Politica pașilor mici în problema transnistreană poate duce la federalizarea țării, APE. Info-Prim Neo. 10.09.2012.

113

Chișinăul și Tiraspolul se află în continuare pe poziții diametral opuse cu privire la finalitatea procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean și politica „pașilor mici” poate contribui la consolidarea regimului nerecunoscut, respectiv, la federalizarea graduală a Republicii Moldova. Despre aceasta a declarat directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, în cadrul ședinței Clubului de presă.

„Politica „pașilor mici” presupune soluționarea unor probleme social-economice care au efecte negative asupra cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Soluționarea acestor probleme presupune și încheierea unor înțelegeri sub forma așa-ziselor decizii protocolare. Or, în mod firesc, prin decizii protocolare, ambele părți își asumă niște responsabilități. De fapt, avem de a face cu delimitarea unor responsabilități și unor obligații pentru a soluționa acele probleme din diferite sectoare”, s pus Victor Chirilă.

În lipsa unui scop strategic comun al Chișinăui și Tiraspolului, astfel de decizii pot duce la crearea unei noi situații politico-juridice între cele două maluri. „Ne putem trezi cu delimitarea atribuțiilor în mai multe sectoare dintre Tiraspol și Chișinău și nu rămâne decât de construit acoperișul viitorului stat comun care poate căpăta forma unui stat federal”, a spus directorul APE.

De aceea, Victor Chirilă a spus că pentru a evita o astfel de evoluție nedorită pentru Chișinău, este important ca problemele social-economice să fie soluționate în paralel cu discutarea problemelor politice care să aibă scopul strategic pe care și l-a pus Republica Moldova și reintegrarea regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova.

Ședința Clubului de Presă al APE este realizată cu asistența Fundației Germane Friedrich Ebert.