Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Consiliul German pentru Politică Externă de la Berlin și Institutul pentru Studii Estice din Varșovia, a organizat la Belin, în perioada 22-23 octombrie 2012, cea de a doua ediție a Forumului UE și Republica Moldova. Co-organizatori al evenimentului au fost Forumul Germano-Moldav de la Berlin și Forumul Moldo-German de la Chișinău.
Din partea Chișinăului, la eveniment au participat vicepremierii Iurie Leancă, Eugen Carpov și Valeriu Lazăr, ministrul Justiției, Oleg Efrim, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlament, Igor Corman, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, bașcanul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, precum și experți din societatea civilă, diplomați, oameni de afaceri. APE mulțumește tuturor invitaților pentru participarea la acest eveniment.
La lucrările Forumului au mai fost prezenți numeroși oficiali, deputați, diplomați și experți din UE și din țări precum Germania, Polonia, România și Ucraina.
Participanții la Forum au fost salutați de Comisarul pentru Extindere și Politică Europeană de Vecinătate, Ștefan Fule, care a declarat că ”răspunsul UE la reformele întreprinse de Republica Moldova trebuie să fie unul adecvat, pe măsura eforturilor depuse, și anume acordarea perspectivei de aderare la UE”.
În luările sale de cuvânt, participanții la Forum au apreciat ca fiind un moment istoric această declarație, care constituie un pas important către recunoașterea de către instituțiile UE și statele membre a perspectivei europene pentru Republica Moldova.
Participanții la dezbaterile de la Berlin au fost de acord cu faptul că Republica Moldova constituie într-adevăr o poveste de succes a Parteneriatului Estic, prin reformele pe care le-a lansat, dar și prin relația pe care o are cu Uniunea Europeană. Acest lucru nu înseamnă însă că țara nu are un șir de probleme care trebuie depășite și fără de care cetățeanul de rând nu poate avea acces la o viață mai bună și nu poate simți beneficiile cursului de integrare europeană.
Printre aceste probleme sunt corupția din mai multe sfere ale vieții publice, justiția ineficientă, climatul de afaceri nu foarte prietenos, inclusiv pentru investițiile străine, politizarea reformelor în funcție de agenda internă a partidelor, dar și implementarea uneori defectuoasă a legilor care au fost deja adoptate.
Participanții la Forum au menționat că partenerii europeni vor continua să susțină puternic Republica Moldova în parcursul său european și, în același timp, vor insista pe obținerea unor progrese palpabile domeniile menționate.
Asociația pentru Politică Externă
Chișinău,
25 octombrie 2012