Chișinăul pe calea cea bună, dar cu restanțe în reformarea justiției și a organelor de drept și combaterea corupției. APE.

126

Concluziile pe Republica Moldova ale raportului anual al Comisiei Europene pe marginea Politicii europene de vecinătate sunt unele foarte pozitive, în pofida unor nuanțe critice legate de progresele în domeniul combaterii corupției, reformării justiției și organelor de drept și asigurării drepturilor omului, a declarat miercuri la Chișinău șeful Delegației Comisiei Europene, Dirk Schuebel.

Chișinăul a înregistrat progrese importante pe calea îndeplinirii angajamentelor pe care și le-a asumat față de partenerii europeni, motiv pentru care Republica Moldova, fiind cea mai avansată pe calea reformelor, va beneficia în anii următori de o asistență sporită din partea UE. Comisia Europeană a suplimentat recent asistența acordată vecinilor din Parteneriatul Estic până în 2015 cu 30 milioane euro, iar Republicii Moldova ar urma să-i revină partea cea mai importantă din acești bani, în baza principiului „mai multă asistență pentru mai multe reforme”.

Această asistență vine suplimentar la fondurile prevăzute până în prezent. Dirk Schuebel a spus că Republica Moldova a devenit statul din vecinătate cel mai mult susținut de UE, asistența pe cap de locuitor fiind de 28 de euro. Doar în acest an, a menționat oficialul, UE acordă asistență nerambursabilă în valoare de 100 milioane euro. Republica Moldova însă mai are mult de lucru asupra capacității de absorbție a fondurilor europene, capacități care urmează să fie îmbunătățite în timp.

Referindu-se la raportul anual dat publicității marți la Bruxelles, șeful delegației Comisiei Europene a specificat că acesta conține o evaluare pozitivă a progreselor considerabile înregistrate de Republica Moldova atât în plan intern, cum ar fi alegerea șefului statului după mai bine de doi ani de criză, cât și pe plan extern, în privința negocierilor pe marginea Acordului de asociere cu UE și lansării discuțiilor pe Acordul de liber schimb.

„Și în domeniul democrației sustenabile și aprofundate Republica Moldova a înregistrat un progres bun, o strategie de reformare a justiției a fost elaborată, domeniu pentru care UE a acordat un substanțial suport bugetar. Cu toate acestea, în combaterea corupției a fost adoptat doar un progres limitat, în pofida adoptării unor legi precum Strategia securității naționale”, a mai spus Dirk Schuebel.

Printre recomandările conținute în documentul adoptat de Comisia Europeană sunt grăbirea reformei justiuției și a orgenelor de drept și contracararea corupției, asigurarea respectării drepturilor omului și accelerarea investigării violențelor de la 7 aprilie 2009. Chișinăul ar trebui să se angajeue mai pro-activ în dialogul cu Tirapsolul pentru realizarea măsurilor de încredere și soluționării conflictului transnistrean.

Autoritățile ar trebui să accelereze reforma administrației publice cu accent pe accesul la informații, să accelereze privatizarea în domenii ca trasportul, energia, în sectorul financiar, să adopte legislația prevăzută în prima etapă a Planului de acțiuni pentru liberalizarea vizelor și altele.

Dirk Schuebel a insistat asupra faptului că pentru a trece oficial la cea de a doua etapă din Planul de acțiuni pentru liberalizarea vizelor, trebuie adoptată Legea privind egalitatea șanselor și cea privitoare la reformarea Centrului anticorupție. „Am parcurs un drum atât de lung, a fost adoptat practic tot pachetul de legi necesare și de ce să nu mai adoptăm două și să trecem la cea de a doua etapă fără restanțe?”, a spus Dirk Schuebel. El a cometat în felul acesta recomandarea conținută într-un recent raport al Centrului Român de Politici Europene și Asociației pentru Politică Externă, care cerea Comisiei Europene să adopte neîntârziat trecerea la cea de a doua etapă, cea de implementare, a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize, urmând ca restanțele să fie adoptate ulterior.

Dirk Schuebel nu a fost de acord cu concluziile Barometrului de Opinie Publică, care constata o creștere importantă a euroscepticismului respondenților din Republica Moldova. „Sunt foarte atent cu datele sondajelor din Republica Moldova și ne amintim că de câteva ori la alegeri au prezentat rezultate cu totul diferite de cele reale. Cât călătoresc prin Republica Moldova, nu am avut impresia că Europa a devenit mai puțin atractivă. Dar oamenii vor să vadă reforme, și dacă Guvernul se numește al Alianței pentru Integrare Europeană, evident că și UE este și ea pusă la bataie. Chiar dacă Guvernului este unul bun, miracole nu se pot întâmpla peste noapte. Cu toate acestea, oamenii sunt nerabdărori să vadă progrese. Sfatul meu este să se aibă puțină săbdare pentru că e nevoie de ceva timp pentru ca progresele să se facă simțite”, a spus șeful Delegației Comisiei Europene la Chișinău.

Oficialul a subliniat că raportul anual prezentat de Comisia Europeană nu este doar un raport tehnic, ci un document important de referință care trasează politici obligatorii pentru statele care doresc să se apropie de UE. „Asemenea rapoarte s-au făcut și pentru țările care au trecut prin procesul de extindere. Și acele țări chiar se băzau pe aceste rapoarte și țineau cont de recomandări, ceea ce indică asupra valorii documentului. Respectivul document este ca o foie de parcurs care oferă sarcini concrete de făcut pentru perioada care urmează”, a spus Dirk Schuebel.