Interviu cu Heidemaria Gurer: Apropierea de UE este incompatibilă cu integrarea în uniunea eurasiatică. Radio Europa Liberă. 27.09.2012.

110

Heidemaria Gurer: „Din acest punct de vedere nu sunt deloc compatibile. Trebuie să faceți o alegere. Atunci cînd vorbim despre Uniunea Europeană ne referim la anumite standarde, prin urmare ca să faceți parte din comunitate trebuie să vă alineați la aceste reguli, care nu sunt aceleași ca și în viitoarea Uniune Eurasiatică. Din momentul în care vorbim despre standarde diferite, nu văd cum o țară e posibil să facă parte din două Uniuni.”

Europa Liberă: Câți ani i-ar trebui Republicii Moldova ca să ajungă în Uniunea Europeană?

Heidemaria Gurer: „Îmi este foarte greu să prezic acest lucru, deoarece sunt țări care rapid au dus la bun sfârșit negocierile cu Uniunea Europeană, iar altele poartă tratative ani la rând și încă nu au devenit țări membre UE. Deci, în cazul fiecărui stat vorbim despre perioade diferite. Avem însă un exemplu recent, foarte pozitiv, Croația, țară care a aderat foarte rapid la comunitatea statelor europene, și-au făcut bine temele pentru acasă, prin urmare negocierile nu au durat foarte mult. De partea cealaltă, avem exemplul Turciei. Din cîte îmi amintesc discuțiile cu această țară au pornit acum peste patru decenii. Deci, aceste exemple ne demonstrează că perioada de tratative poate fi foarte diferită. Însă reușita depinde de efortul pe care îl depune țara care vrea să devină membră UE, cît de rapid știe să realizeze reformele necesare. E adevărat, unele pot schimba în termeni restrânși legislația, astfel încât statul foarte repede se poate alinia la standardele și principiile europene, altele au nevoie de mai mult timp. Dacă ne referim la relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, observ că sunteți determinați să înaintați foarte rapid în negocierile cu comunitatea europeană și recunosc că până acum reacția autorităților de la Chișinău a fost foarte promptă la toate cerințele statelor UE. De asemenea, Republica Moldova face parte din așa numitului Parteneriat Estic. Realizăm că unele țări care sunt astăzi incluse în acest parteneriat într-o zi vor dori să devină țări membre UE. În acel moment ne vom uita la reușitele pe care le-au atins de-a lungul timpului.”

Europa Liberă: Pentru că o să vorbim ceva mai târziu despre conflictul transnistrean, vreau să vă întreb dacă putem vorbi astăzi despre Uniunea Europeană ca de un actor important de securitate regională?

Heidemaria Gurer: „Desigur, putem caracteriza UE ca pe un actor important în regiune. Dacă vorbim de țările care deja sunt membre ale Uniunii Europene, în momentul în care acestea au aderat, au fost stabilite și anumite reguli de securitate. De cînd există comunitatea europeană, in interiorul ei nu au avut loc războaie. E adevărat, UE se axează mai mult pe siguranța economică și cea politică, care la rândul lor influențează securitatea în regiune.”

Europa Liberă: Să vorbim despre conflicutul transnistrean, un conflict nerezolvat deocamdată, deși se depun eforturi pentru a se găsi soluții. Credeți că Transnistria ar fi o piedică pentru Republica Moldova de a se integra în Uniunea Europeană?

Heidemaria Gurer: „Cred că țările care au conflicte nerezolvate în interior ar trebui să le soluționeze înainte de a adera la Uniunea Europeană. Sunt sigură că UE va depune tot efortul pentru a rezolva acest conflict. Avem un precedent, deși nu este reprezentativ pentru diferendul transnistrean. De exemplu, Croația a avut neînțelegeri cu una din statele membre UE, Slovenia, însă într-un final au reușit să pună punct acestor neînțelegeri. În opinia mea, conflictul transnistrean va fi soluționat până la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Pentru că Austria e o țară neutră și pentru că și Republicii Moldova i se cere să-și mențină statutul de neutralitate, e o condiție pertinentă care se pune de anumiți actori, în primul rînd de Federația Rusă. Chiar dacă rușii au armată pe teritoriul ei. Credeți că e condiție reală pe care o impune Federația Rusă Moldovei?

Heidemaria Gurer: „Din cîte cunosc, Republica Moldova este un stat neutru. Eu, ca reprezentant al unei țări care de asemenea își păstrează statutul de neutralitate, pot spune doar, din propria experiență, că acest statut a adus doar beneficii Austriei. În comunitate nu suntem singura țară cu un asemenea statut. Deci, nu este nicio problemă să devii membru al UE și în același timp, să-ți păstrezi neutralitatea.”

Europa Liberă: Din moment ce Federația Rusă și-a asumat angajamentul, acum 13 ani, în cadrul unui summit OSCE că își va retrage armata rusă și până astăzi nu și-a retras armata de pe teritoriul Republicii Moldova. Ce scop ar urmări Federația Rusă menținându-și trupele în stânga Nistrului?

Heidemaria Gurer: „Analizând reacțiile recente ale Federației Ruse pot spune că există un intres din partea acestei țări pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Din cîte știți, pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, există mai multe conflicte, cărora obișnuim să le spunem conflicte înghețate. Unul dintre ele este și cel din regiunea transnistreană. De asemenea, avem conflictul din Nagorno Karabah și cel din Osetia și Abhazia.

Observ că atitudinea Federației Ruse este diferită în fiecare caz aparte. În ceea ce privește Transnistria, cred că există o dorință din partea Moscovei să rezolve acest conflict. Sper să convingem Federația Rusă să ne ofere un exemplu pozitiv și să demonstreze că poate rezolva conflictele de pe teritoriul fostei Uniunii Sovietice.”

Europa Liberă: Comunitatea internațională depune mari eforturi pentru reunificarea Republicii Moldova, credeți că e posibil din moment ce cei de la Tiraspol insistă să meargă spre Moscova și chiar nu ascund că ar vrea o eventuală aderarea la Federația Rusă, iar autoritățile de la Chișinău insistă tot mai mult pe dimensiunea europeană și pentru o perspectivă de aderare a Moldovei la UE. Cum se reunifică țara în asemenea condiții?

Heidemaria Gurer: „Dacă Republica Moldova reușește să stabilească o relație pozitivă cu Uniunea Europeană și mai ales credibilă pentru Transnistria, atunci liderii și cetățenii din această regiune ar fi interesați să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău pentru a adera împreună la UE sau cel puțin pentru a stabili o relație comună. Deci este foarte important ca succesul pe care îl atingeți în raport cu Uniunea Europeană să fie cît mai vizibil pentru Transnistria, ca să înțeleagă mai clar care sunt beneficiile unei cooperări apropiate cu UE.”

Europa Liberă: Și foarte scurt vreau să ne referim totuși la relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Austria. Astăzi ele sunt pe intresul ambelor părți, sunt rezerve nevalorificate în cooperarea bilaterală moldo-austriacă?

Heidemaria Gurer: „De cîțiva ani Republica Moldova a intrat în vizorul politicii externe austriece. La Chișinău avem experți în cadrul Ministerului Educației, cel de Interne sau a Protecției Sociale. Până în prezent am investit peste 40 de milioane de euro în programe de cooperare și dezvoltare cu guvernul de la Chișinău, ceea ce mi se pare o sumă destul de importantă pentru o țară mică ca Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și ultima întrebare, dna Gurer, ați vizitat Republica Moldova. Este atractivă pentru investițiile străine? Câțiva investitori austrieci au venit în Republica Moldova, ar putea să mai vină și alții? În ce condiții?

Heidemaria Gurer: „Actualmente, relațiile economice dintre Austria și Republica Moldova nu sunt atît de dezvoltate pe cît ar putea fi. Cred că există destule oportunități în țara Dvs pentru investitorii austrieci, însă bănuiesc că aceștia ar fi interesați să vadă că legile să fie aplicate cu adevărat, astfel încât să aibă toată încrederea în legislația moldovenească. De asemenea, trebuie să se aibă în vedere și corupția. Aș sugera autorităților și cetățenilor moldoveni să adere cît mai rapid la standardele europene, care la sigur le vor îmbunătăți viața și va face țara mai atractivă pentru investitorii străini.”