Interviu cu Eugen Carpov: Pînă la finele anului, Moldova va avea o Strategie de reintegrare a țării. Tribuna.md. 02.09.2011.

109

TRIBUNA : și Este adevărat că Guvernul elaborează o Strategie de reglementare a problemei transnistrene?

Eugen Carpov: și Elaborarea Strategiei reintegrării țării este prevăzută în Programul de activitate a Guvernului Republicii Moldova 2011-2014. Avem nevoie de o Strategie care să conțină în sine o abordare pragmatică și acțiuni concrete orientate spre demontarea obstacolelor în calea reintegrării statului și lichidarea consecințelor izolării forțate a locuitorilor din zona de est de restul teritoriului Republicii Moldova.

– Cine o elaborează și cînd va fi gata această Strategie?

– Este evident că elaborarea Strategiei pentru reintegrarea țării necesită o implicare plenară a tuturor instituțiilor centrale de stat și a societății civile. În prezent, se elaborează un prim concept la nivelul comunității de experți. Ulterior, Biroul pentru reintegrare va sistematiza informația parvenită, în baza căreia va demara procesul propriu zis de elaborare a proiectului Strategiei. Termenul stabilit de elaborare a acestei Strategii este anul 2011.

– Care vor fi pilonii de baza și dacă se va ține cont de Legea din 22 iulie 2005 privind principiile de baza ale reglementării transnistrene?

– Procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în dimensiunile sale de bază și politică și social-economică, are drept scop restabilirea suveranității de stat și reintegrarea teritorială a țării, inclusiv reconstruirea spațiilor unice: politic, constituțional, economic, social, umanitar, de securitate și apărare. În acest sens vor fi desfășurate acțiuni pe toate planurile în vederea soluționării durabile și cuprinzătoare a problemei principale a conflictului și anume elaborarea și adoptarea statutului juridic special al regiunii transnistrene în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Legea cu privire la statutul juridic special al localităților din stânga Nistrului (Transnistria), unanim adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova la 22 iulie 2005, este un document relevant în ceea ce privește definirea elementelor de reglementare politică a conflictului transnistrean. În același timp, autoritățile de la Chișinău sînt conștiente de complexitatea procesului de soluționare a conflictului, care solicită flexibilitate și predispunere spre o soluție bazată pe compromis.

– Va fi Strategia consultata cu participanții la procesul de negocieri, inclusiv cu Tiraspolul?

– Este important să menționăm că în procesul pregătirii documentului respectiv avem tot sprijinul din partea partenerilor noștri internaționali, în special al Uniunii Europene. În ceea ce se referă la Tiraspol, implicarea va fi posibilă odată cu demararea oficială a negocierilor în formatul 5+2” cînd vor trebui elaborate statutul juridic special al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.

– Strategia va fi adoptată de Parlament sau aprobată de Guvern?

– După finalizarea elaborării proiectului Strategiei, acesta ar putea fi propus spre discuții reprezentanților mediilor academice și societății civile, după care urmează să fie prezentat Consiliului Suprem de Securitate. Ulterior, se vor lua decizii și la alt nivel.

– Vă mulțumim pentru interviu.