Ernest Vardanean: Transnistria între Karasin și Putin. Radio Europa Liberă. 02.08.2012.

131

Presa de la Tiraspol, mai ales cea oficială, a lăsat fără comentarii declarațiile viceministrului rus de externe Grigori Karasin, făcute sâmbăta trecută la Tiraspol, în prezența liderilor administrației, și anume că viitorul Transnistriei este cel al unui, citez, „raion special” în cadrul unei Moldove teritorial integre și neutre. Karasin a făcut și alte declarații presei între care aceea că Rusia nu ar fi interesată să aibă avanpost militar în Transnistria, chiar dacă nu se grăbește să-și retragă pacificatorii. La Chișinău, dar și în unele media internaționale aceste declarații au fost comentate pe larg. Cum sunt ele percepute însă la Tiraspol, care a sperat tot timpul că Moscova îi va recunoaște într-o zi independența? L-am întrebat pe invitatul emisiunii noastre „Dis de dimineață”, jurnalistul și politologul din Tiraspol, fost deținut al regimului transnistrean, acum stabilit la Chișinău, Ernest Vardanean.

Ernest Vardanean: „Eu cred că declarațiile lui Karasin referitor la revenirea Transnistriei în spațiul constituțional al Republicii Moldova nu au fost îmbucurătoare pentru cetățenii Transnistriei, pentru că este pentru prima dată cînd un oficial rus spune asemenea lucruri chiar în fața liderului de la Tiraspol, chiar la Tiraspol și în fața presei.

Pe de altă parte, nu este nimic nou spus de către ruși, pentru că ei cîteodată spun că Transnistria trebuie să fie parte componentă a Moldovei neutre, cu un statut special, garantat, etc. Adică, dl Karasin nu a pronunțat nimic principial nou, dar eu cred că rușii iarăși au început un fel de joc politic pentru că declarația respectivă a fost făcută cu o zi înainte de referendumul care a eșuat în România și, la momentul de atunci, Karasin nu a știut că referendumul va eșua și el poate a fost sigur că Traian Băsescu va fi suspendat în continuare, definitiv suspendat de la putere.

Din cîte noi știm, Băsescu este un susținător foarte mare al Moldovei, al integrării europene a R. Moldova și rușii sperau că Moldova își va pierde lobbystul principal, dar asta nu s-a întâmplat și în continuare Putin a făcut o declarație din partea lui că chipurile soarta Transnistriei depinde de voința poporului acesteia.”

Europa Liberă: Exact cum am putea să înțelegem această declarație? Asta era următoarea întrebare pe care vroiam să o pun, pentru că declarația lui Putin oarecum contrazice ceea ce a zis dl Karasin la Tiraspol?

Ernest Vardanean: „Superficial vorbind, da, dar Grigori Karasin este un diplomat foarte experimentat, el nu lucrează prima zi în domeniul transnistrean, mai cu seamă că este ministrul adjunct de externe al Federației Ruse și este curatorul neoficial al tuturor conflictelor din spațiul post-sovietic. Cunoaște foarte bine și problema transnistreană și politicul moldovenesc și el înțelege ceea ce spune și spune ceea ce gândește.

Eu nu cred că el vorbea aiurea la Tiraspol și mai cu seamă eu nu cred că Putin a venit pur și simplu să îl corecteze pe Karasin. E un fel de joc cu un polițist rău și un polițist bun pe de o parte, pe de altă parte, eu văd aici factorul României.

După eșecul referendumului s-a înțeles că Traian Băsescu rămâne președintele României, de aceea jocul Rusiei se opune jocului României, de aceea a venit Putin care a spus că soarta Transnistriei depinde de oamenii Transnistriei și punctum. Adică, el nu l-a contrazis pe deplin pe Karasin, el doar a spus că ultimul cuvînt îi aparține poporului Transnistriei, dar asta nu exclude posibilitatea creării unui stat federativ Republica Moldova, inclusiv și regiunea transnistreană.

Aici noi vorbim nu chiar de soarta Transnistriei în mâinile transnistrenilor, asta ar fi prea patetic și prea romantic, este un fel de joc politic care continuă între Moscova și București și eu cred că, chiar sunt convins, că poporul Transnistriei nu prea înțelege aceste nuanțe, el vede că țari batiușca Putin a spus cum a spus și asta e bine pentru Transnistria și atît.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, România nu este implicată în niciun fel în reglementarea transnistreană, asta tot se știe, decît doar prin structurile UE, care are statut de observator în reglementarea transnistreană. Putem înțelege declarațiile dlui Karasin și ale dlui Putin din perspectiva că R. Moldova ar trebui să renunțe la vectorul său european și revină în sfera de influență a Moscovei și numai așa va putea rezolva problema transnistreană?

Ernest Vardanean: „În acest sens eu m-aș referi mai întâi la cele spuse de Dmitrii Rogozin în luna aprilie a anului curent. El a spus foarte expres că politicienii moldoveni dacă doresc să rezolve problema transnistreană trebuie să facă alegere fie sunt români și se duc în România, atunci a spus Rogozin, uitați de Transnistria, fie sunt totuși moldoveni și vor să își reintegreze țara și atunci noi, adică Rusia, vom lucra împreună pentru reîntegrarea țării. Iată ce alegere i-a pus Moldovei Rusia.

Sigur că România nu este direct implicată în problema transnistreană, dar România are o influență foarte mare asupra politicului moldovenesc și indirect România influențează procesul de reintegrare. Asta e foarte important.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, forțele unioniste în ultimii 20 de ani de la Chișinău nu adună mai mult de cîteva procente din voturi și nu au reușit să treacă niciodată în Parlament. Nu este un pic exagerat pericolul unionismului de către Moscova la Chișinău?

Ernest Vardanean: „Este exagerat aici și vehiculează opinia în mass-media orientată spre Rusia că chipurile Moldova mâine sau poimâine își va pierde statalitatea și va deveni partea componentă a României, îmi dau seama că este un fel de speculație, dar, totuși, Rusia nu dorește să reacționeze la anumite acțiuni, ea dorește să prevină aceste acțiuni și chiar exagerînd situația rușii doresc să pună niște impedimente pe calea românizării superficiale a Republicii Moldova și în acest sens ideea principală a fost și rămâne problema transnistreană.”

Europa Liberă: Dar Moscova are o viziune globală a rezolvării conflictului transnistream sau deocamdată acestea sunt condițiile pe care le pune?

Ernest Vardanean: „Cu părere de rău, nu are o poziție clară în problema transnistreană. Eu am vorbit de mai multe ori și cu experți, cu colegi de la Chișinău și Moscova care spun că însăși Rusia nu știe ce vrea să facă cu Transnistria. Adică Chișinăul vorbește cu Rusia și întreabă ce doriți anume? Rușii, știți cum, nu știu ce vor. Iată care este problema majoră. Dar, totuși, rușii chiar neștiind această situație oricum vor să pună împiedimente și pe calea integrării europene și pe calea românizării ipotetice ale Moldovei și, iarăși, Transnistria rămâne pârghia nr. 1.”