Instabilitatea politică prelungită din Moldova ar putea fi principalul ei obstacol în cursa altfel lăudabilă spre integrarea europeană. Aceasta a fost una din ideile formulate astăzi la un club de presă al Asociației pentru Politică Externă de expertul Martin Sieg, consilier pe probleme externe și de securitate în Parlamentul Germaniei.
Expertul german pe politică externă Martin Sieg susține că Republica Moldova figurează pe agenda partenerilor europeni. Însă, Uniunea Europeană nu va veni ca un „dar” pentru Republica Moldova, care riscă să piardă multe oportunități din cauza instabilității politice:
„Mai mult ca atît, există o speranță în Uniunea Europeană că după eșecul din Ucraina, Moldova va deveni o poveste de succes. Dar dacă instabilitatea politică va prevala multe oportunități vor fi pierdute de Republica Moldova. Consider că Moldova trebuie să nu rateze aceste oportunități intrînd dintr-o campanie electorală în alta. Și aici o întrebare firească, dacă coaliția de guvernare nu poate să se mențină împreună și să realizeze reforme, atunci cine poate, care este alternativa? ”
Martin Sieg e de părere că instabilitatea politică afectează și soluționarea conflictului transnistrian, chiar dacă se vorbește despre reluarea negocierilor în formatul 5+2:
„Dar este un progres doar la nivel de procedură, nu și unul de conținut. Noi nu ne așteptăm ca formatul 5+2 să ofere o soluție în timpul apropiat. Va fi un proces de lungă durată. Dar este necesar în primul rînd o apropiere între Chișinău și Tiraspol. Doar în așa condiții formatul 5+2 va putea găsi anumite soluții care ar asigura integritatea Republicii Moldova. Însă așa cum se apropie alegerile în Transnistria și în Federația Rusă și cel mai probabil și în Republica Moldova negocierile ar putea demara doar în 2012.”
Martin Sieg a dat asigurări că guvernul Germaniei va continua să acorde susținere autorităților din Moldova privind soluționarea conflictului transnistrean.
Expertul german s-a arătat dezamăgit că nu toate forțele politice din Republica Moldova susțin integrarea europeană, făcînd referință la declarațiile recente ale ex-președintelui Vladimir Voronin, privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică, pe care le-a calificat ca un început de campanie electorală:
„Mi-aduc aminte că fiind la guvernare președintele Voronin opta pentru integrarea europeană și cerea susținerea Bruxelles-ului. Rămîne la discreția Republicii Moldova în ce uniune vrea să se integreze. Consider că UE e mai oportună pentru Moldova. Dar acum nu vorbim despre cine poate să ofere mai mult, ci care din aceste două promovează mai mult reformele și garantează o dezvoltare stabilă și durabilă. Iar Parteneriatul Estic este deja un început pentru Republica Moldova. Totuși trebuie să recunoaștem că Uniunea Europeană nu este pregătită să discute acum despre o eventuală lărgire.”
Martin Sieg susține poziția prim-ministrului Vlad Filat că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană cînd țara va fi pregătită. Iar pentru asta, în opinia expertului, Moldova trebuie să-și consolideze stabilitatea politică, ceea ce îi va permite să promoveze reformele de care are nevoie.