Interviu cu Iurie Bodrug: Parteneriatul Estic este un proiect menit să faciliteze realizarea unor reforme. Radio Europa Liberă. 22.02.2012.

96

Europa Liberă: Domnule ambasador, să vorbim despre acest aranjament, Parteneriatul Estic. Care au fost beneficiile pe care le-a așteptat și pe care le culege Republica Moldova de la acest Parteneriat estic?

Iurie Bodrug: „Parteneriatul Estic a fost inițiat de către Polonia, alături de Suedia pentru sprijinirea reformelor în statele din nemijlocita vecinătate estică a Uniunii Europene, avându-se în vedere Ucraina, Belarus, Republica Moldova, dar și statele din Caucazul de Sud. Parteneriatul estic nu aduce beneficii nemijlocite, nu aduce bani, este un proiect menit să faciliteze realizarea unor reforme. Reformele sunt necesare celor care le implementează, nu celor care le controlează cum au fost implementate. Parteneriatul Estic este un beneficiu, așa se consideră și sunt și eu de acord cu aceasta pentru Republica Moldova, în măsura în care își propune mai multă susținere, mai mult suport din partea Uniunii Europene pentru mai multe reforme implementate în țară, în fiecare dintre țările incluse în acest proiect. „Mai mult, pentru mai mult”, această lozincă mi se pare una crucială pentru reformele inițiate în Republica Moldova. Republica Moldova fiind cel mai mare beneficiar la cap de locuitor al suportului financiar din partea Uniunii Europene și a instituțiilor financiare internaționale. Suportul prin consultanță, prin transmitere de experiență, prin transmiterea de informații, prin instruirea specialiștilor, a personalului, este un complex întreg de acțiuni.”

Europa Liberă: Acest Parteneriat Estic deschide ușile Republicii Moldova pentru euro-integrare? Pentru că așteptările Bruxellesului de la Republica Moldova pe termen lung e că Uniunea Europeană își dorește la est vecini stabili din punct de vedere politic și economic.

Iurie Bodrug: „Nu, Parteneriatul Estic nu este totuși anticamera Uniunii Europene. Este un proiect de stabilizare politică, economică a statelor din vecinătatea nemijlocită a Uniunii Europene. Și probabil noi trebuie să beneficiem astăzi de ceea ce avem, adică să folosim la maxim toate oportunitățile oferite. Sigur, este greu să spui chiar de aici de la Varșovia despre un termen anumit, când vom fi noi în anti-camera nemijlocită a Uniunii Europene, dar cum se zice la Chișinău în măsura în care ne vom face temele de acasă, în măsura în care vom implementa reformele. Am avut o întrevedere foarte importantă la Ministerul Afacerilor Externe de aici de la Varșovia în care ni s-a reiterat, a câta oară, că progresele pe care le înregistrează Republica Moldova la reforme sunt cu atenție urmărite de către partenerii noștri polonezi și sunt transmise colegilor din alte state europene. Aici la Varșovia se cunosc bine toate evoluțiile pozitive, toate greutățile de care ne ciocnim noi, moldovenii, clasa politică de la Chișinău, despre procesul de reforme inițiat. Se urmărește cu bună voință și cu disponibilitatea de a ne sprijini. Însă reformarea justiției, reformarea altor domenii importante pe care ei cred că noi le-am început bine și trebuie neapărat să le continuăm. Și în domeniul liberalizării regimului de vize, și în domeniul semnării acordului privind zona liberă a comerțului aprofundat și cuprinzător. Adică, domenii extrem de importante, fără de care nu se poate merge înainte. Polonezii chiar pe durata președinției daneze la Consiliul Uniunii Europene manifestă foarte mult sprijin pentru partenerii din Est. Terminarea, încheierea președinției poloneze nu înseamnă de fapt că proiectul parteneriatului estic a fost abandonat de către polonezi. Ei sunt în continuare angajați să ne sprijine, dar poate să fie sprijinit cel care înfăptuiește singur reformele.”

Europa Liberă: Această angajare a Varșoviei în cadrul Parteneriatului Estic cum trebuie s-o perceapă cei de la Chișinău?

Iurie Bodrug: „Bineînțeles este un sprijin politic, nu este un amestec în afacerile interne ale țării noastre. Dar când spuneam că Varșovia urmărește cu atenție evoluțiile din țara noastră, de la Chișinău, am în vedere că este o urmărire atentă, prietenoasă și e pregătită de a ne sprijini acolo unde și când vom spune că avem nevoie de acest sprijin. Este vorba anume despre transmiterea experienței, despre transmiterea posibilităților de comunicare cu Bruxellesul, cum se discută cu Bruxellesul, cum se organizează negocierile. Și aici este fără preț rolul forumului de integrare europeană, inițiat acum câțiva ani între ministerele de Externe din Moldova și Republica Polonă, următoarea reuniune a căruia urmează să se desfășoare în această primăvară la Varșovia. Aceasta este o modalitate de transmitere a experienței poloneze în domeniul integrării europene, în domeniul negocierilor de către fiecare minister cu Bruxellesul pe capitole aparte. Plus la aceasta se adaugă experiența pentru autoritățile publice locale, care după cum se știe, sunt mai puțin inițiate și au mai puține posibilități de accesare a fondurilor europene, de a beneficia de aceea ce oferă Uniunea Europeană pentru țările partenere, inclusiv cele cuprinse în cadrul Parteneriatului Estic.”

Europa Liberă: Domnule Bodrug, acolo la Varșovia ce spun demnitarii polonezi? Republica Moldova pe calea euro-integrării la pachet cu Ucraina, cu alte state din Est?

Iurie Bodrug: „Este cunoscut faptul că Ucraina constituie un partener strategic pentru polonezi. Nu putem pretinde la rolul, locul și greutatea specifică, să zic așa, a Ucrainei, atunci când analizăm suportul pentru partenerii din Est oferit de către Polonia. Dar în repetate rânduri și președintele țării, și primul ministru Donald Tusk, dar în special ministrul Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, au subliniat suportul lor pentru Republica Moldova. Chiar foarte recent, la reuniunea comună a ministerelor Afacerilor Externe ale Ucrainei și Poloniei, care s-a desfășurat la Kiev, ministrul Radoslaw Sikorski a menționat că Moldova acum are mai multe șanse decât Ucraina de apropiere de Uniunea Europeană. Eu cred că acesta este un mesaj foarte pozitiv care este adresat nouă, elitei politice din țara noastră pentru continuarea reformelor inițiate. Asta este o expresie a susținerii de către Polonia a ceea ce se întâmplă pozitiv de fapt la noi în țară.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam: Moldova la pachet cu alte state estice?

Iurie Bodrug: „Bine, Moldova nu poate fi pusă în aceeași cutiuță cu alte state estice decât poate la o anumită etapă cu Ucraina. Deși, precum se cunoaște, ultimele evoluții ucrainene lasă mai multe semne de întrebare și progresele Moldovei sunt apreciate mai pozitiv, decât progresele manifestate de către Ucraina.”

Europa Liberă: Referitor la cooperarea moldo-poloneză, părțile sunt satisfăcute de nivelul de colaborare?

Iurie Bodrug: „Este o creștere foarte mare în raport cu anul trecut atât la export în Polonia, cât și la import din Polonia. Spre regret se menține o balanță negativă pentru Republica Moldova a schimburilor comerciale bilaterale, având exportul către Polonia de peste aproape 86 milioane de dolari, iar importul de 134,5 milioane de dolari, creștere masivă, comparativ cu anul trecut. O cădere însă a exporturilor principalului product al nostru de export – al vinurilor. Este o urmare probabil și a crizei europene, o criză care deși n-a lovit direct Polonia, este oricum simțită de către fiecare familie poloneză și vom vedea împreună cu partenerii polonezi, dar și cu producătorii vinurilor din țară care ar fi modalitățile, acțiunile pe care ar trebui să le întreprindem pentru a schimba situația. Cât privește capitolul relațiilor politice, spuneam că relațiile polono-moldovenești sunt niște relații model. Și relațiile în domeniul culturii sunt în continuă avansare – tot felul de colective artistice evoluând din Polonia în țara noastră, dar și prezențele moldovenești devin tot mai active în Republica Polonă.”