Integrarea Moldovei în UE stagnează pentru că nu există o politică centralizată. Info-Prim Neo. 29.06.2012.

129

Procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană stagnează pentru că nu există o politică centralizată în această direcție. Această idee fost supusă dezbaterilor de către mai mulți experți și oficiali moldoveni, și omologii lor din Lituania, în cadrul unei mese rotunde, vineri, 29 iunie.

Leonidas Donskis, membru al Parlamentului European, a menționat că Lituania a avut încă de la obținerea independenței o situație social-politică direcționată spre integrarea în UE. Pe lângă acestea, partidele politice lituaniene, în pofida conceptelor lor, aveau bine stabilit obiectivul integrării în programul lor de activitate. „Ne puteți crede, puteți miza pe noi pentru că noi vom susține orice decizie pe care o veți lua”, a menționat Leonidas Donskis.

„Lituania poate demonstra că este un partener și un prieten adevărat al Moldovei. Acesta este un proiect comun de care depinde viitorul nu doar a celor două țări, ci a regiunii europene în general”, a menționat Evaldas Ignatavicius, viceministrul afacerilor externe al Lituaniei.

Analistul politic Arcadie Barbăroșie a declarat că Republica Moldova stagnează la capitolul integrării europene pentru că a avut, începând cu 1990, o politică care balansa mereu între est și vest. „Chiar și actualmente, când liderii alianței de guvernare declară orientarea europeană drept obiectiv strategic, între declarațiile lor legate de politicile care trebuiesc implementate în țară, între ceea ce spun ei că trebuie de făcut pentru a integra Moldova în Uniunea Europeană, între ceea ce fac ei pentru a realiza aceste politici și între ceea ce gândesc există o mare discrepanță. De aceea și stagnăm la acest capitol”, a declarat Arcadie Barbăroșie pentru Info-Prim Neo.

Profesorul universitar la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității de Stat, Vitalie Sprâncea, a menționat că Uniunea Europeană este unica platformă în care omul se simte așa cum este el în realitate: rusul se simte rus, românul se simte român, iar creștinul se simte creștin.

Masa rotundă este una din acțiunile desfășurate în ultimele 2 luni de către misiunea diplomatică a Lituaniei în Republica Moldova cu ocazia aniversării a 20-a a relațiilor diplomatice între cele două țări.