Ministrul de externe Iurie Leancă începe o vizită de două zile la Washington. Radio Europa Liberă – 19.03.2012

110

Iurie Leancă: „Este o vizită de două zile plină de întrevederi, întrevederi bineînțeles cu doamna Hillary Clinton, secretar de stat, dar și cu alți demnitari sus-puși de la Departamentul de Stat, dar și întrevederi cu congresmeni importanți de pe Capitoliu. Voi avea, la fel ocazia să vorbesc la una din instituțiile prestigioase care se ocupă de analiza politicii externe și evoluțiile pe plan internațional, Atlantic Council. Voi avea ocazia să mă văd și cu reprezentanții comunității de afaceri din SUA care au un anumit ineres pentru economia din Republica Moldova. Și bineînțeles că mă voi vedea neapărat cu compatrioții noștri, cei care locuiesc și lucrează în Washington.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, ce au însemnat acești 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Chișinău și Washington, pentru destinul Moldovei?

Iurie Leancă: „Aveți dreptate, recent am marcat cei 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, un eveniment care la timpul său a marcat profund mersul afirmării statalității Republicii Moldova pe plan internațional. În acești 20 de ani am reușit să edificăm un parteneriat stabil, unul pe care aș putea să-l numesc și privilegiat cu o conlucrare pe diverse segmente și paliere, cum ar fi dialogu politic, pe probleme de securitate, dar am beneficiat de un sprijin puternic din partea SUA în abordarea problemelor și provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, fie problema separatismului, fie probleme economice și financiare, SUA fiind cel mai mare donator financiar pentru Republica Moldova. Dar bineînțeles că nu ne putem permite să ne oprim la această fază fiindcă dincolo de reușite, de realizări mai avem și un potențial enorm de mare de valorificat în domeniul relațiilor comerciale. Nu am reușit prea multe din păcate până acum în atragerea investițiilor și investitorilor americani, astfel încît acum, după alegerea președintelui Republicii Moldova, ceea ce înseamnă o stabilitate de cel puțin doi ani și jumătate, urmează să ne axăm pe aceste probleme cheie. Totodată, bineînțeles, concentrându-ne atenția pe atragerea sprijinului american in probleme de ordin politic.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, ați vorbit despre parteneriatul strategic moldo-american, o întrebare firească, de ce Statele Unite ale Americii ar fi aît de interesate în promovarea reformelor în Republica Moldova și mai ales pentru opțiunea europeană a Moldovei?

Iurie Leancă: „Statele Unite ale Americii au promovat aceste principii wilsoniene de afirmare a valorilor democratice pe diverse meridiane ale planetei noastre, din simplu motiv, că democrație înseamnă de fapt și stabilitate, înseamnă previzibilitate, înseamnă securitate. Ori cu cît mai multe țări vor îmbrățișa aceste principii cu atît mai sigură și mai previzibilă va deveni planeta noastră și diverse continente, astfel încît SUA sunt gata să sprijine promovarea acestor principii și realizarea lor în activitatea de zi cu zi și aceste principii înseamnă nu doar libertăți, dar înseamnă și beneficii de ordin economic și social pentru cetățenii țărilor respective, astfel încît este în interesul SUA, dar în primul rînd în interesul țărilor cum ar fi Republica Moldova beneficiind de acest sprijin important să promoveze aceste principii. Iar europinizarea Republicii Moldova și mișcarea de integrare europeană, în acest sens, înseamnă nimic altceva decît modernizarea și îmbățișarea acestor valori, acestor principii în baza cărora funcționează instituțiile politice mature în țări cum ar fi SUA sau membre ale Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestor două decenii de la Washington tot s-a auzit că Statele Unite ale Americii sprijină eforturile de integritate teritorială pe care le depun autoritățile de la Chișinău. Iată că și după 20 de ani Republica Moldova rămîne a fi un stat scindat – partea dreaptă și partea stîngă a Nistrului. Statele Unite ale Americii au statut de observator în cadrul formatului de negocieri 5+2, se vorbea că ar fi bine Americii să-i revină statutul de mediator. Contați pe sprijinul Americii, pentru a putea fi găsita o soluție de durată?

Iurie Leancă: „V-ați referit la acest format 5+2, Statele Unite și UE întradevăr au acest statut de observatori, dar din observațiile mele acest statut de fapt nu împiedică, atît Uniunea Europeană, cît și Statele Unite ale Americii să joace un rol extrem de important în reanimarea procesului, care din păcate la un moment dat își sistase activitatea, iar în lipsa unui cerc de dialog viabil este imposibil să realizezi și progres, deci iată că acești parteneri deopotrivă cu ceilalți actori implicați în acest format, ei în primul rînd au putut să ne ajute, la momentul în care și noi am fost gata să reanimăm formatul respectiv. Și bineînțeles că rolul Washington-ului este unul extrem de important, Statele Unite rămânînd a fi puterea mondială numărul unu în termeni politici, economici, comerciali astfel încît de felul în care Washington-ul înțelege să fie interesat într-o problemă sau alta depinde în mare parte și capacitatea de a mișca înainte și a găsi soluții pentru problema transnistreană.”

Europa Liberă: Ați vorbit despre atragerea investițiilor străine, despre nevoia unei cooperări economice bune dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, dar totuși întîrzie aceste investiții de peste ocean aici în Moldova sau sunt prea puține. De ce?

Iurie Leancă: „Există mai multe motive și de ordin instituțional și de ordin al percepțiilor cu care ne confruntăm încă și nu în zadar Guvernul Republicii Moldova a declarat fără echivoc că crearea unui mediu favorabil pentru atragerea investițiilor străine directe în economia Republicii Moldova este un obiectiv prioritar. Iar adevărul, într-un fel axiomatic este că dacă nu vom reuși să atragem aceste investiții și să creăm locuri de muncă, să creăm un potențial de produse cu valoare adăugată, niciodată nu vom deveni o țară funcțională în care cetățeanul să se regăsească. Asa dar, urmează să ne axăm, în perioada imediat următoare, pe crearea acestui mediu favorabil, atît la nivel instituțional, cît și prin reforme. Crearea unei justiții funcționale ca investitorul să știe că în cazul în care are o problemă să beneficieze de un tratament conform legii, dar nu conform anumitor interese meschine, să știm să creăm eventual și un regim fiscal mai favorabil, deși momentan cei care vin să investească beneficiază deja de mai multe avantaje. Și, bineînțeles, că trebuie să avem un mesaj mult mai activ și mai dinamic pe exterior. E nevoie de anumite resurse financiare pentru a crea o imagine în acest sens mult mai atractivă, dar cred că vom reuși să ne mobilizăm în acest sens și să atragem aceste investiții de care avem foarte mult nevoie.”

Europa Liberă: Acum doi ani, cînd l-ați însoțit pe premierul Vlad Filat în vizita sa la Washington, ați avut o întrevedere cu organizațiile evreiești și ați vizitat Muzeul memorial al Holocaustului în capitala americană, atunci ați semnat din numele Arhivei de Stat al Republicii Moldova și memorandumul de cooperare cu acest Muzeu, în scopul de a cunoaște mai mult despre acea perioadă tragică. Ați spus că Republica Moldova nu ar avea ce ascunde, de aceea se dorește o studiere mai amănunțită a arhivelor ce există în țară. Am înțeles că acum ați putea să transmiteți careva documente, așa este?

Iurie Leancă: „Avem o conlucrare foarte bună cu Muzeul la care v-ați referit, cercetătorii din cadrul acestui Muzeu în baza unui acord de cooperare, lucrează activ în arhivele din Republica Moldova, iar cu ocazia acestei vizite le voi pune la dispoziție colegilor de la Muzeu un set de documente care aduc mai multă lumină asupra tragediei poporului evreiesc, celor care au locuit în perioada respectivă pe teritoriul Republicii Moldova.”