Interviu cu Dirk Schuebel: „Încercăm să sprijinim Moldova în negocierile cu Rusia și sperăm că vom găsi o soluție cât de repede”. Radio Europa Liberă. 30.09.2012.

117

Premierul Vlad Filat a anunțat după întrevederea avută la Ialta cu omologul său rus Dmitri Medvedev că va cere Bruxelles-ului amânarea cu patru ani a implementării pachetului energetic. Dl Filat spune că acest lucru este necesar pentru a asigura livrarea gazelor rusești în Republica Moldova. Ceva mai devreme Moscova a cerut Republicii Moldova să denunțe protocolul ce prevede aderarea la pachetului energetic al Uniunii Europene, în schimbul unor prețuri mai mici la gazele rusești. Sînt aceste declarații surpinzătoare? Este întrebarea pe care corespondenta Europei Libere la Chișinău Valentia Ursu i-a adresat-o șefului Delegeției Europene în capitala Moldovei Dirk Schuebel.

Dirk Schuebel: „Am fost în contact foarte strâns între Uniunea Europeană și autoritățile moldovene. Nu este nimic anormal ca o țară care este membră a tratatului comunitar să ceară Comisiei Europene că caute un compromis sau sprijin într-o circumstanța dat, așa s-a întâmplat și cu Republica Moldova. Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger și premierul Filat au fost în contact constant, avem contacte intense și la nivelul experților pentru a vedea cum putem veni în întâmpinarea cererii Republicii Moldova. Derogarea despre care vorbim nu este excepțională. Este o cerere a Republicii Moldova. Soluția se va baza pe o propunere a unei comisii care va fi prezentată Comisiei Ministeriale a tratatului energetic. Așa că încercăm să sprijinim Republica Moldova în negocierile cu Rusia și sperăm că vom putea ajuta și că vom găsi o soluție cât de repede”.

Europa Liberă: Și totusi din presa rusa am aflat ca ministrul rus al energiei lasa sa se inteleaga ca Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic pentru gaze. Alexandr Novak a declarat că partea moldovenească ar trebui să rezilieze Protocolul de aderare la Pachetul Energetic European. Aceasta fiind condiția în urma căreia s-ar putea discuta despre micșorarea prețului la gazele livrate Moldovei. Cum trebuie inteleasa aceasta declaratie a functionarului de la Moscova?

Dirk Schuebel: „Este în primul rând o problemă între Rusia și Republica Moldova. Noi încercăm numai să ajutăm la implementarea tratatului energetic comunitar, mai ales când vine vorba de separarea companiilor de gaze, și sperăm să găsim o soluție de compromis privind derogarea care să fie acceptabilă și Republicii Moldova și poate să găsim o soluție când vine vorba de un nou contract privind livrarea de gaze între Republica Moldova și Federația Rusă.”

Europa Liberă: Mai mulți experți sunt de părere că Federația Rusă vrea să obțină concesiile maximal posibile din partea Republicii Moldova. Dar poate e cazul să se explice populației ce avantaje implică acordurile energetice europene.

Dirk Schuebel: „Știu că premierul Filat și guvernul sunt deciși să aplice al treilea pachet energetic așa cum s-a agreat când Moldova a intrat în tratatul energetic comunitar . Să nu uităm că al treilea pachet energetic este și parte din negocierile privind acordul de liber schimb . În acest context, negociem și sperăm că negocierile vor aduce o soluție care să permită Moldovei să-și îndeplinească angajamentele care-i revin din tratatul energetic comunitar , inclusiv când este vorba de al treilea pachet energetic dar în același timp să permită derogarea, pentru câțiva ani , de la angajamentul de a „destructura” companiile (de gaze)”.

Europa Liberă: Moldova a aderat la Pachetul III Energetic anul trecut în luna octombrie în baza unei hotărâri de guvern. Premierul Vlad Filat a cerut aceasta amânare pe 4 ani, coordonand solicitarea cu Bruxelles-ul?

Dirk Schuebel: „Cum am mai spus, am fost mereu în contact, la nivelul comisarului Oettinger cu premierul dar și la nivel de experți pentru a discuta aplicarea celui de al treilea pachet energetic. Discuțiile vor continua și este prematur să speculăm pe marginea posibilelor soluții”.

Europa liberă: La ce putem sa ne asteptam in continuare?

Dirk Schuebel: „Cum am mai spus, sper să găsim o soluție, o derogare pentru aplicarea unor prevederi ale pachetului energetic, anume cele care se referă la separarea companiilor de gaze, care să fie acceptabilă pentru toate părțile și să ajute Republica Moldova să încheie un contract (privind importul ) de gaze cu Federația Rusă și poate nu unul pe termen scurt ci pe termen lung, care să dea o anumită siguranță ambelor părți.”

Europa Liberă: Domnule ambasador ar trebui să se insiste și pe o alternativă? Care ar fi această alternativă?

Dirk Schuebel: „După cum știți am vorbit despre conectarea gazoductelor între Ungheni și Iași, înțeleg că aceste negocieri sunt avansate și sper ca atunci când această legătură va fi stabilită să existe o măsură de diversificare a surselor de alimentare (cu gaze). Noi ajutăm cum putem, am spus că vom furniza o parte din finanțarea necesară și sper că partea română și Republica Moldova vor ajunge la o înțelegere.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană e dispusă că sprijine în continuare Moldova? Mă refer la soluționarea problemelor energetice.

Dirk Schuebel: „Vom sta mereu de partea Republicii Moldova, sprijinul nostru este evident, și se aplică și în domeniul energetic. A propos, susținem financiar programe în domeniul energetic, când vine vorba de eficiență, sau noi energii, este vorba de aproximativ 50 de milioane de euro ceea ce va ajuta la reducerea dependenței de o singură sursă de gaze, prin mărirea eficienței și reducerea consumului.”

Europa Liberă: Unii mai cred într-un final fericit din moment ce autoritățile statului dau asigurări că Moldova nu va denunța acordurile energetice încheiate cu Uniunea Europeană sub presiunea Federației Ruse.

Dirk Schuebel: „Nu este nici o îndoială că Moldova va rămâne parte din comunitatea energetică, suntem foarte mulțumiți că Moldova a luat cu doi ani în urmă decizia de a se alătura comunității energetice, credem că Moldova este un partener important și sperăm și în viitor, într-o cooperare fructuoasă.”