APE se pronunța pentru adoptare neîntârziată a Legii Anti-discriminare (egalitatea șanselor)

98

Ieri, 14 mai, Asociația pentru Politică Externă (APE) și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au dat publicității Raportul de monitorizare a primei faze de implementare a Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

Raportul formulează o serie de concluzii și recomandări pertinente atât pentru autoritățile moldovenești, cât și pentru oficialii europeni de la Bruxelles.

Cu regret constatăm că anumite concluzii și recomandări ale Raportului de monitorizare au fost interpretate eronat sau abuziv de unele agenții de presă și canale locale de televiziune. În particular, în unele reportaje mass-media s-a menționat că experții au recomandat amânarea aprobării Legii Anti-discriminare.

În acest context, ținem să declarăm că acest lucru nu corespunde adevărului și nu reflectă corect concluziile și recomandările Raportului de monitorizare elaborat de CRPE în colaborare cu APE.

APE și CRPE susțin adoptarea neîntârziată a Legii Anti-discriminare, care va pune bazele unui amplu mecanism de protejare a drepturilor fundamentale ale omului în Republica Moldova, esențial pentru avansarea pe calea integrării europene și a liberalizării regimului de vize cu UE.

APE speră că Alianța pentru Integrare Europeană vor da dovadă de unitate și voință politică pentru adoptarea Legii Anti-discriminare cât mai curând posibil, astfel îndeplinind condițiile necesare pentru trecerea Republicii Moldova la cea de-a doua fază a implementării Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

În același timp, așa cum este menționat și în Raportul de monitorizare, în cazul în care legiuitorii moldoveni vor eșua să adopte Legea Anti-discriminare, APE și CRPE recomandă UE să nu pedepsească societate moldovenească în ansamblu, transformând eșec lamentabil al politicienilor într-o condiție insurmontabilă pentru trecerea oficială la cea de-a a doua faza a implementării Planului de Acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.

Raportul de monitorizare elaborat de CRPE în colaborare cu APE poate fi accesat pe paginile web ale CRPE (www.crpe.md), APE (www.ape.md) și Europa.md