Moldova va rata oportunități importante, dacă instabilitatea politică va continua. Uniunea Europeană nu va veni ca un dar. Este nevoie de reforme, iar în acest proces vor exista și pierdanți, și învingători. Din cauza motivului politic, este de înțeles faptul că liderii politici din Republica Moldova încearcă să-și fortifice propriile poziții înainte de a înainta cu reforme. Chiar și așa, instabilitatea nu mai poate dura. Declarația a fost făcută de către expertul german independent, Martin Sieg, la Chișinău, la o ședință a Clubului de presă al Asociației pentru Politică Externă (APE).
„Republica Moldova nu are în acest moment o elită politică consolidată. Liderii sunt mai mult interesați de concurența dintre ei decât de reforme și aici există un motiv foarte serios: faptul că reformele costă și necesită voință politică”, a declarat Martin Sieg.
Expertul este de părere că în fruntea mai multor ministere sunt persoane competente și că Republica Moldova va găsi un consens general în ceea ce privește reformele necesare. „Mai mult ca atât, în Uniunea Europeană există speranța că Moldova, după ce lucrurile nu s-au desfășurat foarte bine în Ucraina, va deveni o poveste de succes în integrarea europeană și din acest motiv există o atenție sporită asupra țării”, a subliniat Martin Sieg.
Expertul a atenționat că, dacă instabilitatea politică în Moldova se va menține, mulți din UE își vor reaminti de experiența pe care au avut-o cu Ucraina, iar multe oportunități vor fi pierdute. „Moldova nu poate avea alegeri repetate, una după alta, și atunci trebuie să ne punem întrebarea: Dacă această coaliție (AIE, n.r.) nu poate să se mențină și să se concentreze asupra reformelor, atunci cine poate și care este alternativa?”, a subliniat expertul.
Directorul executiv APE, Victor Chirilă, a menționat, la rândul său, că instabilitatea politică aruncă o umbra asupra acelor mici pași care s-au făcut în ultimii doi ani. Însă, marea realizare, care este apreciată UE, este faptul că în Republica Moldova se reflectă libertatea expresiei și că drepturile democratice sunt respectate.