Europa Libera: Dle David, ati fost unul dintre cei doi raportori ai dosarului revizuirii Politicii de Vecinatate, document adoptat recent la Strasbourg de Parlamentul European. Care ar fi principalele modificari ce vor fi operate?
Mario David: „Pentru realizarea acestui raport a trebuit sa ne coordonam cu dl Stefan Füle, comisarul pentru politica de vecinatate, si cu dna Ashton, Inaltul Reprezentant pentru politica comuna si de securitate. Am ajuns la o pozitie comuna si anume ca trebuie sa incurajam relatiile cu vecinii nostri, sa le dam un impuls mai ales in ceea ce priveste valorile universale de care UE este atasata si pe care le doreste respectate. Insa as dori sa subliniez ca UE nu incearca sa impuna un anumit model unor tari terte. Insa avand in vedere ca dizlocam fonduri catre aceste zone, cred ca trebuie sa le dam mai mult celor care fac mai mult. Si cand spun asta ma refer la cei care fac mai mult in drumul catre adoptarea valorilor noastre comune. Cu cat o tara evolueaza mai repede, cu cat reformele interne vor fi aplicate mai rapid, cu atat va fi indreptatita sa astepte mai mult din partea Uniunii Europene. Pe scurt, vom aplica principiul „Mai mult pentru mai mult”, pe care il consideram corect si principial.”
Europa Libera: Sa inteleg ca vor fi tari care vor primi mai putin, care vor fi intr-un fel penalizate?
Mario David: „Sigur ca vor fi tari care vor primi mai putin daca vor face mai putine reforme. Politica de vecinatate este bazata pe impartasirea valorilor comune: democratie, statul de drept, drepturile omului, buna guvernanta. Aceasta inseamna o mare responsabilitate din partea partenerilor nostri. De aceea tinem foarte mult la principiul diferentierii si al conditionalitatii. Credem ca in acest fel vom avea o dezvoltare mai eficienta a institutiilor in cadrul Politicii de vecinatate. Pentru ca fara institutii functionale nu putem vorbi cu adevarat de democratie si stat de drept. Prin intermediul institutiilor vor avea un cuvant de spus cetatenii, vor putea fi promovate politici pentru protectia femeilor si copiilor, va fi posibila o libertate mai mare de expresie, de asociere, de exercitare a religiei.”
Europa Libera: Si bugetul, va suferi modificari?
Mario David: „Asa ne-am propus. In rezolutia adoptata la Strasbourg am solicitat o crestere considerabila a bugetului destinat Instrumentului Parteneriatului European in cadrul Politicii de Vecinatate. Insa nu fara o revizuire fundamentala a modului de implementare a instrumentelor financiare utilizate in trecut atat tarile din est cat si in tarile din vecinatatea sudica. Trebuie sa fim siguri ca banii merg exact acolo unde unde sunt destinati si ca sunt folositi in mod judicios.”