Interviu cu Anneli Ute Gabanyi: Cu ce scop vine Angela Merkel la Chișinău? Radio Europa Liberă. 05.07.2012.

106

Europa Liberă: S-a anunțat despre o eventuală vizită apropiată a cancelarului german Angela Merkel la Chișinău. Ea vine în Republica Moldova în ce scop?

Anneli Ute Gabanyi: „Bineînțeles, putem specula despre mai multe motive. În primul rând, doamna Merkel, după toate eforturile pe care le-a făcut pe frontul european și cu toate dificultățile pe care în problema datoriilor țărilor cu probleme din Uniunea Europeană, cancelara germană ar dori să mai deplaseze puțin tema și s-o lărgească în același timp în ceea ce privește treburile europene. Iar proiectul țărilor din Estul Uniunii Europene este un proiect tipic german, care a fost susținut de la început mai ales și câte o dată și împotriva altor țări, cum ar fi Franța, susținerea acestor țări în a se apropia, nu vorbesc de integrare în momentul de față, de a se apropia de Uniunea Europeană. Doamna Merkel merge pe proiectul german. Susținerea pentru memorandumul Meseberg, adică acea înțelegere între domnul Medvedev, președintele de atunci al Rusiei, și doamna Merkel de a susține o soluție a problemei Transnistriei, dar în niște condiții foarte puțin specificate în mod public, nu au găsit sprijinul Uniunii Europene până acum. Iar Rusia care ar fi dorit o astfel de soluție, dar la condițiile ei, până acum nu a făcut nici un pas înainte. Și aici cred că am ajunge la a doua problemă: Germania ar dori să vadă și cum ar reacționa Rusia la o repunere a acestei probleme. Cred că nimeni nu are speranțe că domnul președinte Putin va fi mai deschis în ceea ce privește soluționarea problemei Transnistriei, așa cum speră să se realizeze de către

Germania și de către Uniunea Europeană. Adică soluționarea acestei probleme, dar în același timp în condițiile în care Republica Moldova ar rămâne un stat viabil, ar rămâne și ar deveni și mai pronunțat un stat democratic și în condițiile demilitarizării, adică a retragerii trupelor rusești. Acest proiect până acum nu a avut prea mare susținere din partea Rusiei.”

Europa Liberă: Credeți că ar exista o înțelegere tacită între Germania și Rusia referitor la federalizarea Republicii Moldova? Pentru că au fost lansate aceste zvonuri, unii cred acestor speculații, alții nu cred. Chiar șeful diplomației moldave, Iurie Leancă, spunea că sunt doar niște speculații despre federalizare, că nu au nimic cu realitatea. Cum să înțelegem?

Anneli Ute Gabanyi: „Anumite semnale, reflexe, care numai dacă sunt puse cap la cap dau un semn mai clar, anumite semnale, cum spuneam, arătau în direcția că ideile Rusiei de soluționare a problemei printr-o federalizare nespecificată ar putea să fi găsit sprijin și în Germania. De ce? În Germania ideea federalizării și federația în sine este un fel de vacă sacră, pentru că și în Germania sistemul federalist se presupune că ar fi cel mai adecvat. Unii se îndoiesc, ca și mine, pentru soluționarea tuturor problemelor unui stat. Dar presiuni în sensul cuvântului nu cred că s-au făcut. Cert este că acea vizită a unor demnitari din Republica Moldova pentru a studia problema federalizării, așa cum funcționează în Germania, a avut loc.”

Europa Liberă: În cercurile Dumneavoastră de cunoștințe de acolo, din Germania, e pe ordinea zilei acest subiect și federalizarea Moldovei?

Anneli Ute Gabanyi: „Dacă mă întrebați pe anumite cercuri, recunosc că sunt persoane care ar crede că Republica Moldova, acest lucru s-a și discutat, ar trebui să facă anumite concesii, dacă ar dori să realizeze această înțelegere-memorandum Meseberg. Și s-a vorbit la un moment dat că atât Moldova ar trebui să renunțe la acea lege din 2005, sau cel puțin s-o atenueze, iar atunci probabil că și Rusia ar face presiuni asupra Transnistriei ca și ea să renunțe la rezultatul ultimului sondaj în ceea ce privește independența. Deci, anumite idei există, însă nu cred că cineva din Germania ar dori să facă realmente presiuni asupra Republicii Moldova, mai ales că totuși Germania este un stat democratic, Germania este totuși foarte interesată de existența unui stat moldovenesc funcțional, a unui stat unitar. Și federalizarea este contrariul unui stat unitar funcțional, care își păstrează prerogativele cele mai importante pe întregul teritoriu, nu există.”

Europa Liberă: Am auzit unii analiști spunând că Transnistria pentru Chișinău devine o coadă de șopârlă, de care se poate debarasa repede.

Anneli Ute Gabanyi: „Este o altă problemă. Recunosc că și eu personal am pus această problemă cu semnul întrebării deja din 2004 și nu am renunțat complet la această idee.”

Europa Liberă: Și care vă sunt argumentele?

Anneli Ute Gabanyi: „N-ar fi că Transnistria trebuie abandonată total, aceasta ar fi ideea principală, ci numai să se spună celor guvernanți din Transnistria: dacă voi insistați asupra ideilor voastre de a realiza reunificarea, adică cu un drept de veto mai ales asupra politicii externe, atunci hai să închidem granița administrativă pe Nistru, deocamdată, până ce voi ați ajuns la concluzia că atitudinea voastră este nocivă asupra politicii Republicii Moldova în întregul ei. În al doilea rând, Transnistria este o condiție, care îngreunează drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană și în ciuda progreselor care s-au făcut în ceea ce privește măsurile de încredere pe Nistru și care sunt importante, însă care totuși nu mi se pare a fi atins problemele principale, cred că Republica Moldova ar avea foarte multe avantaje. În al doilea rând reunificarea ar fi extrem de costisitoare, vedem noi care este situația în Germania reunificată, și problemele interne, problemele unității interne etnice, politice, ale mentalităților, care deja de pe acum nu sunt cele mai ușoare în Republica Moldova, ar deveni infinit mai mari. Deci, ideea mea de a pune, ca să spun așa, un punct nefinal, un punct de atenție în această problemă n-ar trebui subestimat.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, deci Dumneavoastră lăsați să se înțeleagă că totuși eventuala vizită a doamnei Angela Merkel, cancelara Germaniei, la Chișinău, ar însemna mai mult discuții pe marginea euro-integrării, decât a federalizării?

Anneli Ute Gabanyi: „Da. Mai trebuie să ne gândim la un alt lucru: problema politicii de Est a Germaniei, problema vis-a-vis de statele mai ales Moldova și hai să spunem Ucraina, a mai suferit o schimbare în ultima vreme, pe care să nu o uităm și în ceea ce privește Ucraina, care era foarte aproape de încheierea unei înțelegeri de asociere cu Uniunea Europeană și care a fost stopată din cauza evenimentelor în legătură cu doamna Timoșenko. În această dispută Germania a avut un rol central și un rol destul de proeminent. Transmițând semnale către Moldova că Germania nu a abandonat proiectul de a aduce aceste țări mai aproape de Uniunea Europeană, cred că este un semnal general în ceea ce privește această politică de Est, dar în al doilea rând Germania ar putea și aș găsi un lucru foarte benefic, ar putea să-și concentreze atenția mai mult asupra Moldovei, pentru că într-adevăr cu Ucraina relațiile s-au înrăutățit eventual puțin din cauza acestei atitudini vis-a-vis de Ucraina. Și mai este un semnal, care pe mine personal mă bucură foarte mult. S-a crezut, s-a speculat și au fost și temeri rostite în presa moldovenească, cum că odată viitorul proiectului Meseberg, intrat într-un con de umbră, ceea ce este cazul în momentul de față, și mai ales după schimbarea președinției din Rusia, acest proiect ar putea să atingă și interesul Germaniei pentru Republica Moldova. Adică, hai să spunem mai concret, dacă Germania, și împreună cu ea Uniunea Europeană, nu poate puncta în această înțelegere Meseberg, adică prin soluționarea dorită a problemei transnistrene, să se ajungă la o înțelegere în ceea ce privește politica de securitate în Europa, atunci temerea a fost interesul pentru Republica Moldova ar putea să devină mult mai mic. Ei, aici toți s-au înșelat care au crezut acest lucru. Nu, interesul pentru Moldova este viu în Germania și cred că la acest lucru contribuie și relația foarte bună, personală între doamna Merkel și domnul Filat, și domnul Leancă.”

Europa Liberă: Ce le-ați spune unor comentatori, care acreditează ideea că doamna Merkel ar veni la Chișinău mai mult pentru Federația Rusă, decât pentru Republica Moldova?

Anneli Ute Gabanyi: „Acest lucru nu mi se pare prea logic, pentru că dacă Germania vrea să discute cu Rusia, nu are nevoie de Republica Moldova. Dimpotrivă, și în Germania politicienii de la vârf și-au dat seama că relațiile cu Rusia nu sunt pe cale de a deveni mai ușoare. Dar pe de altă parte Germania nu ar trebui să demobilizeze în sensul ca să lase baltă și proiectul Moldovei. Dimpotrivă, mi se pare a fi un semnal foarte pozitiv pentru Republica Moldova, mi se pare a fi un semnal că în ciuda acestor eventuale probleme mai mari în ceea ce privește noul regim de la Moscova, Germania are de gând să-și realizeze anumite proiecte care i-au devenit dragi, au devenit importante pentru ea și subliniez și interesul pentru Republica Moldova nu a scăzut, după ce proiectul Meseberg a intrat într-un oarecare con de umbră.”