Asociația pentru Politica Externă a prezentat un raport despre legea anti-discriminare, ocazie pentru colega noastră Lucia Diaconu de a stat de vorbă cu Goran Selanec, avocat parlamentar croat pentru drepturi egale între sexe.
Europa Liberă: Dle Selanec, după un an de dezbateri în sfîrșit se așteaptă ca legea împotriva discriminării să fie votată, dar numai după ce a suferit unele modificări. Mai multe criterii, inclusiv cel legat de orientarea sexuală au fost eliminate din primul capitol și au rămas menționate doar la capitolul egalității de drepturi pe piața muncii. Această nouă variantă este un compromis pe care UE ar putea să-l accepte?
Goran Selanec: Nu, nu este cazul. Deoarece trebuie să ținem cont de următorul fapt: în Uniunea Europeană pe lîngă această directivă de interzicere a discriminării pe bază de orientare sexuală în domeniul ocupării mai este și acea Cartă a drepturilor fundamentale care trebuie să fie respectată de toate statele membre a UE și în această Cartă noțiunea de interzicere a discriminării în bază de orienatre sexuală este mai vastă și cuprinde absolut toate domeniile vieții și din aceste considerente statele trebuie să respecte întîi de toate anume această prevedere. Și atunci cînd în Republica Moldova se spune că uite am ajuns la un compromis deoarece directiva se expune numai asupra interzicerii discriminării în domeniul ocupațional nu este corect, nu este un consens deoarece este Carta drepturilor fundamentale.
Europa Liberă: În Croația această lege împotriva discriminării tot a fost adoptată cu greu. Cum a rezolvat țara dumneavoastră această problemă?
Goran Selanec: Vreau să vă spun că legile antidiscriminare au provocat dezbateri în toate țările care au avut parte de astfel de legi. Nu doar în Croația și Republica Moldova. Mereu această lege duce la discuții aprinse. Dar în cazul Croației vreau să vă spun că nimeni din cei care au fost implicați în elaborarea, în a face lobby pentru această lege, în punerea în aplicare a acestei legi niciodată n-a pus la îndoială faptul că discriminarea pe bază de orientare sexuală trebuie să fie interzisă absolut în toate domeniile vieții. Deci de la bun început era clar faptul că aceasta va fi o prevedere care va include toate domeniile vieții.
Europa Liberă: La noi, în Republica Moldova, cum se poate aduce la înțelegerea oamenilor că totuși este nevoie să avem o asemenea lege comprehensivă? Biserica se opune chiar și după modificări.
Goran Selanec: Bineînțeles că biserica își are doctrina ei, totuși biserica nu este stat. Biserica e doar unul dintre partenerii în procesul democratic și doar o parte a societății civile. Există cei care gîndesc altfel decît biserica. Să nu uităm că discutăm despre drepturile omului, drepturi care nu pot fi discriminate. Și nu poate fi vorba aici despre un compromis. Orientarea sexuală e un drept fundamental al omului și cînd vorbim despre drepturile fundamentale ale omului nu putem folosi cuvîntul compromis. Acestea trebuie să fie garantate absolut tuturor. Cînd vorbim despre interzicerea discriminării în bază de orienatre sexuală trebuie să ținem cont că orice persoană are dreptul să-și trăiască viața conform propriei sale alegeri. Și această alegere dacă nu lezează pe altcineva, și cu siguranță asta nu se întîmplă în acest caz, nimeni nu are dreptul s-o interzică.
Europa Liberă: De ce este important pentru o țară care aspiră să intre în UE să adopte o asemenea lege?
Goran Selanec: Din punctul de vedere al politicienilor este important să fie aprobată această lege deoarece vrem să arătăm că sîntem un partener credibil pentru a fi membră a UE. Cum se spune, dacă vrei să devii membru al unui club trebuie să te conformezi regulilor care sînt impuse în acest club. Și toate statele membre din UE deja dispun de această legislație antidiscriminare.
Dar este și un alt răspuns la întrebarea dumneavoastră, unul mult mai onest și corect. Dacă dorim să avem o societate mai bună, mai democratică uite atunci de asemenea trebuie să adoptăm și să implementăm această lege. Deoarece prin acestă lege se va oferi posibilitatea fiecărei persoane, fără a ține cont cine și în ce crede, pe cine și cum iubește, de a avea drepturi egale, de-a face propriile lor alegeri care vor duce la aceea că vom avea o viață mai pașnică și mai frumoasă pentru toți, avînd aceleași drepturi.