Interviu cu William Hill: O privire de diplomat asupra negocierilor în chestiunea transnistreană. Radio Europa Liberă. 19.07.2012.

113

După ce OSCE a salutat într-un comunicat de presă rezultatele unei noi runde de negocieri în format 5+2 în chestiunea transnistreană, ținută săptămâna aceasta la Viena, Valentina Ursu a cerut părerea despre mersul discuțiilor fostului șef al misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadorul american William Hill.

Europa Libera: Ani de zile ati fost un actor important la tratativele privind rezolvarea problemei transnistrene. Cum vedeti acum din afara, de la distanta, procesul de negocieri?

W. Hill: „Cred că, de la sfîrșitul anului 2011, procesul pentru soluționarea problemei transnistrene a început să se miște din ce în ce mai mult în direcția cea bună. Negocierile oficiale au reînceput, dar încă și mai important, au fost mult mai multe contacte, la nivel de experti, ale grupului de contact, ale grupurilor de lucru între cele două părți și, de la schimbarea administrației in regiunea transnistreană, la sfîrșitul anului 2011, remarcăm o îmbunătățire reală a atmosferei din relațiile dintre cele două părți care negociază – Transnistria și Republica Moldova -, la toate nivelele.

Cred că e un semn încurajator, cred că lucrurile merg în direcția cea bună și dacă ele pot să meargă mai departe în acest fel, există promisiuni pentru succese reale în procesul de negocieri.”

Europa Libera: S-a lasat sa se inteleaga ca problemele politice pot fi abordate deja în cadrul negocierilor în formatul „5+2”, care vor avea loc în toamna la Viena. Secretarul General al OSCE, aflat in vizita in Moldova, spunea ca mai devreme sau mai târziu vor fi nevoiți să discute statutul Transnistriei. A venit sau inca nu momentul pentru asemenea discutii?

W. Hill: „Cred că este prea devreme să vorbim despre statutul regiunii. Sunt multe care s-au întîmplat în cei șase ani în care nu au fost convorbiri reale, contacte neoficiale, și cred că procesul a început să fie reluat, dar rămîn o mulțime de chestiuni practice, implicînd transport, comunicații, călătorii, afaceri; si toate aceste probleme pot fi abordate odata ce convorbirile continuă.

Cred că putem vedea cu totii anumite progrese și putem aștepta mai multe rezultate concrete în anumite domenii, si toate astea sunt evoluții bune, căci duc la cîștigarea încrederii și la folosirea acestui moment propice al negocierilor. Eu la asta m-aș uita mai întii.”

Europa Libera: Sunt intamplatoare sau nu discutiile despre o eventuala federalizare a R. Moldova?

W. Hill: „Nu sunt sigur că cineva din guvernul moldovean sau din administrația transnistreană a început să vorbească despre asta, dar am văzut speculații în presă. Nu cred că acum părțile vorbesc despre statutul regiunii. Mă aștept ca acest subiect să apara mai tîrziu.

Sunt la Chișinău numai de o zi și nu am vorbit cu prea mulți oameni; s-ar putea ca ei sa imi spună ceva diferit, dar cred că este prea devreme să ne îngrijorăm despre statutul regiunii. Si cred că vorbind despre „federalizare” sau „autonomie” nu este productiv în acest moment. E prea devreme.”

Europa Libera: Dar cui ii revine rolul de a elabora si a propune un proiect de statut pentru regiunea transnistreana?

W. Hill: „Cei doi negociatori, domnul Carpov si doamna Ștanski, reprezentantii părților și oamenii pe care îi reprezintă vor determina statul regiunii în ultimă instanță, dar părerea mea este – si asta este o opinie strict particulară -, că se progresează în discutarea acestei chestiuni și dacă procesul va continua așa după cum a reînceput, o să se ajungă acolo. Și s-ar putea să obțină ceva ajutor din afară, dar eu nu am mai multe de spus despre asta. Este ceva ce va fi hotarît de ei înșiși.”

Europa Libera: Ati putea sa ne spuneti care sunt asteptarile administratiei de la Tiraspol de la acest process de negocieri?

W. Hill: „Cred că Tiraspolul inițial speră în îmbunătățirea relațiilor, îmbunătățirea modului în care lucrurile evoluează în regiune, în domenii concrete și în ultimă instanță speră să se stabileasca un statut, și să se poată vorbi despre finalul acestui conflict, cred că s-au făcut ceva pași, dar a rămas încă foarte mult de facut.”

Europa Libera: Pozitia Tiraspolului la masa de negocieri este cea pe care o exprima si reprezentantii Federației Ruse?

W. Hill: „Ei bine, va trebui să îi întrebați pe ruși despre asta. Cred că unele din interesele Tiraspolului nu sint chiar aceleași ca ale Rusiei și asta nu e surprinzător. Dacă au idei diferite care ar putea să fie soluția potrivită pentru rezolvarea conflictului, asta nu m-ar surprinde, dar nu știu nimic precis.”

Europa Libera: Trupele puternic înarmate ale pacificatorilor ruși din Transnistria devin inadecvate contextului din această regiune, a declarat secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier. Se discuta despre schimbarea statutului fortelor de mentinere a păcii din zona de securitate a Moldovei?

W. Hill: „Am citit interviul secretarului general al OSCE, domnul Zannier în Komersant. Si el aducea un argument foarte bun despre asta și anume că operațiunile de menținere a păcii au avut un scop foarte precis și necesar, cînd a fost stabilita misiunea lor, acum exact 20 de ani – vor fi 20 de ani sîmbată – de la semnarea acordului de încetare a focului. Dar condițiile în regiune s-au schimbat.

In unele aspecte, esențial, în ultimii 20 de ani, și nu este surprinzător, nevoia de a avea operațiuni de menținere a păcii și de securitate, s-a schimbat și ea. În ultimă instanță operațiunile refectă această schimbare. Si cred că este o poziție corecta și pot să sper ca negociatorii, din toate părțile implicate în formatul 5 plus 2 vor privi această problemă din această perspectivă.”

Europa Libera: Mai in glumă dar mai mult in serios sa va intreb pana cand ar putea staționa armata rusă în estul Moldovei. Pană în care an?

W. Hill: „Eu nu vă pot spune asta ! Cînd am venit aici pentru prima dată în 1999, la summitul de la Istanbul din 1999, toate țările, OSCE-ul au semnat un acord care prevedea o retragere totală a forțelor rusești pînă în 2002. La Porto s-a extins termenul pînă în 2003. Si in perioada aceea am avut suficiente evoluții pozitive ca sa credem că acest termen ar fi putut fi respectat.

Acum termenul a trecut de mult și cred că este imposibil să spunem exact cînd anume am putea vedea că acest lucru se întimplă. As spera să se întimple mai curînd decît mai tîrziu, pentru că asta ar însemna că facem progrese și că am ajunge la o rezolvare a conflictului.”

Europa Libera: Dle ambassador Hill in calitate de fost sef al misiunii OSCE la Chisinau l-ați cunoscut foarte bine pe fostul lider transnistrean Smirnov, pe actualul sef al administratiei de la Tiraspol, l-ați cunoscut…

W. Hill: „…L-am cunoscut foarte, foarte bine pe Șevciuk. A intrat în Parlament cînd eu eram la misiunea OSCE, a fost reprezentantul Transnistriei, sau șeful părții transnistrene în comisia constituțională comună în 2003 și a fost speaker al legislativului din Transnistria pentru anii în care am fost acolo. L-am văzut des și l-am cunoscut. Il consider un om foarte capabil și talentat și cred că va fi în stare să foloseasca aceste calități și să contribuie la găsirea unei soluții conflictului.”

Europa Libera: Dar ce parere aveti despre intalnirile oficiale si mai ales informale dintre premierul Vlad Filat si liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuc?

W. Hill: „Le găsesc foarte bune. Cred că dacă doi lideri sunt capabil să clădească o bună relație între ei, asta poate să ajute foarte serios în depășirea obstacolelor și ajungerea la rezultate. Cred că este un lucru pozitiv. Nu știu ce să aștept de la ei, ar trebui să îi intrebați pe domnii Șevciuk și Filat, dar despre ce știu eu, le consider foarte bune.”

Europa Libera: Anunțata vizită la Chisinau a cancelarului german Angela Merkel ar putea sa aduca ceva nou in procesul de solutionare a problemei transnistrene?

W. Hill: „Trebuie să îi întrebați pe germani și cancelaria federală. Faptul că doamna Merkel vine în august este, de asemenea, foarte bine. Si sper că toată lumea implicată va folosi ocazia pentru a face cît mai multe progrese.”