Două studii lansate săptămâna aceasta conturează imaginea unei Moldove complexe. În timp ce o analiză comparativă arată că, față de alte vecine ale Uniunii Europene, guvernarea Moldovei face cele mai rapide progrese pe calea integrării europene, un sondaj de opinie sugerează că moldovenii ar fi tot mai puțin atrași de o Uniune Europeană măcinată de criză economică. Cele două studii lansate săptămâna aceasta sunt punctul de plecare al retrospectivei săptămânale alcătuită de Alla Ceapai cu ajutorul a doi analiști de la Chișinău.
Rezultatele Barometrului de Opinie Publică i-au lăsat un gust amar directorului agenției de știri Info-Prim Neo. Valeriu Vasilică se arată îngrijorat de reconfirmatul euroscepticism al moldovenilor:
Îngrijorarea constă în faptul că mai puțină lume crede în beneficiile pe care le poate aduce orientarea europeană a Republicii Moldova. Și atâta timp cât această orientare oferă o șansă Republicii Moldova și oamenilor din R. Moldova să iasă din mocirlă. Și dacă o ratăm și pe aceasta s-ar putea să avem probleme pe viitor și noi și generațiile care vin după noi.
Îngrijorarea vine nu doar de ceea ce se produce în Republica Moldova. Haideți să vedem că în parteneriatul estic lider în europenizare a fost o bucată de vreme Ucraina. După niște alegeri Ucraina nu mai este. Pe urmă a fost Georgia. Georgia a fost și ea o poveste de succes. Și acum tare mă tem că nu mai este sau nu va mai fi.
Pe acest fundal de legitate, euroscepticismul din Moldova mă îngrijorează foarte tare ca om, ca tată, ca bunic. Pentru că a rămas foarte puțin timp până la viitoarele alegeri și s-ar putea să întâmple într-un mod foarte democratic ceea ce s-a întâmplat la noi în 2001, și în Ucraina și Georgia recent. De aici vine îngrijorarea.”
Republica Moldova continuă însă să fie lider printre țările parteneriatului estic, așa cum arată un alt studiu lansat în această săptămână de IDIS Viitorul. Experții au ajuns la concluzia că autoritățile moldovene fac cele mai rapide progrese pe calea integrării europene, dar de ce omul de rând nu simte aceste reforme și rămâne a fi eurosceptic? Este o altă întrebare pe care o adresez lui Valeriu Vasilică:
„Lucrurile spuneam că sunt într-un fel firești, pentru că niște reforme nu se fac peste noapte, respectiv nu se simt peste noapte. Și nu este vina omului simplu că nu le simte. Este responsabilitatea politicienilor. Politicienii cel puțin trebuie să comunice mai bine cu societatea, trebuie să coboare din nori și cel puțin să-i explice zi și noapte ceea ce se face și ce beneficii poate aștepta omul simplu dacă nu azi, mâine. Pe lângă faptul că multe lucruri care sunt declarate foarte frumoase, în esență sunt destul de putrede. Corupția a rămas așa cum este cel puțin în percepția mea și în percepția generală. Multe din reforme care se zice că sunt făcute nu au un efect foarte vizibil.”
Anunțul FMI că amână până în februarie finalizarea programului actual de colaborare cu Moldova este, în opinia jurnalistului Vlad Bercu, cel mai relevant eveniment al acestei săptămâni, pentru că guvernul a obținut un răgaz de a-și duce la bun sfârșit angajamentele pe care și le-a asumat:
Chiar dacă premierul a declarat că Republica Moldova sau guvernul nu vrea să bifeze îndeplinirea programului, eu am rămas cu impresia că nu au fost îndeplinite o parte din angajamentele Republicii Moldova; și FMI pentru a păstra parcursul bun pe care l-a avut de fapt programul de trei ani, că într-adevăr a avut un parcurs foarte bun și pentru a nu strica lucrurile la urmă pur și simplu, a amânat programul cu trei luni, pentru a îndeplini condițiile care urmau să fie îndeplinite până la sfârșitul anului. Unul din principalele ar fi transparența în sistemul bancar. Faptul că nu au fost îndeplinite unele condiții și a fost amânat eu cred că nu a afectat imaginea Republicii Moldova.”