Interviu cu Iurie Leancă: „R. Moldova nu are alternativă decât să meargă ferm spre Uniunea Europeană” Radio europa Liberă. 08.10.2011.

85

Europa Liberă: Ultima reuniune a Parteneriatului estic – se zice că a fost și un succes, se fac auzite voci care spun că a fost și un eșec. Totuși, Dumneavoastră ce ziceți?

Iurie Leancă: „Sub nici o formă nu a fost un eșec. Mai mulți participanți au atras atenția că dacă în 2009, atunci când a fost lansat Parteneriatul la Praga, nivelul de participare, de reprezentare a țărilor Uniunii Europene a fost unul relativ modest. De data aceasta interesul pentru această inițiativă, ceea ce înseamnă interesul pentru regiunea noastră, a fost unul mult mai mare. Sigur că nu suntem poate mulțumiți în totalitate de ceea ce a fost reflectat în Declarația finală, dar trebuie să fim realiști.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă că nu sunteți mulțumiți?

Iurie Leancă: „În totalitate, am zis. Nu am ascuns și am fi vrut o referință explicită la articolul 49.”

Europa Liberă: De ce nu se dorește să se vorbească despre o perspectivă clară de extindere?

Iurie Leancă: „De aceea că Uniunea Europeană trece acum perioade foarte complicate. Iată am fost în Cipru, am trecut prin Grecia, la revenire toată Grecia iarăși a fost imobilizată pentru 24 de ore și grevă generală. Gândesc că aceste probleme se extind din păcate și asupra altor țări din Uniunea Europeană, țări mult mai mari și ca pondere, dar și ca impact, eventual în cazul în care lucrurile degradează.

În aceste situații, opinia publică în țările Uniunii Europene bineînțeles că nu dorește să mai apară încă o nouă problemă, care pentru început ar însemna resurse financiare suplimentare, care ar însemna deschiderea frontierei pentru cetățenii unei alte țări, e un șomaj destul de ridicat în mai multe țări din Uniunea Europeană. Deci, există aceste percepții, există aceste temeri și trebuie să fim conștienți de ele.”

Europa Liberă: Și atunci Moldova e motivată să se ambiționeze și pe mai departe să ajungă acolo, unde se pornește?

Iurie Leancă: „Deși acest lucru de schimbare a relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este unul foarte dificil, pornind de la aceste situații cu care ne confruntăm cu unele țări din Uniunea Europeană, dar convingerea mea foarte puternică este că inversul este imposibil. Chiar în țările unde mai există această reticență, semnalele pe care le-am primit și despre care nu pot vorbi, dar îmi confirmă această încredere, că dacă ne vom mișca bine aici la noi acasă, fiindcă nu e posibil să nu ne facem tema pentru acasă, nu e posibil să nu demonstrăm o mișcare înainte aici pe toate domeniile, începând cu reforma justiției, terminând cu reforma în economie, cu reforma instituțiilor statului, descentralizarea ș.a.m.d., deci fără acest lucru nimeni nu o să vină să ne întindă o mînă de ajutor.

Totuși, Republica Moldova, cu toate deficiențele acestei coaliții, cu toate animozitățile, dezbaterile pe alocuri foarte aprinse și poate prea exteriorizate, dar totuși suntem o țară care are acest mecanism democratic de interacțiune, există acest sistem de anumit echilibru, ceea ce nu prea există în alte țări din spațiul nostru, al Parteneriatului estic. Noi avem anumite atuuri, noi trebuie să le amplificăm, noi trebuie să venim tot cu mai multe și mai multe argumente, care ne vor permite să dărâmăm ultimele elemente de rezistență care mai există în unele capitale.”

Europa Liberă: Moldova trebuie să ofere mai mult, ca să poată primi mai mult?

Iurie Leancă: „Moldova trebuie să facă mai mult ca să beneficieze de mai mult în sens financiar, inclusiv în sens politic.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, și totuși de la Dumneavoastră, de la cei care sunteți astăzi la guvernare în Republica Moldova, nu văd un termen clar, pe care ați vrea și ați putea să-l numiți, că Republica Moldova își propune să adere la Uniunea Europeană. Ceea ce am auzit de la georgieni și ucraineni și ambele state au declarat că Georgia și Ucraina ar putea să ajungă în UE în 10 ani.

Iurie Leancă: „Noi nu trebuie să ne aventurăm în astfel de declarații. Am putea să ajungem și în 10 ani, am putea să ajungem și în opt ani, am putea să ajungem și în 12 ani. Dar toate aceste preziceri au un element foarte puternic speculativ. Nu poți să prezici cum vor evolua lucrurile în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Cel puțin și domnul Saakașvili, și domnul Ianukovici au declarat sus și tare.

Iurie Leancă: „Asta ține de felul în care înțeleg ei să-și construiască această relație pe plan domestic și în ceea ce privește relațiile cu Uniunea Europeană. Din punctul meu de vedere și vreau să vă zic că această poziție consună puternic cu opiniile colegilor noștri din Uniunea Europeană și cel mai important pentru noi e să inițiem acest proces. În momentul în care noi vom deveni țară candidat, și aceasta este cea mai mare prioritate, din momentul respectiv Moldova va intra pe acest făgaș ireversibil.”

Europa Liberă: Când va fi acest moment respectiv?

Iurie Leancă: „Atunci când vom depune cererea și când cererea va fi examinată, procesul durează cam un an, un an și jumătate. Și când această cerere va fi urmare a unei monitorizări și analize extrem de minuțioase și se va solda cu un aviz pozitiv al Comisiei, susținută de toate țările membre ale Uniunii Europene. Iată pe această dimensiune ne axăm acum. Fiindcă în momentul în care depunem cererea, trebuie să fim convinși că nici o țară din cele 27 nu va avea obiecții.

Pe acest motiv suntem angajați puternic în acest dialog bilateral cu toate țările membre din Uniunea Europeană. Știm țările și, slavă Domnului, sunt mult mai puține decât cele care sunt puternic în favoarea perspectivei clare europene pentru Republica Moldova. Țările care au aceste reticențe și le au nu din cauza Republicii Moldova, ceea ce e foarte important într-un context ceva mai mare și regional și unul pe motivul situației interne.

Vedeți ce se întâmplă, cumva mai puțin ne axăm pe reforme propriu-zise, deși pe anumite domenii, cum ar fi de exemplu pregătirea pentru negocierile pentru zona de liber schimb, pentru crearea spațiului comun aviatic, pentru aceeași zonă de liberalizare noi mergem bine, dar totuși noi trebuie să ne mișcăm pe toate domeniile, pe toate instituțiile. Fiindcă doar atunci vom putea vorbi că Republica Moldova realizează un progres.”

Europa Liberă: Paradoxul care este sesizabil pe interior, domnule Leancă, chiar și opoziția comunistă, care opt ani, cât a fost la guvernare, a trâmbițat că Moldova trebuie să meargă către euro-integrare. Iată că acum are o altă opțiune, cea de a duce Moldova în uniunea euro-asiatică. Poate ei iau în calcul, comuniștii, PCRM, iau în calcul și această oboseală de extindere, și faptul că anumiți demnitari din UE au început să facă declarații că finele anului 2012 ar putea să nu aducă regim liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni.

Iurie Leancă: „Scuzați-mă că vă întrerup, am să vă întrerup. Politica externă de opt ani a comuniștilor a fost doar oscilări, care ne-au costat sute de milioane de dolari, pierderi de timp irecuperabile. Aduceți-vă încă o dată aminte – ucrainenii au început negocierile pe zonă de liber schimb, pe acordul de asociere, pe vize ș.a.m.d. cu doi ani și jumătate înaintea noastră. Deci, uitați-vă cât timp am pierdut. Eu le-aș dori lor să fie totuși ceva mai consistenți și să nu fie foarte speculativi și extrem de oportuniști.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar ei au electoratul lor, peste 40 la sută, oricum electoratul care îi simpatizează o să se dea de partea acestei opțiuni pro Est.

Iurie Leancă: „Valentina, eu totuși sper că cetățenii noștri sunt mult mai nuanțați și mult mai inteligenți. Atunci după ce au venit cu acest mesaj Rusia-Belarus, eu cred că ei și-au modificat agenda de politică externă, fiindcă și-au dat seama că totuși majoritatea cetățenilor din Republica Moldova vor această integrare în Uniunea Europeană.

Acum încă în ceea ce ați mai spus, chestia că unii demnitari europeni vorbesc că 2012 nu este un termen fezabil. Nu am auzit pe nici un demnitar sau parlamentar european să vorbească despre faptul că finele lui 2012 este irealizabil.

Din contra, uitați-vă ce spune declarația de la Varșovia. Și una din marile realizări ale diplomației noastre legat de acest summit din Varșovia este faptul că nu se mai vorbește despre regimul fără de vize ca despre un proces pe termen lung.

Nu, în momentul în care suntem gata și pe asta ne axăm, perspectiva e foarte clară și numărul unu. Doi: încă o dată am vorbit foarte puțin despre rezoluția Parlamentului European din 17 septembrie, iar din câte cunosc, textul respectiv a fost dezbătut pe larg în interiorul grupurilor parlamentare și în momentul în care această rezoluție pentru prima dată vorbește nu doar de perspectivă europeană, acest limbaj uneori poate puțin prea confuz, dar despre faptul că Republica Moldova are șansa să devină membru al Uniunii Europene, iată asta reflectă totuși anumite schimbări profunde într-o instituție al cărei rol crește puternic și Parlamentul European și care are capacitatea și șansa de a avea o influență și asupra altor instituții și asupra altor țări membre ale Uniunii Europene.

Eu nu vreau să fiu nici foarte euforizat. Nu, cunosc foarte bine că e un lucru dificil, dar nici nu vreau să intru în cealaltă fază de pesimism total. Eu cred, încă o dată, puternic în primul rând că Republica Moldova nu are alternativă decât să meargă ferm și coerent spre Uniunea Europeană, altfel o să pierdem iarăși ani întregi din dezvoltarea noastră. Astfel că cetățeanul din Republica Moldova n-o să mai creadă că are o perspectivă pentru el și pentru copii lui aici, la el acasă. Doi: dacă vom crede cu tărie, dacă mergem susținut în acest sens, obiectivul care astăzi pare a fi dificil, peste un an va fi perfect realizabil.”

Europa Liberă: Dar nu credeți că a obosit și cetățenii Republicii Moldova de aceste încurajatoare promisiuni că Moldova merge pe calea euro-integrării, europenizării, dar de fapt e puțin sesizabilă această europenizare acasă.

Iurie Leancă: „Ceea ce n-am reușit noi să facem totuși în primul rând este ca cetățeanul la finele lunii să primească un salariu mult mai decent, o pensie mult mai bună și mult, mult mai multe locuri de muncă. Cel mai greu e la noi că mentalitatea noastră în primii 18 ani de independență cumva s-a încorsetat.”

Europa Liberă: Corupția nu se stârpește, descentralizarea nu se produce, economia de piață mai șchiopătează.

Iurie Leancă: „Valentina, este adevărat că acum doi ani când am venit la putere mi-am imaginat că aceste reforme vor fi ceva mai simplu de realizat. Deseori vine o rezistență inconștientă, dacă doriți. Lumea nu prea vrea să-și modifice aptitudinile, felul de viață ș.a.m.d. Dar deseori vedem și o rezistență foarte bine gândită și foarte bine orientată. Deci, eu gândeam că va fi ceva mai simplu.”

Europa Liberă: Vroiam totuși să insist și să vă întreb: uniunea euro-asiatică ar fi pentru Republica Moldova o perspectivă?

Iurie Leancă: „Perspectiva foarte clară pentru noi și obiectivul fundamental al Republicii Moldova este integrarea europeană. Și nu doar pe motivul că asta vor însemna mai mulți bani și mai multă presiune să ne reformăm noi și să preluăm toate practicile. Nu, vorbesc acum de valori. Practicile europene, cele care înseamnă inclusiv un alt nivel de viață, un alt nivel de securitate, o altă perspectivă pentru fiecare individ. Dar asta înseamnă și faptul ca să fim parte a unei piețe de 500 și ceva de milioane, auzeam cum comuniștii vorbeau și iată o piață de 200 de milioane.”

Europa Liberă: Piața euro-asiatică.

Iurie Leancă: „Piața euro-asiatică. Păi mă întreb de ce opt ani cât au fost la putere, de ce n-au demonstrat avantajele unei astfel de ancorări a Republicii Moldova? Dacă și de data aceasta iarăși vom începe să ne mișcăm așa haotic, atunci cred că efectul va fi același și iarăși ne vom menține pe aceeași linie de plutire incertă și cu riscul de a ne duce la fund.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar totuși este o inițiativă lansată de premierul rus, Vladimir Putin. Acum înțelegem prea bine că și în Federația Rusă vor fi alegeri prezidențiale. Eventual, dacă se ajunge la alegeri anticipate parlamentare și în Republica Moldova, comuniștii ar putea să folosească ca un PR și această opțiune pro-estică.

Iurie Leancă: „Eu nu știu ce înseamnă opțiune pro-estică. Ceea ce știu eu este că avem nevoie de relații bune și previzibile cu partenerii noștri din Est. Ceea ce mai știu eu este că între noi și restul CSI-ului se află o țară, care se numește Ucraina. Trebuie să ne uităm foarte atent și la mișcările Ucrainei. Ucraina, cu toate aceste invitații și oferte foarte active din alte capitale, vorbește în sistem de faptul că se va mișca spre Uniunea Europeană, iată, ați menționat că președintele Ianukovici vine și cu anumite pronosticuri ș.a.m.d. Dar ce cred eu că cel mai mult contează pentru Republica Moldova, că în sfârșit clasa politică s-a maturizat, știe exact ce trebuie să obțină pentru Republica Moldova din punct de vedere al ancorării sale.”

Europa Liberă: Dar la un segment din electorat prinde bine această ofertă, făcută de premierul rus Putin?

Iurie Leancă: „O realitate, de exemplu, este că comerțul exterior al Republicii Moldova în măsura de 50 la sută este orientat spre piețele Uniunii Europene. O altă realitate este că vom avea zonă de liber schimb. O altă motivație este că o piață de 500 de milioane și o piață cu o capacitate de cumpărare foarte mare și de acolo pot veni inovațiile, tehnologiile avansate, investițiile, locurile de muncă ș.a.m.d. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm partenerii noștri din Est. Și în acest sens cred că în acești doi ani cel puțin am avut o relație poate nu atât de spectaculoasă în ascendere, dar una totuși care ne-a permis să evităm tot felul de oscilări, așa cum s-a întâmplat în 2004, 2005, 2006, chiar și în relația cu Federația Rusă.

Și eu prefer să mergem cu pași mici, eventual siguri și unii care cât de cât ne permit să avansăm. Iar relația cu Ucraina ați văzut, în ultimele trei-patru luni chiar am reușit să creăm o cu totul altă atmosferă și care va fi benefică în primul rând pentru Republica Moldova.”