UE va suplini cu 28 mln euro ajutorul financiar acordat Moldovei. Info-Prim Neo. 17.09.2012.

142

Uniunea Europeană va suplini suma angajamentului financiar față de Republica Moldova, de 94,2 milioane de euro, cu încă 28 de milioane. Banii vor fi direcționați către oferirea compensațiilor pentru agricultori, transmite Info-Prim Neo.

Premierul Vlad Filat a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că de ajutor financiar vor beneficia prioritar crescătorii de vite din sudul țării, în sumă totală de 12 milioane de lei. Totodată, pentru fiecare hectar de semănături cu grâu din toamnă sau primăvară fermierii vor primi o subvenție de 200 de lei la hectar.

„Procesul de reforme, inclusiv în domeniul agricol, este unul amplu. Avem un proiect de anvergură în ceea ce ține de irigare și trebuie să mulțumim guvernului american pentru grantul oferit, în valoare de 103 milioane de dolari SUA. Din primăvara anului viitor, în Moldova va fi implementat un proiect-pilot, iar pentru perioada de viitor acest lucru înseamnă sume considerabile de investiții în agricultură”, menționat Vlad Filat. Premierul a mai spus că liberalizarea comerțului cu UE va permite producătorilor agricoli autohtoni să aibă acces pe o piață cu peste 500 de milioane de consumatori.

Comisarul european pentru Cooperare internațională, ajutor umanitar și reacție la crize, Kristalina Georgieva, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt la cel mai bun nivel înregistrat vreodată. „Noi cunoaștem că în acest an Republica Moldova a fost grav afectată de secetă, în special zonele rurale din partea de sud a țării. În acest context, Comisia Europeană este dispusă să acorde un ajutor în valoare de 50 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor, fermierilor, țăranilor care au fost afectați de această secetă”, a comunicat comisarul european.

Kristalina Georgieva a mai spus că nicio țară nu poate face față de una singură riscurilor calamităților naturale. Cooperarea este cea mai eficientă cale. Având o cooperare strânsă de vecinătate, Uniunea Europeană și Moldova deja au făcut primii pași de cooperare în domeniul prevenirii calamităților și reacției la acestea. În luna mai a anului curent, Comisia Europeană și Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din Republica Moldova au semnat Aranjamentul Administrativ privind cooperarea în domeniul protecției civile. Moldova este al 8-a stat din lume care are semnat acest angajament cu Uniunea Europeană.

Potrivit evaluării efectuate de către Ministerul Agriculturii și experți internaționali de la FAO și PNUD, pierderile în agricultura Moldovei, ca urmare a secetei din acest an, se estimează la 2,5 mlrd lei.