Republica Moldova a semnat un Aranjament Administrativ privind cooperarea în domeniul protecției civile între Serviciul Situațiilor Excepționale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a acestuia și Comisia Europeană. Bruxelles, 30.05.2012.

129

Republica Moldova astăzi, devine a treia țară din Vecinătatea de Est care semnează un Aranjament Administrativ privind cooperarea în domeniul protecției civile între Serviciul Situațiilor Excepționale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a acestuia și Comisia Europeană.

Același aranjament există deja între Comisia Europeană, Rusia și Ucraina. Republica Moldova va beneficia de schimbul de experiență oferit din partea Uniunii Europene în domeniul pregătirii și prevenirii dezastrelor. Datorită Aranjamentului, aceasta din urmă va deveni mult mai bine pregătită, pentru a colabora cu structurile UE de protecție civilă în timpul situațiilor de urgență.

Moldova se confruntă cu riscuri recurente, mai ales din cauza inundațiilor. Mecanismul European de Protecție Civilă a fost activat de mai multe ori pentru a oferi asistență țării în ultimii ani.

"Ne bucură nivelul ridicat al relațiilor de cooperare și coordonare stabilite cu omologii noștri moldoveni în timpul inundațiilor recente din țară (iulie-august, 2010)," a declarat Kristalina Georgieva. "Preconizăm să continuăm relația respectivă de cooperare și să consolidăm dialogul dintre noi, iar semnarea unui Aranjament Administrativ reprezintă cea mai indicată modalitate de a realiza acest lucru."

Republica Moldova deja participă în cadrul Programului de Est PPR organizat de către Uniunea Europeană (Prevenire, Pregătire și Răspuns în cazul dezastrelor naturale și celor provocate de om), ce intensifică cooperarea în materie de protecție civilă și care include un program de instruire și o serie de exerciții pentru experții naționali cu privire la modul de a lucra cu Mecanismul Comunitar de Protecție Civilă.