Vasile Sturza: Chișinău-Tiraspol: „un dialog absolut nou”. Radio Europa Liberă. 03.01.2012.

191

Europa Liberă: Ce șanse există acum pentru deschidere, pentru un dialog mult mai constructiv și mai consistent între Chișinău și Tiraspol, după schimbarea șefiei administrației de acolo?

Vasile Sturza: „Schimbarea care s-a produs în Tiraspol este un eveniment mare atât pentru malul stâng, cât și pentru malul drept al Nistrului. Sigur, alegerea domnului Șevciuk… Dânsul este omul cu absolut altă inteligență, comportament, cultură, studii, educație, viziuni despre tot ce se întâmplă și pe malul drept, și pe malul stâng al Nistrului. Este un om care cunoaște procesele care au loc și pe malul stâng, și pe malul drept. Este un om care a fost întotdeauna mult mai flexibil și gata de dialog. Sunt sigur că dumnealui conștientizează că nu mai poate continua calea lui Smirnov în tot ce ține de reglementarea problemei transnistrene. Smirnov a fost persoana cu care absolut niciodată nu putea nimeni să stabilească niște relații, înțelegeri, reguli de joc în orice problemă. În Transnistria s-a produs o schimbare. Avem alt om și nu numai el, dar și Kaminski în funcția de președinte al parlamentului din Transnistria. Avem doi parteneri sau doi lideri cu care poți discuta și trebuie să ne gândim și la responsabilitatea noastră. Și astăzi Chișinăul trebuie să vină cu o poziție foarte clară și realistă în tot ceea ce propunem la masa negocierilor.”

Europa Liberă: Dl Sturza, ce ar însemna o poziție realistă a Chișinăului?

Vasile Sturza: „A porni în dialogul Chișinău-Tiraspol un dialog absolut nou. În încercarea rezolvării problemei de a ține cont de toate doleanțele populației, a politicienilor care vin din rândul populației din Transnistria pe toată problematica care este pusă – domeniul politic, economic, cultural, – discutate pas cu pas, fără a spune: asta nu discut că nu îmi place sau nu este realistă. Dacă partenerul de negocieri va veni cu propunerea pentru un statut Transnistriei, – nu știu care, federativ, autonomie largă, independență, cum o numesc ei, confederație, – să o argumenteze și când convinge toată lumea și pe noi în primul rând, dar și partenerii din jur, vecini, actori din procesul negocierilor, atunci eu sunt sigur că Chișinăul va ține cont de propunerile din Transnistria. Exact lucrul acesta trebuie să-l facă și transnistrenii când vor discuta cu noi. Aș vrea să fiu optimist, știind și pe președintele parlamentului transnistrean, pe dl Kaminski și pe dl Șevciuk că ei sunt oameni capabili pentru a asculta, pentru a înțelege și a motiva poziția cu care vin la masa negocierilor. Va fi necesar ca multe lucruri din poziția Chișinăului să fie cu o scară, două, trei în jos.”

Europa Liberă: Unde ar trebui să cedeze Chișinăul și ce ar trebui să cedeze?

Vasile Sturza: „A ține cont de doleanțele sau cerințele Transnistriei atunci când este vorba de delimitarea atribuțiilor centru-teritoriu. Cred că este necesar de a porni de la lucrurile care ne apropie.”

Europa Liberă: Cea mai mare problemă care ar fi? Să se lichideze vama de acolo?

Vasile Sturza: „Vama nu va fi. Trebuie să conștientizeze în Transnistria.”

Europa Liberă: Armată nu va fi?

Vasile Sturza: „Armată nu va fi. Monedă nu va fi, ș.a.m.d. Asta de fapt ar fi și cedare, și compromis, sau compromis și cedare.”

Europa Liberă: Dl Sturza, pe parcursul acestor 20 de ani de independență a Republicii Moldova a fost acreditată ideea că Transnistria există datorită asistenței pe care o oferă și o acordă Federația Rusă. Se zice că dacă nu i-ar fi oferit acest sprijin, acest ajutor Transnistria nu ar putea să existe ca o entitate. Acum relațiile dintre Moscova și Chișinău referitor la soluționarea crizei transnistrene vor fi altele, relațiile dintre Moscova și Tiraspol ar putea să fie altele, ar putea acest ajutor să vină prin guvernul Republicii Moldova?

Vasile Sturza: „Schimbările în Transnistria, în Tiraspol, – mă refer la alegeri, – de fapt, s-au pornit de la o poziție foarte clară a Federației Ruse, care a spus: în Transnistria sunt necesare schimbări. Această ipoteză demonstrează poziția și dorința Federației Ruse, încet, de a ajunge la rezolvarea problemei transnistrene. La sigur că și în această direcție asistența Federației Ruse va fi cred că corectată sau pusă în dependență de evoluția evenimentelor de mai departe. Schimbarea din Transnistria este benefică pentru toți: și pentru Rusia, și pentru noi, și în Transnistria.”

Europa Liberă: Evgheni Șevciuk a zis că imediat după inaugurare va merge la Moscova. De ce dvs., cei din anturajul celor care conduc Republica Moldova nu ați insistat mai întâi să aibă loc o întrevedere cu autoritățile constituționale, autoritățile Republicii Moldova?

Vasile Sturza: „Asta este decizia dânsului. De la Chișinău au fost transmise semnale de a începe dialogul cu domnul Șevciuk și sunt sigur că în timpul cel mai apropiat vor fi discuții – sunt firești de a le ține între Chișinău și Tiraspol.”

Europa Liberă: Cu cine primul se va întâlni dl Șevciuk? Cu dl Lupu sau cu dl Filat, sau nu contează?

Vasile Sturza: „Sigur că contează. Negocierile au fost duse de șeful statului de la Chișinău și șeful administrației din Transnistria. Aceasta este foarte important pentru noi și noi vom face tot posibilul ca întrevederea aceasta să aibă loc cu dl președinte Lupu.”

Europa Liberă: Foarte insistent și foarte mult se zicea că această reunificare a celor două maluri ale Nistrului ar putea să ducă la „transnistrizarea” Moldovei. Confirmați, infirmați această teză?

Vasile Sturza: „Transnistrizarea” cred că sunt termeni scoși în evidență de politicieni, analiști care nu doresc rezolvarea problemei. Dacă pornești cu termenii aceștia, nu mai poți sta la vorbă, nu mai poți rezolva problema sau când spunem că autoritățile din Transnistria sunt neconstituționale. Nu asta este problema. Populația din Transnistria și-a ales lideri cu care noi suntem datori să dialogăm încet, încet, până a ajunge la normal, de a trece pe făgașul legalității lor.”

Europa Liberă: Ce va face Federația Rusă își va retrage forțele armate din Transnistria, armata rusă va fi retrasă?

Vasile Sturza: „Sigur că este întrebarea care obligatoriu va fi abordată la masa negocierilor, asta este conștientizată de toți și de noi, și de Federația Rusă.”

Europa Liberă: Cum pleacă armata?

Vasile Sturza: „Vom vedea și vă vom anunța în cadrul negocierilor.”

Europa Liberă: Ce așteptați de la negocierile în formatul 5+2, ce așteaptă Chișinăul?

Vasile Sturza: „Să fie un proces continuu în permanență. Participanții la negocieri, țările cu statutul de observatori, mediatori, părțile de mai multe ori au spus direct: schimbări în Transnistria, fără ele nu vom avea progres în cadrul negocierilor. Dacă era poziția Chișinăului întotdeauna exact asta, cred că Smirnov pleca mai demult.”