm că gândim europenește, rezolvăm probleme într-un mod european, așa cum a demonstrat și Franța și Germania de-a lungul timpului. Noi nu facem decât să luăm o experiență pentru a soluționa o problemă de transport pe care trebuie să o soluționeze Ucraina și această problemă de transport vizează legătura între Odessa și postul de la Reni”, a declarat Victor Chirilă.

Locuitorii satului Palanca au organizat săptămâna trecută un protest, fiind îngrijorați că nu vor mai avea acces la terenurile amplasare dincolo de segmentul de autostradă cedat Ucrainei, în conformitate cu protocolul ratificat acum 10 ani. Îngrijorările s-au intensificat după ce Moldova și Ucraina au inițiat montarea în regiune a semnelor de frontieră.