Andrei Popov: „Mă bucur să pot constata că este o diferențiere în abordarea Rusiei față de situația din Osetia de Sud și Abhazia”.
Ministrul adjunct de externe, Andrei Popov s-a întâlnit ieri la Moscova cu omologul său rus, Grigori Karasin în cadrul unor consultări moldo-ruse care au loc periodic la acest nivel. Întors la Chișinău, diplomatul moldovean i-a declarant într-un interviu lui Vasile Botnaru că unul din subiectele discutate a fost reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 pe tema Transnistriei.
Europa Liberă: În comunicatul de presă despre vizita Dumneavoastră și întrevederea cu viceministrul Karasin se spune că „ambele părți au convenit asupra necesității reluării formatului de negocieri 5+2 în reglementarea transnistreană”. Moscova condiționează cumva reluarea acestor negocieri?
Andrei Popov: „În fond este poziția tuturor participanților externi din formatul 5+2 și a Republicii Moldova, cea cu privire la necesitatea reluării neîntârziate a negocierilor. Neîntârziate și necondiționate. Și am făcut și un schimb de opinii cu privire la o serie de acțiuni care pot fi întreprinse pentru a maximiza șansele reluării reale, anunțării reluării formatului 5+2 în format oficial la următoarea rundă din septembrie.”
Europa Liberă: Consultările au fost zădărnicite în faza în care Moscova a intervenit și s-a oferit să găzduiască consultările. S-a lăsat să se înțeleagă că Tiraspolul a fost cel care a zădărnicit consultările privind reluarea negocierilor.
Andrei Popov: „Eu nu am deplină certitudine că negocierile vor fi reluate în septembrie, dar am toată certitudinea că acest obiectiv este foarte posibil de realizat. Eu cred că în câteva săptămâni, până la sfârșitul lunii august, lucrurile vor putea să se limpezească. Și am discutat cu colegii ruși într-o manieră foarte francă de altfel, nu doar cu viceministrul Karasin, dar și cu ambasadorul cu misiuni speciale, Serghei Gubarev, am abordat în detalii acest subiect. Iar astăzi domnul Gubarev sosește la Chișinău și vor continua consultările pe această temă.”
Europa Liberă: S-a lăsat mereu senzația că Tiraspolul își poate permite luxul să pună piciorul în prag, să se opună voinței Moscovei. Chiar nu poate Moscova nicidecum să influențeze nicidecum opinia Tiraspolului?
Andrei Popov: „Eu aș lăsa analiștilor politici răspunsul la întrebarea cât de eficiente sunt pârghile și mecanismele de influență pe care Federația Rusă le are asupra Tiraspolul. Vă spun franc am discutat și despre această dimensiune a implicării Federației Ruse ca mediator în eforturile de reglementare a conflictului transnistrean, dar din motive poate lesne de înțeles aș evita să dau acum prea multe detalii. Rusia este un actor foarte important, există mai multe canale de comunicare cu Tiraspolul, Rusia suplimentează bugetul transnistrean, acordă subsidii pensionarilor transnistreni, este vorba de zeci și zeci de milioane, prin actuala schemă de livrare a gazelor de la Gazprom către Moldovagaz și după aia împărțirea acestui gaz către consumatorii de pe malul drept și malul stâng se menține o diferențiere, consumatorii transnistreni efectiv plătesc cu mult mai puțin pentru gazul consumat. Am abordat aceste aspecte, dar ne aflăm într-o perioadă realmente sensibilă și delicată și eu am grijă ca printr-o declarație interpretabilă să nu aduc cumva atingere procesului meticulos, care se poartă deseori în spatele ușilor închise, procesului de consultări și discuții diplomatice și nu numai.”
Europa Liberă: În Rusia se discută chiar pe bune despre posibila asimilare a Osetiei de Sud. Asta ar putea influența cumva negocierile privind reglementarea transnistreană?
Andrei Popov: „Mă bucur să pot constata încă o dată după această vizită că este o diferențiere în abordarea Rusiei față de situația din Osetia de Sud și Abhazia. Evident, Federația Rusă este singura țară din Europa care a recunoscut independența acestor două entități. Republica Moldova în continuare și cu fermitate se pronunță pentru respectarea integrității teritoriale a Georgiei. Dar vis-a-vis de Transnistria, vis-a-vis de conflictul transnistrean Federația Rusă reiterează că aici este vorba clar de reglementarea conflictului în baza respectării integrității teritoriale a Republicii Moldova. Și eu n-aș face acum paralele între aceste două conflicte. Noi cu siguranță suntem într-o situație mult mai avantajoasă decât colegii din Tbilisi. Dar vreau să vă spun că runda de consultări nu s-a limitat la problematica asta. De fapt, sincer să fiu, nu a fost principala temă de discuție. Este o rundă regulată de consultări la nivel de conducere a Ministerului de Externe, ea se înscrie în planul de consultări dintre cele două ministere pe care l-au semnat ministrul Leancă cu ministrul Lavrov în luna martie. Pentru mine este probabil a cincea discuție cu viceministrul de Externe Karasin. Mărturisesc că mă bucur să constat că am stabilit o relație chiar aș spune personală cu viceministrul rus de Externe, care ajută la o mai fluentă comunicare și o mai mare încredere.
O bună bucată din discuții a fost dedicată și problematicii bilaterale moldo-ruse, cum să găsim noi mecanisme pentru a spori exporturile moldovenești în Rusia, Rusia rămâne principala piață de export, mai ales pentru producția pomi-legumicolă. În iunie bunăoară în premieră a avut loc ședința comună a colegiilor ministerelor agriculturii din Moldova și Federația Rusă și asistăm la o tendință de creștere a exporturilor moldovenești în Federația Rusă. În planul dialogului politic l-am invitat pe domnul Karasin să vină la Chișinău în octombrie, cred că sunt toate premizele ca această vizită să aibă loc. Am discutat și despre alte vizite și contacte la nivel înalt. Deci a fost o rundă de consultări plină și eu cred că este o practică s-o numesc așa sănătoasă și eficientă de dialog și de schimb de opinii dintre cele două ministere de externe, care poate servi, de ce nu, și un model de cooperare și angajare și dintre alte instituții din țările noastre.”