Luna septembrie va fi una încărcată în evenimente legate de parteneriatul Republicii Moldova cu NATO: mai întâi la Cartierul general al organizației de la Bruxelles va avea loc o reuniune de evaluare a progreselor înregistrate de Republica Moldova în cadrul acestei cooperări, iar mai apoi Chișinăul va fi vizitat de un grup de ambasadori NATO ai țărilor nealiniate sau neutre pentru nu schimb de experiență. Într-un interviu cu postul nostru de radio, Mihai Gribincea, ambasadorul moldovenesc la NATO a discutat despre speranțele și pregătirile de aceste evenimente. Cum se poate caracteriza la acest moment aceste relații, l-am întrebat mai întâi pe domnul ambasador:
Mihai Gribincea: „Este o relație în ascensiune. Schimbările de la Chișinău, rezolvarea crizei cu alegerea președintelui a fost un semnal foarte pozitiv, că totuși Republica Moldova este o țară unde democrația funcționează. Pașii, chiar dacă mici, făcuți pe linia NATO, schimbă totuși percepția Moldovei. Cu atât mai mult că, cred, și la Chișinău se înțelege tot mai mult că implementarea IPAP se înscrie de fapt organic în obiectivele de integrare europeană a Republicii Moldova și complimentează, influențând benefic, procesul nostru de apropiere de UE.
Deschiderea pe care o manifestăm acum comparativ cu ceea ce a fost în trecut cred că este salutată aici. Am avut în martie curent vizita prim-ministrului, domnului Vlad Filat, la cartierul general al NATO. Prim-ministrul a declarat că autoritățile Republicii Moldova nu privesc statutul de neutralitate drept un obstacol în calea cooperării cu NATO, că Moldova percepe NATO drept o alianță a valorilor pe care le împărtășește și dorește să le promoveze împreună cu statele din spațiul euro-atlantic.”
Europa Liberă: Este pentru prima dată când un demnitar de la Chișinău spune lucrurile acestea?
Mihai Gribincea: „Cred că atât de tranșant a fost poate prima dată. Și cred că astfel de declarații pot fi considerate ca un element foarte încurajator pentru relația noastră de mai departe cu NATO. Și anul acesta sunt planificate mai multe evenimente. În septembrie, de exemplu, vom avea la Cartierul General al NATO reuniunea „28+Republica Moldova” pentru evaluarea progreselor înregistrate de Moldova în implementarea Planului Individul de Acțiuni al parteneriatului, așa numitul IPAP.”
Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la această reuniune, dat fiind faptul că impresia pe care au transmis-o unii experți de la Chișinău a fost că cu ultima evaluare a acestui plan nu am ieșit chiar bine? Sau e doar o impresie?
Mihai Gribincea: „Cred că evaluarea NATO care va fi dată îndeplinirii programului de către Moldova va fi pozitivă. Moldova va fi reprezentată de domnul Andrei Popov, care va avea întâlniri cu secretarul adjunct NATO, Dirk Brengelmann, cu domnul asistent al Secretarului general, Gábor Iklódy, care se ocupă de amenințările emergente. Sperăm ca aceste întâlniri să deschidă noi oportunități de cooperare, în special mă gândesc la cooperarea cibernetică, cooperarea științifică. Chiar acum suntem în așteptarea aprobării unui proiect științific elaborat de Academia de Științe. Deci, cu pași mici ne mișcăm înainte.
La inițiativă misiunii noastre de aici de la NATO la sfârșitul lunii septembrie – începutul lui octombrie va veni la Chișinău un grup de cinci ambasadori de la NATO ai țărilor neutre și nealiniate pentru a avea reuniuni cu factori de decizie de la Chișinău care să vorbească despre experiența lor de cooperare cu NATO. Sper că și acest exercițiu să fie benefic pentru schimbarea percepției, iar aici la NATO să fim priviți ca parteneri serioși, care știm ce dorim.”
Europa Liberă: Se aud voci care spun că NATO are privirile îndreptate spre alte zone, mult mai turbulente, cu mai multe probleme, și în Acest sens nu ar trebui să așteptăm niște evenimente majore în această relație, adică să stăm liniștiți și să ne vedem de treabă…
Mihai Gribincea: „Evident că Moldova nu este o prioritate pentru NATO. Dar, în fond, după adoptarea noului concept strategic al NATO, organizația este în proces de schimbare și dacă în trecut capacitatea Alianței sporea prin introducerea de noi tehnologii, capabilități, extinderea cu noi membri, acum puțin se schimbă lucrurile. Direcțiile de dezvoltare sunt diferite, se pune accentul pe apărarea antirachetă, pe așa numitul SmartDefens, dar și pe sistemul de parteneriate cu alianța.
Cred că există posibilități foarte mari pentru Republica Moldova să se înscrie în acest proces și să profite de ușa deschisă pe care o lasă alianța. Chiar recent Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, vorbea la Londra despre importanța relațiilor cu partenerii. Acum se recunoaște că în secolul 21 Alianța, numai cu cei 28 de membri ai săi, nu poate face față sfidărilor la adresa securității fără o cooperare cu partenerii. Asta s-a văzut foarte bine în Afganistan, s-a văzut anul trecut în Libia. Din punctul acesta de vedere, ușile NATO pentru cooperarea cu republica Moldova rămân foarte larg deschise.”