Europa Liberă: Moldovenii au pus mare miză în faptul că vor putea cumpăra bilete de avion mai ieftine. Dar iată că Uniunea Europeană amână parafarea Acordului referitor la Spațiul Aerian Comun cu Republica Moldova. Dle Schubel, să ne spuneți, e doar vina Brusselului sau și vina Chișinăului?
Dirk Schuebel: „În primul rînd, vreau să vă spun că am fost foarte fericit să văd cît de repede negocierile privind Acordul referitor la Spațiul Aerian Comun a putut fi încheiat. În doar două runde de negocieri Acordul a fost pus la punct și în octombrie anul trecut am putut iniția acest acord moldo-comunitar. Am planificat să semnăm acest Acord la finele lunii martie, în luna octombrie chiar am stabilit ca documentul să fie tradus în toate limbile țărilor membre ale UE, deci lucrurile erau clare. Din păcate, suntem într-o situație care nu ne permite să semnăm Acordul în martie. Este clar că e vina Uniunii Europene și nu a Republicii Moldova. Ați făcut tot posibilul ca acest document să fie semnat în martie. Avem o problemă internă, nu știm cine ar trebui să semneze astfel de acorduri. Consiliul Europei sau Consiliul și statele membre. Această dispută ar trebui rezolvată, înainte ca acordurile între UE și statele din afara comunității să fie semnate. Sperăm ca această problemă să fie rezolvată foarte repede, ca să putem semna acest acord cel târziu la următoarea reuniune a Miniștrilor transporturilor din Uniunea Europeană care va avea loc în iunie. Sperăm ca acordul să intre în vigoare și să poată fi aplicat, astfel încât toți cetățenii și eu însumi, la fel ca și toți cetățenii străini, să putem beneficia de tarife și prețuri mai bune pentru călătoriile spre Uniunea Europeană și înapoi. ”
Europa Liberă: Am înțeles de la dvs că ar fi o dispută între două structuri comunitare – Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene. UE nu mai semnează acorduri cu terțe țări?
Dirk Schuebel: „Noi vorbim doar despre Spațiul Aerian. Până această problemă nu va fi rezolvată, cel mai probabil, nu va fi semnat niciun acord cu terțe țări. Din nefericire, Republica Moldova este o victimă a schimbărilor din interiorul UE, pentru care, autoritățile moldovene nu poartă nicio vină. Sperăm că această problemă să fie rezolvată, cel târziu, până la finele lunii iunie a acestui an.”
Europa Liberă: Dle Schubel, din spusele dvs putem înțelege că ieftinirea biletelor de avion se amână, dar nu se „pune cruce” pe această ideea a autorităților de la Chișinău de a purcede la ieftinirea biletelor avia?
Dirk Schuebel: „Desigur, este vorba doar de o amânare. Știm că foarte multe companii „low-cost” au vizitat deja Republica Moldova, vor să inițieze aici afaceri, alții au discutat cu companii ca Lufthansa sau Austrian Airlines, pentru a crește capacitățile de zbor spre Moldova. Toate acestea ne demonstrează progresul care s-a înregistrat. Doar trebuie să rezolvăm problema noastră internă, ca apoi acordul să poată fi semnat și să intre imediat în vigoare.”
Europa Liberă: Dumneavoastră sunteți cel care faceți deseori naveta pe cale aerului. Vi se par totuși scumpe biletele avia?
Dirk Schuebel: „Da, în comparație cu cele din interiorul UE sunt mai scumpe. Dar desigur este vorba și de competiție care nu este una foarte strânsă. Republica Moldova nu a fost o destinație foarte populară acum cîțiva ani, între timp a devenit atrasctivă. De asemenea datorită faptului că cetățenii europeni nu au nevoie de viză ca să vină în Republica Moldova. În plus, aveți o țară foarte frumoasă, de aceea tot mai mulți cetățeni vin să descopere frumusețea ei. Sunt destul de optimist și cred că această tendință va continua, și vom reuși să avem tarife mai ieftine prin acest Acord, astfel încît toată lumea să aibă de cîștigat, atît moldovenii, dar și cetățenii străini care vizitează țara.”