Discuțiile în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică și integrare europeană au acoperit o gamă largă de subiecte, fiind examinate chestiuni ce țin de cooperarea în 12 domenii, însă accentul s-a pus pe colaborarea în domeniul energetic între cele două țări. Au fost discutate detaliile în vederea realizării proiectului gazoductului transfrontalier Ungheni-Iași, părțile convinind să asigure resursele financiare, umane și tehnice necesare pentru a asigura implementarea de ambele părți a agendei ambițioase stabilite în acest sens. Totodată, a fost creat un grup de lucru mixt, care va activa permanent și se va întruni cel puțin odată pe lună, și urmează să elaboreze, în cel mult o săptămână, graficul concret de implementare a proiectului.
"Atît pentru România cît și pentru Republica Moldova, interconectarea sistemelor naționale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic și contribuie la consolidarea securității energetice a celor doua țări și la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale", a declarat la București viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul celei de-a 6-ea sesiuni a Comisiei.
În contextul negocierii Acordului pentru crearea Zonei de comerț liber comprehensiv și aprofundat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a solicitat asistența României, dar și aprofundarea colaborării între cele două țări, în vederea transferării experienței acumulate de România în procesul de aliniere la regulile UE în domenii specifice, cum ar fi infrastructura calității și siguranța alimentară.
În cadrul ședinței au fost examinate principalele aspecte ale colaborării în domeniul IMM-urilor între cele două țări, domeniu care va favoriza dezvoltarea relațiilor comerciale bilaterale.
Părțile s-au informat reciproc despre situația economică actuală din Republica Moldova și România, precum și asupra măsurilor implementate în vederea depășirii consecințelor crizei economice mondiale și consolidării economiei de piață. A fost examinată evoluția relațiilor comerciale între România și Republica Moldova, fiind date aprecieri evoluțiilor impresionante din anul trecut, cînd schimburile comerciale bilaterale au crescut cu peste 50%. Totodată, Părțile au convenit să intensifice cooperare în vederea facilitării derulării operative și fluidizării traficului materiei prime, componentelor și produselor agenților economici de încredere și/sau autorizați în conformitate cu legislația vamală a ambelor state, prin birourile vamale de frontieră.
Printre domeniile de perspectivă în care ar putea fi intensificată colaborarea economică se numără comerțul, industria electro-energetică și a gazelor naturale, întreprinderile mici și mijlocii, agricultură, transportul, domeniul vamal, reglementare tehnică și standardizare, protecția consumatorilor și a mediului, etc.
Pe finalul ședinței, a fost semnat protocolul sesiunii a VI-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică și integrare europeană între Republica Moldova și România, s-a convenit că sesiunea a VII-a a Comisiei se va desfășura, la Chișinău, iar între ședințe urmează a fi continuat dialogul la nivel sectorial și în cadrul întîlnirilor periodice ale co-președinților.
În timpul vizitei la București, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a avut întrevederi și cu reprezentanții Camerelor de comerț româno-americane, AmCham, și româno-britanice, unde au fost prezentate oportunitățile investiționale în Republica Moldova. Discuțiile s-au axat pe implementarea proiectelor concrete în domenii prioritare pentru economia țării noastre, cum sunt sectorul TIC, cooperarea industrială și eficiența energetică. S-a stabilit o colaborare la nivel executiv privind diseminarea informației ce vizează oportunitățile investiționale în Moldova în contextul deetatizării și a creării de Parcuri industriale. S-a convenit, de asemenea, un parteneriat în organizarea unui schimb de misiuni de afaceri, iar în toamna acestui an urmează a fi organizat, de comun cu membrii AmCham Român, un For de afaceri moldo-român Republica Moldova.
De asemenea, s-a convenit cu reprezentanții Camerei de comerț britano-române în vederea promovării Republicii Moldova ca destinație pentru investițiile britanice, având în vedere posibilitatea oferirii soluțiilor de outsourcing pentru activități de producere.
"Am dori ca filiera românească să devină una mai activă în atragerea investițiilor străine în Republica Moldova, în special investițiile în producții industriale. Fiindcă, spuneam, noi acum trecem printr-o perioadă de oportunități economice pe care le-a avut România la timpul respectiv, iar valul de extindere a multinaționalelor cu produceri către țări precum România, Bulgaria, acum a ajuns și la Moldova. Deaceea în primul rând vrem să preluăm din experiența bună a României, din lecțiile învățate în acest proces și vrem o aprofundare a cooperării în acest sens.” a declara Valeriu Lazăr.
Notă. România deține locul doi în topul partenerilor comerciali ai R. Moldova la exporturi și pe locul 3 la importuri, volumul schimburilor comerciale bilaterale în anul 2011 înregistrând suma de 950,6 mil. USD. Comparativ cu anul precedent, volumul comerțului exterior s-a majorat cu 50,2%. Exportul de mărfuri, pentru anul 2011, a înregistrat suma de 376,4 mil. USD, majorîndu-se cu 52,8 % față de anul precedent și a constituit 16,9 % în volumul total al exportului din RM. Importul de mărfuri efectuat în perioada menționată în Republica Moldova din România a însumat 574,2 mil. USD și a înregistrat o creștere cu 48,5 % în raport cu anul 2010. România deține o pondere de 11,1 % în volumul total al importului RM.
Conform informației oficiale, prezentate de Biroul Național de Statistică, în Republica Moldova funcționează 498 de întreprinderi cu capital românesc. Soldul investițiilor din România, alocate conform situației din 01 octombrie 2011, constituie 1,48 mrd. lei (95,3 mil. Euro), ceea ce reprezintă 6,4 % din suma totală a investițiilor străine în RM.