Interviu cu Anneli Ute Gabany: Reunificarea celor două state germane nu poate fi un model de integrare euro-atlantică pentru Moldova. Radio Europa Liberă. 21.08.2012.

111

Europa Liberă: Doamna Gabany, ce i-a fi venit doamnei cancelar german Angela Merkel acum să ajungă la Chișinău?

Anneli Ute Gabany: „Este o inițiativă foarte importantă atât din partea Germaniei și, bineînțeles, pentru Republica Moldova. Este un semnal. Doamna Merkel care a început și, bineînțeles, diplomația germană a început de ceva vreme să se intereseze de Republica Moldova. Este foarte important pentru că până acum, totuși, situația din Republică nu a fost în vizorul politicii externe germane. Iar acest lucru s-a schimbat. Doamna Merkel, sigur, lansând acea inițiativă, acel memorandum de la Messeberg din 2010 a crezut și poate crede și astăzi că ar putea să se rezolve conflictul transnistrean. Această rezolvare putând fi un semnal pentru rezolvarea și altor conflicte în zona europeană extinsă, hai să spunem zona OSCE-ului.”

Europa Liberă: Cum ar putea să fie identificată, în aceste condiții, o soluție pentru problema transnistreană? Și cine trebuie să o identifice?

Anneli Ute Gabany: „În acel memorandum s-a arătat destul de neclar, dar totuși s-a făcut o încercare de a defini această problemă. Și de a încerca să o rezolve între Rusia și UE. Germania acționând în acest caz ca stat important în ceea ce privește politica estică a UE. Iar faptul că s-a identificat totuși Rusia ca un jucător important în această problemă poate fi interpretat în două feluri. Pe de o parte, luându-se în considerație și inițiativa Rusiei pentru a se crea o arhitectură de securitate nouă în perimetru european. Dar pe de altă parte, o putem interpreta și ca o recunoaștere din partea Germaniei a faptului că totuși cheia este la Moscova pentru rezolvarea acestei probleme.”

Europa Liberă: Credeți că în cadrul dialogului moldo-german accentele se vor pune mai mult totuși pe rezolvarea problemei transnistrene sau pe șansa eurointegrării Republicii Moldova? Credeți că ar putea Berlinul să vorbească despre un termen concret pentru o eventuală aderare a Republicii Moldova la UE?

Anneli Ute Gabany: „Acest lucru nu cred, pentru că până acum, totuși, politica UE în general, și de aceea și a Germaniei a fost că în momentul de față nu se vorbește despre o perspectivă clară de aderare. Dar politica Moldovei a fost foarte deșteaptă. Moldovenii au spus de la o vreme foarte clar că noi mergem în direcția UE, noi vrem să facem reforme interne și vrem să facem aceste reforme pe calapodul european, ca să spun așa. Pentru că nu există alt calapod care să fie cât de cât promițător pentru Republica Moldova. Doar nu o să meargă pe calapodul Rusiei nu-i așa? Deci, în acest sens, deja o recunoaștere din partea Germaniei a faptului că Republica Moldova se mișcă în direcția bună, că are politicieni care merită încredere este un lucru bun. Dar tare mă tem că o dată precisă pentru aderare nu se va da. Dar ar fi bine să se dea deja o dată precisă pentru acordarea regimului de călătorie fără vize, ar fi deja un lucru foarte bun.”

Europa Liberă: Dvs. aveți o ședere de câți ani în Germania?

Anneli Ute Gabany: „Aproape 50 de ani.”

Europa Liberă: Credeți că reunificarea celor două state germane poate fi un model de integrare euro-atlantică pentru Moldova?

Anneli Ute Gabany: „Eu personal nu cred. Modelul cred că este felul în care Germania a făcut eforturi speciale pentru includerea Poloniei în UE. Unificarea celor două state românești, ca să spunem așa, nu cred că este în vizorul politicii germane, de altfel nu a fost niciodată. Și ar fi fără sens, eu vorbesc acum de integrarea Moldovei cu România. Dacă vorbim de refacerea integrității statului moldovenesc, reintegrându-se de facto, pentru că de jure Transnistria face parte din statul moldovenesc, aici ar trebui făcute eforturi. Și ar trebui și să se arate foarte clar din partea politicienilor Moldovei Germaniei care este situația reală.”

Europa Liberă: Așteptările Chișinăului sunt mari de la vizita cancelarului german Angela Merkel în Republica Moldova. Ele sunt exagerate?

Anneli Ute Gabany: „Cred că nu sunt. Pentru că s-a văzut și la vizitele primului ministru domnului Filat în Germania și a repetatelor vizite ale domnului Leancă în Germania că așa zisa chimie între lideri, liderii germani și liderii moldoveni, este bună. Dacă această chimie va funcționa și în cazul vizitei doamnei Merkel ar putea să fie un lucru bun, un lucru promițător.”

Europa Liberă: Cea mai mare formațiune din opoziție, PCRM, zice că va lua o decizie dacă să delege pe cineva la discuțiile care vor avea loc între partea moldavă și cea germană. Ar fi bine comuniștii să participe la aceste întrevederi?

Anneli Ute Gabany: „Da. Pentru că PCRM este dator să dovedească atât în interior, cât și în exterior că este un partid, care chiar dacă nu este încă un partid democratic, dar un partid care încearcă să intre în jocul democratic care s-a demarat în Republica Moldova. De aceea, cred că ar fi foarte important ca acest partid să-și dea seama că nu poate merge înainte, că este iresponsabil să meargă înainte cu politica pe care a dus-o mulți ani până astăzi.”

Europa Liberă: Credeți că autoritățile de la Tiraspol au fost invitate să participe la dialogul moldo-german? Mă refer la o invitație pentru liderul de acolo Evghenii Șevciuc. Credeți că i s-a făcut o invitație să vină la Chișinău mâine?

Anneli Ute Gabany: „Nu știu, dar nu m-ar mira.”