APE sugerează reactualizarea Legii cu privire la regiunea transnistreană. Info-Prim Neo. 09.08.2012.

116

Membrii Asociației pentru Politică Externă (APE) consideră că politica pașilor mici întreprinsă de guvernarea de la Chișinău este o soluție corectă pentru soluționarea conflictului transnistrean, însă această politică intră în contradicție cu Legea Parlamentului Republicii Moldova din 2005, care trebuie reactualizată și ajustată la actualul context.

Potrivit directorului executiv al APE, Victor Chirilă, politica pașilor mici este o soluție corectă în contextul reglementării conflictului transnistrean, însă această politică poate intra în contradicție cu Legea Parlamentului din iulie 2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic al localităților din stânga Nistrului.

„Această lege, care a fost adoptată pentru a preveni o federalizare rapidă a Republicii Moldova conform planului Iușcenco din 2005, prevede că procesul de negocieri cu regiunea transnistreană să se desfășoare în vederea atingerii scopurilor de democratizare și demilitarizare, iar negocierile cu privire la statutul juridic special al Transnistriei vor avea loc doar odată cu îndeplinirea condițiilor de demilitarizare. Care prevede, de fapt, onorarea de către Federația Rusă a obligațiilor asumate la Summitul OSCE din Istanbul din 1999 privind evacuarea integrală a armamentului din regiune”, a declarat Victor Chirilă.

În același context, Victor Chirilă a menționat că implicarea nu doar a Chișinăului și Tiraspolului, dar și a partenerilor externi în politica pașilor mici care prevede prevede discuții și despre probleme politico- juridice poate conduce la apariția unor probleme în condițiile când legea respectivă nu este respectată.

„ De aceea, în actualul context, legea trebuie reactualizată sau ajustată la context. Astfel încât negociatorii moldoveni să nu fie puși în fața unei astfel de dileme. Să aibă flexibilitatea necesară în procesul de negocieri, dar în același timp este necesar ca acele „linii roșii”, care sunt stipulate în respectiva lege să fie respectate, reafirmate de către actualul Parlament. Aceste „linii roșii” trebuie să aibă sprijinul politic puternic din partea Alianței pentru Integrare Europeană, în primul rând”, a mai declarat Victor Chirilă.

El a precizat că inițierea negocierilor cu privire la statutul juridic al regiunii transnistrene fără realizarea completă a demilitarizării cerută de Legea din 2005 va lipsi negociatorii moldoveni de o bază legală și politică solidă și le va vulnerabiliza statutul la masa de negocieri.