Victor Chirilă: Procesul de integrare europeană a decurs mai lent din cauza problemelor din AIE. Info-Prim Neo. 13.12.2011.

102

Din perspectiva integrării europene anul 2011a fost unul reușit, în opinia lui Victor Chirilă. Instabilitatea din țară este acompaniată și de un grad de democrație mai mare, un grad de competiție mai mare între principalele partide politice care se află în Parlament. „Trebuie să remarc că, în ciuda acestei instabilități relative, AIE a rămas unită atunci când la mijloc era ideea de integrare europeană, când în Parlament se discutau legi privind liberalizarea regimului de vize, procesul de liberalizare a comerțului cu UE sau Acordul de asociere”, a declarat Victor Chirilă.

Potrivit lui, procesul de integrare europeană a decurs mai lent din cauza problemelor din AIE, dar oricum s-a mers înainte, s-au înregistrat progrese și acestea sunt înscrise în rapoartele Comisiei Europene cu privire la Republica Moldova și în rapoartele diferitor experți care au monitorizat procesul de implementare a planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. „Lucrurile au progresat în direcția corectă și datorită acestui fapt Republica Moldova practic a negociat, în raport cu UE, partea politică a Acordului de asociere. În decembrie a acestui an s-a luat decizia de lansare a negocierilor privind comerțul comprehensiv și aprofundat. În februarie anul viitor va fi demarată a doua fază a implementării Planului de acțiuni cu privire la liberalizarea regimului de vize. În aceste sens pe dimensiunea integrării europene avem progrese reale”, a mai menționat Victor Chirilă.

Directorul APE spune că există o problemă și anume că aceste progrese reale nu sunt simțite de cetățenii Republicii Moldova. Acesta a menționat că autoritățile Republicii Moldova și UE trebuie să acorde o mai mare atenție, să facă tot posibilul ca acele beneficii enunțate de Parteneriatul Estic să ajungă la cetățenii Republicii Moldova, să fie simțite și să fie cât mai vizibile pentru ei, deoarece cetățenii vor rezultate.

Orice experiență, chiar și negativă, este pozitivă

Referindu-se la relațiile Republicii Moldova cu partenerii cei mai importanți în procesul de integrare, Victor Chirilă a menționat că s-au înregistrat realizări și la acest capitol și anume cu țări precum România, Ucraina, Rusia, SUA.

„În raport cu România cred că este necesar ca atât Chișinăul, cât și Bucureștiul să propună o agendă comună de acțiuni, care să dea substanță în domeniul parteneriatului strategic, în domeniul integrării europene. Este o mai mare nevoie de coordonarea acțiunilor, este o mai mare nevoie de valorificarea experiențelor României în diferite domenii legate de integrarea europeană, fie că vorbim de reforma MAI, eficientizarea managementului la frontieră, fie că vorbim chiar și de combaterea corupției, unde România este criticată foarte dur de UE. Totuși, România are o experiență pe care poate să ne-o transmită pentru a nu repeta greșelile și să nu ajungem în situația României atunci când se va lua de exemplu decizia politică de liberalizare a regimului de vize cu noi”, a declarat Victor Chirilă.

Potrivit analistului, orice experiență, chiar și negativă, este pozitivă pentru o țară care își dorește să-și însușească ceva.

Referitor la relațiile Republica Moldova – Ucraina, Victor Chirilă este de părere că soluționarea problemei Palancăi a deschis un spațiu mult mai larg pentru cooperarea politică, economică, inclusiv pe dimensiunea integrării europene.

„Palanca a demarat un proces de restabilire a încrederii între Chișinău și Kiev și sper foarte mult că această restabilire a încrederii va duce la stabilirea unei agende mult mai substanțială, o agendă de dezvoltare a relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic. Republica Moldova trebuie să formeze sentimentul echipei cu Ucraina pe acele probleme unde putem fi mult mai eficienți pentru a convinge UE, și aici iarăși mă refer la liberalizarea regimului de vize. Cred că putem să lucrăm mult mai eficient în acest domeniu”, a subliniat directorul executiv APE.

Victor Chirilă a mai spus că pe segmentul problematicii transnistrene, unde Ucraina este activă, trebuie să-și asume responsabilități și mai mari, în special în transformarea acestei regiuni, încât să fie create condițiile pentru reîntregirea țării.

„În relația cu Rusia avem un dialog previzibil, un dialog stabil, nu aș spune unul intens dar unul regulat. Am avut mai multe întâlniri la nivel de prim-miniștri, cu ocazia evenimentelor CSI sau chiar și la nivel de președinți, fie și interimari, au existat consultări. Avem și aici un dialog, și lucrul acesta este foarte important, dacă dorim să găsim compromisuri la acele mici probleme care există între noi, dacă dorim să depășim stereotipurile care există între noi, mai ales atunci când discutăm despre istoria noastră, cea recentă și cea îndepărtată”, a spus Victor Chirilă.

Directorul APE a declarat că există și exagerări din partea Federației Ruse, atunci când se vorbește despre protejarea drepturilor minorităților ruse, și trebuie ca Republica Moldova să demonstreze prin dialog că de fapt lucrurile stau cu totul altfel. „Autoritățile noastre sunt interesante ca ei (minoritatea rusă și n.r.) să fie cetățeni activi, să participe la acele procese sociale și politice care se întâmplă în Republica Moldova. Dialogul cu Federația Rusă a fost unul continuu, în ciuda micilor sincope și este o realizare în sine faptul că acest dialog are loc și continuă prin Tratatului de prietenie între Republica Moldova și Federația Rusă, care iarăși este un semn pozitiv”, a mai subliniat Victor Chirilă. Referitor la Tratatul de prieteni între Republica Moldova și Federația Rusă, Victor Chirilă a menționat că ambele părți sunt angajate pentru a-l îndeplini, mai ales la articolul 5, care se referă ca ambele părți să nu susțină regimurile separatiste.

„Cu SUA avem un parteneriat care este întemeiat pe angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele democratice, de a continua apropierea de valorile europene, de a se integra în UE. Atât timp cât va exista acest angajament va exista și deschiderea din partea SUA. Sprijinul politic și financiar, această deschidere a SUA a fost demonstrată simbolic prin vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, pe parcursul acestui an”, a mai spus Victor Chirilă.

Evoluțiile politice pot contribui la impulsionarea tendințelor, dar pot avea și impact negativ

Pentru anul 2012 trebuie să ne așteptăm la continuarea acestor tendințe, spune Victor Chirilă. „Evoluțiile politice pot contribui la impulsionarea și mai multă a acestor tendințe, dar ar putea să aibă și impact negativ în cazul în care vom asista la o resetare a guvernării, care ar putea duce și la schimbarea priorităților de politică externă. Acest lucru este foarte periculos și ar pune la îndoială actualele angajamente cu UE, ar putea provoca răcirea relațiilor cu UE și ar putea duce la reducerea deschiderii pe care o avem din partea UE”, a menționat Victor Chirilă.

În încheiere, directorul APE a mai spus că relațiile cu România sunt foarte importante pentru stabilitatea relațiilor cu UE.

Dumitrița Ciuvaga, Info-Prim Neo