Interviu cu Igor Corman: Să înțelegem interesul Germaniei pentru a realiza interesul Moldovei. Info-Prim Neo. 21.08.2012.

124

– Pe lângă faptul prestigiului și în Republica Moldova, una dintre cele mai neînsemnate țări din Europa ca potențial economic și politic, vine conducătorul celei mai importante țări din Europa și din lume și prin ce mai este importantă vizita cancelarului Angela Merkel la Chișinău?

– Această vizită, de fapt, întruchipează dezvoltarea în ascendență a relațiilor bilaterale moldo-germane de 20 de ani, marcate recent. Totuși, Republica Moldova este o țară europeană și este normal ca, dacă dialogul merge în creștere, vizitele primelor persoane să confirme importanța lui.

De asemenea, trebuie să privim această vizită și în context regional. Germania a acordat tot timpul o importanță sporită dimensiunii estice, pornind și de la considerente geopolitice. Noi vorbim despre Parteneriatul Estic, o dezvoltare a politicii de vecinătate a Uniunii Europene, și puțini își amintesc că această inițiativă preluată de Suedia și Polonia a fost lansată inițial de Germania. Eu nu zic că noi ne mișcăm vertiginos, dar în comparație cu celelalte țări partenere, Moldova este un lider prin schimbările de după 2009. Și prin această vizită cancelarul vine ca să dea un mesaj, că Moldova se află pe calea corectă prin reformele care se fac pentru integrarea europeană, și să dea un semnal și altora, fiindcă în alte țări din regiune cancelarul nu a prea fost în ultima perioadă.

Pentru noi vizita este importantă și în contextul politic al procesului de integrare europeană, ca un mesaj al Uniunii Europene, dar și ca un mesaj pentru Uniunea Europeană, în ansamblu. Germania acceptă ceea ce facem noi, iar de această poziție vor ține cont celelalte țări.

Vizita este importantă nu doar sub aspect politic, dar și economic, fiind un semnal de încurajare pentru investitori. Avem deja aici companii serioase din Germania, cum ar fi Sudzuker, Knauf, Mabanaft, Shtaleman, Dresel Mayer ș.a. și această vizită este un mesaj pentru investitorii germani că în țară lucrurile merg bine, nu mai există riscuri de a investi, cu toate că avem încă multe probleme cu climatul investițional.

– Care sunt interesele mari pe care le urmărește Republica Moldova în urma acestei vizite?

– Prioritățile noastre sunt clare. Unu: să ne mișcăm cât mai repede în dialogul nostru cu Bruxelles-ul, și aici, până la sfârșitul anului următor, trebuie să finalizăm negocierea Acordului de Asociere, partea leului ținând de crearea Zonei de Comerț Liber cu Uniunea Europeană. Și, în paralel, un lucru foarte important și foarte sensibil pentru toți noi, liberalizarea regimului de vize.

– Se contează pe Germania în calitate de avocat?

– Eu sunt sigur că fără Berlin, Paris și alte câteva capitale europene importante nu avem nicio șansă să finalizăm ceea ce am început. Până acum am reușit să adoptăm tot cadrul legislativ necesar și trebuie să demonstrăm la Bruxelles că legile funcționează. Dar, pe lângă aceasta, este nevoie de voință politică în toate capitalele europene. Aici Berlinul joacă un rol extraordinar de important.

Dacă vorbim de dezvoltarea economiei noastre, este un lucru știut că investitorii germani sunt cei mai serioși, ei vin cu tehnologii, vin cu abordări constructive, nu vin doar să facă profituri fabuloase.

De asemenea, să nu uităm de procesul de constituire a arhitecturii de securitate în Europa, în cadrul căruia Germania este un lider incontestabil. Și conflictul transnistrean face parte din lista problemelor existente în acest sens. Angela Merkel a făcut o declarație în 2010, împreună cu Dmitrii Medvedev, în care Germania și Rusia s-au angajat să sprijine o abordare constructivă în soluționarea conflictului transnistrean. Și chiar dacă Germania nu face parte din formatul 5+2, știm foarte bine care este intensitatea dialogului între Berlin și Moscova și care este interesul economic reciproc. Mai mult de 60% din gazul utilizat în Germania este din Rusia și Rusia este foarte interesată să vândă acest gaz la prețuri stabile în Europa, inclusiv în Germania. Autoritățile Rusiei sunt foarte interesate de a moderniza țara, iar tehnologiile, în mare porte, vin tot din Germania. În acest dialog dintre Berlin și Moscova noi vedem o șansă să putem urni din punctul mort discuțiile în jurul conflictului transnistrean.

– Am putea anticipa vreun rezultat concret în sensul avansării în negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean? S-au vehiculat până acum o sumedenie de scenarii cu care, eventual, ar veni Angela Merkel la noi în Moldova…

– Se fac prea multe speculații la acest subiect și eu, personal, sunt convins sută la sută că ele nu au nicio bază reală. Am fost ambasador în Germania timp de 5 ani și am mai lucrat acolo alți vreo 4 ani. Îi cunosc pe nemți și știu abordarea lor. Nu mai suntem în anul 1940. S-a schimbat lumea în acești 70 de ani. Nemții nu pot să ne impună absolut nimic. Pentru că depinde în mare măsură de înțelegerea dintre Chișinău și Tiraspol. Noi trebuie să avem un plan de reglementare, trebuie să știm până unde putem merge în adoptarea unui compromis. Sigur că Federația Rusă, prin metodele tradiționale pe care le cunoaștem, joacă aici un alt rol, influențează altfel procesul, reieșind din interesele pe care le are, de a-și restabili influența în această zonă. Deja se resimte o competiție dintre Uniunea Euroasiatică pe care încearcă rușii să o dezvolte și Uniunea Europeană. Pe când Germania are o cu totul altă abordare, ea doar ar putea să-și aducă contribuția prin relația sa cu Rusia.

– Am vorbit până acum în special despre interesele Moldovei în această vizită. Politica este un domeniu destul de îndepărtat de cel al binefacerii, ce gen de interese ar putea urmări Germania în acest caz?

– Într-adevăr, politica nu este binefacere, cu atât mai mult în cazul nemților, cum sunt ei, realiști și foarte pragmatici. Termenul de „realpolitik” încă de la Bismark îl cunoaștem. Întrebarea este foarte bună și de fiecare dată o țară trebuie să-și pună întrebarea, care este interesul altei țări în relația cu tine, ca să-ți urmărești propriul interes. Sigur că nemții au interesele lor. În primul rând, spuneam că Moldova este „o istorie de succes” în Parteneriatul Estic și aici este un mare interes al europenilor, inclusiv al germanilor. Ei sunt foarte interesați să vadă măcar o sclipire în spațiul acesta estic, în care lucrurile nu merg prea bine. Cu atât mai mult, că Moldova este o țară mică. E una să reformezi Ucraina, cu 45 mln de locuitori, și toată industria, și problemele mari cu gazul din Rusia, și metalurgia și așa mai departe, să o treci la standarde europene, și alta e Moldova. Dacă am avea mai multă voință politică și ne-am concentra mai mult pe muncă, decât pe acțiuni de PR și pe alegeri, atunci, într-adevăr, am putea face foarte repede această mișcare cu sprijinul europenilor, căci aceasta este și în interesul lor.

Și, doi la mână, trebuie să înțelegem că interesul lor mare este să aibă stabilitate la hotar. Uniunea Europeană nu vrea focare la hotare, nu vrea sărăcie. Dacă o țară vecină e săracă și instabilă, desigur, cetățenii „sar gardul”, trec hotarul, cu viză și fără viză, importând deranjuri mari pentru oamenii de acolo. Europenii vor o centură de stabilitate între UE și zonele vecine, mai sărace, iar Moldova este la hotarele Uniunii Europene. Noi trebuie să conștientizăm acest interes strategic, al Uniunii Europene și al Germaniei, în particular, să utilizăm instrumentele care ni le oferă, pornind de la interesele lor, pentru a realiza interesele noastre. Care este interesul nostru? Să facem o țară dezvoltată europeană, cetățenii să trăiască liniștiți acasă, cu salarii și pensii decente…

Valeriu Vasilică, Info-Prim Neo