Interviu cu Dorin Dușciac: Diaspora împotriva nediscriminării și pentru abolirea vizelor. Radio Europa Liberă. 19.04.2012.

84

Europa Liberă: Dle Dușciac, sunteți doctor în fizică, inginer-cercetător la Laboratorul Național Henri Becquerel al Comisariatului pentru Energie Atomica (CEA), Saclay, Franța, unul din liderii diasporei moldovenești. Dvs. personal ați putea fi considerat o istorie de succes. Apelul însă pe care l-ați semnat împreună cu liderii altor asociații ale moldovenilor este scris în numele celor mulți, nu numai din Franța, care, ca să citez din acest text, sunt „confruntați zilnic cu sute, mii, zeci de mii de drame familiale: familii despărțite, copii crescuți fără părinți, imposibilitatea pentru mulți de a-și petrece în ultimul drum apropiații, de a asista la nașterea ori nunta copiilor…”. Haideți pentru început să precizăm: ce solicitați, de fapt, prin acest apel al diasporei moldovenești din Franța adresat politicienilor, societății civile și clerului din Republica Moldova?

Dorin Dușciac: Așa cum am menționat și în textul apelului, noi solicităm în primul rând o luare de atitudine pozitivă a tuturor actorilor importanți din Republica Moldova vizavi de legea anti-discriminare. Adică noi considerăm că e nevoie în primul rând ca conținutul acestei legi în toată integritatea sa să fie explicat populației și să fie contracarate orice tentative ale unor persoane rău-intenționate de a utiliza această lege pentru a pune capăt negocierilor dintre Republica Moldova și UE privind obținerea unui statut care ar permite libera circulație a cetățenilor moldoveni în UE.

Europa Liberă: Semnatarii apelului se declară „surprinși de faptul că acest proiect de lege e prezentat de unii actori politici, dar și fețe bisericești și reprezentanți ai societății civile dintr-o perspectivă absolut falsă” și că „opiniei publice îi este indusă ideea că ar fi vorba de un text ce ar favoriza sau chiar promova practici contrare tradițiilor creștine ortodoxe.” În Franța, în alte țări ale UE unde acte normative cu conținut similar sunt aplicate de ani buni, muncesc sute de mii de moldoveni… Ce văd ei? Urmări înspăimântătoare ale legilor anti-discriminare, așa cum avertizează cei care se opun adoptării actului respectiv în Republica Moldova?

Dorin Dușciac: Nu, în nici un caz. În țările Europei occidentale, dar și în alte țări ale UE nu putem constata niște urmări, cum spuneți dvs., înspăimântătoare, ale acestor legi. În nici un caz nu veți vedea pe străzile capitalelor europene hoarde întregi de persoane de orientare sexuală minoritară, care își permit să practice anumite chestii în public și aș mai departe. Astfel de manifestări există, dar ele nu sunt mai des întâlnite decât chiar și la noi la Chișinău sau alte capitalei din țările Europei de Est, sau în Rusia, sau altă țară din CSI.

Europa Liberă: Cu lege anti-discriminare operantă în Franța, de exemplu, s-a înrăutățit situația sub aspectul crimelor sexuale, divorțurilor sau copiilor abandonați, comparativ cu situația chiar din RM sau CSI unde se luptă atât de aprig pentru persecutarea prin discriminare a celor cu altă orientare sexuală?

Dorin Dușciac: În nici un caz nu s-a înrăutățit această situație. Ba din contra. Vreau să vă spun în primul rând că în Franța un astfel de set de legi, pentru că este vorba despre un pachet de legi, funcționează de decenii bune, deci astfel de legi au intrat în vigoare cu mult, mult timp înainte ca să ajung eu în Republica Franceză. Și vreau să vă spun că statistica oficială arată că an de an în Franța numărul crimelor sexuale ș numărul femeilor care sunt victime ale maltratărilor din partea soților sau colegilor lor este în continuă scădere. La fel, și alte tipuri de manifestări negative violente pe fundal sexual sunt la fel în scădere.

Europa Liberă: UE, în viziunea multora în Republica Moldova, este văzută aproape ca iadul pe pământ, inclusiv datorită mecanismelor societății care descurajează ura față de minorități… Cum e cu instituția căsătoriei în Franța, de exemplu?

Dorin Dușciac: În Franța, în 2007 când au avut loc alegerile prezidențiale, candidatul de atunci care a și câștigat această funcție, Nicolas Sarkozy, a explicat foarte clar că dânsul se va opune întotdeauna căsătoriilor între homosexuali și adopțiilor copiilor de către homosexuali. Această viziune nu este împărtășită de către toți liderii tuturor forțelor politice din Franța, astfel încât în ziua de azi există anumite partide de stânga mai ales care promovează cu înverșunare legalizarea căsătoriilor între homosexuali și legalizarea adopțiilor copiilor de către cupluri homosexuale, deci vedeți că situația este radical inversă față de cea din Republica Moldova, unde stânga revanșardă vrea să pară mult mai tradiționalistă și mai „ortodoxă”. Dar atâta timp cât l putere în Franța va fi o majoritate de dreapta sau de centru-dreapta, căsătoriile între homosexuali nu vor fi permise, și nici legalizarea adopțiilor copiilor de către cupluri homosexuale. Acum, știm cu toții că în Republica Moldova într-adevăr se promovează de la o vreme încoace o imagine foarte negativă a UE, însă ne dăm seama cu toții că este vorba despre un efort al anumitor forțe orientat pentru a ne îndepărta de UE. Adică oamenii a căror singura sursă de informare sunt predicile unui popă Marchel, asta știu. Din păcate.

Europa Liberă: În situația de acum, când contestatarii respectivei legi pentru Republica Moldova ignoră, cum spuneți, dramele umane legate de imposibilitatea de a circula liber în spațiul european ce credeți că ar fi de făcut?

Dorin Dușciac: Ar fi în primul rând de realizat o campanie foarte vastă de informare a cetățenilor. Acuma AIE dispune de toate mijloacele de informare care sunt foarte eficiente, începând cu posturile de televiziune, de radio, portalurile și site-uri internet, care permit o informare calitativă, o informare corectă și cantitativă. Plus de asta, avem posibilitatea de a beneficia de un răgaz de timp suficient pentru a le explica oamenilor de rând, oamenilor care sunt mai puțin informați, pentru că cei de la Chișinău probabil știu despre ce este vorba și mai mult oamenii de la țară sunt cei care trebuie informați astfel încât sursa lor de informare să nu fie doar preotul din biserică, cel care va promova o anumită viziune. Într-un stat democratic trebuie să avem un pluralism de viziuni și păreri.

Europa Liberă: Apelul conține și un îndemn adresat reprezentanților Alianței pentru Integrare Europeană să intensifice eforturile de comunicare și dialog cu cetățenii în scopul de a explica populației mai puțin sau unilateral informate privind modalitatea aplicării și necesitatea adoptării Legii anti-discriminare… Considerați prestația guvernării în acest sens o restanță? …

Dorin Dușciac: Da, din păcate constatăm că până și unele voci din cele mai progresiste din AIE se pronunță în mod deschis împotriva adoptării legii anti-discriminare. Este un lucru absolut regretabil, care demonstrează faptul că nu există acea unitate în acțiuni și viziune ale celor trei partide de la guvernare. Însă în această problemă având în vedere faptul că este o precondiție pentru abolirea regimului de vize pentru Republica Moldova, cred că interesul major, interesul național, interesul sutelor de mii de oamenii care vor putea circula liber în UE trebuie să primeze și să fie deasupra unor considerente de ordin strict personal, sau de grup, sau de partid.

Europa Liberă: Câtă încredere aveți că toți cei care au reticențe față de proiectul de Lege anti-discriminare, inclusiv mulți întreținuți, sprijiniți de banii trimiși acasă de emigranți, ar putea înțelege câr de importantă este pentru milionul plecat peste hotare liberalizarea regimului de vize?

Dorin Dușciac: Eu cred că toată lumea înțelege importanța liberalizării regimului de vize. Și asta indiferent de viziunile lor, sau de poziția pe care au adoptat-o față de această lege anti-discriminare. Acum trebuie să înțelegem foarte clar că din păcate marginali din politica din Republica Moldov utilizează această lege anti-discriminare acolo unde nu-i este locul: ei încearcă să utilizeze blocarea legii respective ca pe o frână într-un proces care trebuie să aibă loc indiferent de viziunea și sensibilitatea oamenilor. Acum utilitatea practică trebuie să primeze și trebuie să fie considerată mai importantă decât sentimentele sau sensibilitățile unora sau altora. Mai ales că nu există nici un studiu serios care ar fi fost dat publicității și care ar arăta realmente care ar fi poziție moldovenilor față de această problematică.

Europa Liberă: Nu cumva se simplifică necesitatea unei legi anti-discriminare doar la nevoia de a circula? Oare fără un regim liberalizat de vize, ar fi normală orice discriminare?

Dorin Dușciac: Bineînțeles că suntem într-o situație în care se discută foarte mult despre legea anti-discriminare în contextul abolirii regimului de vize. Dar acest lucru nu trebuie în nici un caz să însemne că dacă nu am fi putut beneficia de o liberalizare a regimului de vize, atunci nu ar mai fi nevoie de a adopta o lege anti-discriminare. Este evident faptul că o astfel de lege este necesară și Republica Moldova se pomenește astăzi, la mai mult de 20 de ani de independență, cu restanțe foarte grave la acest capitol. Să ne amintim de faptul că fenomenul homosexualității a fost de-penalizat în URSS în 1985. Deci acei care vorbesc astăzi despre o „legalizare” a homosexualității nu fac decât să inducă lumea în eroare, pentru că nu poți să legalizezi ceva ce nu este ilegal. E foarte clar o stratagemă pusă în aplicare. Noi avem nevoie de o luptă permanentă împotriva discriminării. Ți vreau să vă spun că Franța a creat, fie în 2003, fie în 2004, o înaltă autoritate națională pentru lupta împotriva tuturor formelor de discriminare, adică în afară de o astfel de lege, mai există și nu organism de stat care se ocupă de implementare prevederilor acestui pachet de legi.