Generalul Victor Gaiciuc: Beneficiile cooperării dintre Republica Moldova și Alianța Nord Atlantică. Radio Europa Liberă. 03.07.2012.

133

Fostul Ministru al Apărării, generalul Victor Gaiciuc, fost reprezentant al Republicii Moldova la NATO, vorbește Europei Libere despre nevoia păstrării statutului de neutralitate a Moldovei și despre beneficiile cooperării cu Alianța Nord-Atlantică.

Europa Liberă: În ce măsură astăzi cooperarea Republicii Moldova cu Alianța Nord Atlantică (NATO) este în beneficiu ambelor părți?

Victor Gaiciuc: „Această cooperare s-a început în 1994 cînd Moldova a aderat la Programul Parteneriat pentru Pace. Acest lucru a fost benefic atît pentru Armata Națională, cît și pentru Republica moldova în întregime. ”

Europa Liberă: În acești 18 ani ce a avut de cîștigat Republica Moldova de la acest parteneriat?

Victor Gaiciuc: „Cea mai importantă este deschiderea noastră spre Uniunea Europeană, fiindcă majoritatea țărilor NATO sunt țări europene; posibilitatea de a avea acces la acea tehnică, la acea instruire modernă; posibilitattea de a folosi fondurile NATO în a rezolva multe probleme umanitare care sunt în Republica Moldova; posibilitatea de a reforma în întregime sistemul politic, aș spune așa, de a introduce reformele în Republica Moldova. Deci, este o oportunitate inedită pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cîtă transparență există în această relație dintre RM și NATO?

Victor Gaiciuc: „Fiind și Ministrul Apărării și reprezentantul Republicii Moldova la NATO niciodată nu am avut ce ascunde atît de Parlament, de Guvern, de toate instituțiile statale, inclusiv și de presă. Crearea Centrului NATO de documentare și Informare în Chișinău este unul din acei pași menit să aducă la cunoștința cetățenilor ceea ce este NATO, ceea ce face NATO și ce înseamnă cooperarea Republicii Moldova cu NATO.”

Europa Liberă: Este adevărat că Alianța Nord Atlantică își dorește o cooperare cu Republica Moldova în măsura în care Moldova și-o dorește cu NATO. Și, de fapt, ce își dorește Republica Moldova?

Victor Gaiciuc: „NATO niciodată nu a insistat și nu insistă ca Republica Moldova să devină membru NATO. NATO oferă posibilități, oferă oportunități, acel nivel de colaborare anume care noi îl putem accepta, anume noi ce dorim. Deci, nu o dată a fost spus la cele mai înalte niveluri că ei respectă decizia noastră de a fi țară neutră și ei sunt gata să colaboreze. Deci, ei nu insistă ca anume noi să aderăm la NATO. ”

Europa Liberă: De fapt acest statut de neutralitate consființit prin Legea fundamentală, în Constituție avantajează actualmente Republica Moldova, din moment ce de atîta timp trupele rusești staționate pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt retrase.

Victor Gaiciuc: „Clauza aceasta de neutralitate a fost inclusiv și pentru a se obține ca teritoriul Republicii Moldova să fie liber de trupele străine.”

Europa Liberă: Domnule general, relația Federației Ruse cu Alianța Nord Atlantică se răsfrînge într-un fel asupra relației Republicii Moldova cu NATO?

Victor Gaiciuc: „Relațiile Federației Ruse cu NATO sunt chiar mai avansate decît a Republicii Moldova fiindcă numai Federația Rusă Și Ucraina din țările CSI au Consiliul NATO. În rest noi avem un alt nivel. Deci, au relații destul de intensive, duc tratative, coordonează activitatea. Federația Rusă într-o oarecare măsură ne gelozează pe noi sau aș spune așa nu ar dori ca relațiile de colaborare între Republica Moldova și NATO să avanseze pînă la o finalitate de integrare.”

Europa Liberă: Dar de ce Moscova arată cu degetul Chișinăului atunci cînd vine vorba de o apropiere a Republicii Moldova de NATO?

Victor Gaiciuc: „Personal fiind și Ministrul al aparării și reprezentantul Moldovei la NATO niciodată din partea Federației Ruse sau din partea conducerii Republicii Moldova nu am primit indicații pentru a apăra interesele Moscovei sau a Federației Ruse. Un singur scop a fost tot timpul – apărarea intereselor Republicii Moldova. Și acele proiecte care le-am avut cu NATO cum este distrugerea minelor anti-personal, distrugerea combustibilului toxic de rachetar melanj, distrugerea pesticidelor. Toate acestea au fost un beneficiu pentru Republica Moldova. Ce se referă la Federația Rusă încă o dată menționez nu am avut indicații directe sau în convorbiri. Da eu simțeam că Federația Rusă nu ar dori ca Republica Moldova să adere la NATO asta este indiscutabil, fiindcă asta înseamnă dizlocarea trupelor străine în Republica Moldova, asta înseamnă apropierea frontierii militare a NATO către Rusia. ”

Europa Liberă: Domnule Gaiciuc, dar din moment ce NATO s-a apropiat de Republica Moldova, a ajuns pînă la Prut, cui îi mai este frică de NATO astăzi în Moldova?

Victor Gaiciuc: „Sondajele sociologice arată că totuși o bună parte din populația Republicii Moldova consideră NATO un inamic, consideră NATO o organizație militară agresivă. Numai 25 la sută sunt cei care acceptă aderarea Republicii Moldova la NATO. Noi nu putem șterge într-o clipă tot ceea ce a fost 200 de ani, sau 70 de ani.”

Europa Liberă: Ce trebuie să înțeleagă simplu cetățean moldovean de la amplasarea scutului anti-rachetă NATO în imediata vecinătate a țării?

Victor Gaiciuc: „Este o problemă destul de complicată, la care nici eu fiind general și avînd studii superioare militare îmi vine greu să răspund fiindcă este o soluție contradictorie. Dintr-un punct de vedere este benefic pentru Europa fiindcă această sistemă de rachete este menită să apere teritoriul UE și a SUA. dar eu ca militar îmi dau seama că ele devin o țintă a celor împotriva cărora ele sunt predestinate. Și atunci faceți concluzii.

Europa Liberă: Cetățeanul ia în calcul și critica adusă de la Moscova la adresa acestui scut sau credeți că Kremlinul ar putea să continue să caute aliați în opunerea aceasta față de planurile NATO și scut?

Victor Gaiciuc: „Desigur că fiecare țară face tot posibilul pentru ași aduce argumentele sale și să convingă pe partenerii săi în acele dispozitive. Pînă cînd este greu să mă expun. Sunt diferite opinii. Este clar că această sistemă este menită să apere. ”

Europa Liberă: Credeți că ar putea Moldova beneficia de acest scut anti-rachetă?

Victor Gaiciuc: „Pînă cînd în Constituție este scris că noi suntem țară neutră, noi nu avem nici un acord cu NATO privind apărarea spațiului aerian, asta este indiscutabil că nu.”

Europa Liberă: Mă refer la o protecție indirectă a scutului NATO.

Victor Gaiciuc: „Este problema tehnică. Desigur că radarele care sunt dizlocate în Europa ele văd spațiul aerian al Moldovei, inclusiv eu cred că și a Ucrainei. Din punct de vedere tehnic înțeleg că rachetele au posibilitatea de a doborî orice țintă asupra teritoriului nostru. Dar eu știu că din punct de vedere juridic nu are nimeni dreptul să survoleze spațiul aerian al Republicii Moldova. ”