Peste o săptămâna, la 18 februarie, va începe la Lvov, în Ucraina, prima rundă de negocieri în format 5+2 din acest an în chestiunea transnistreană. Valentina Ursu a stat de vorbă despre agenda posibilă a convorbirilor cu Radu Vrabie, de la Asociația de Politică Externă de la Chișinău.
Radu Vrabie: „În momentul actual nu cred că Tiraspolul este în stare să ia decizii de sine stătător, toate acțiunile din ultima jumătate de an arată că poziția Tiraspolului este diplomatic coordonată cu Federația Rusă, iar Federația Rusă în momentul actual nu își dorește discuții pe teme politice, pe teme de securitate.”
Europa Liberă: De ce nu și-ar dori?
Radu Vrabie: „Probabil pentru faptul că atingerea discuției despre statutul politic ar implica în sine și discuții de foarte mult timp, retragerea trupelor rusești sau schimbarea trupelor de pacificare, ceea ce, pentru moment, pentru Rusia este inacceptabil.
Asta ar însemna plecarea practic din cea mai vestică zonă în care se află Federația Rusă, doi, este vorba de faptul că consensul pe care Federația Rusă și Germania pe care îl aveau la mijlocul anului 2010 prin memorandumul de la Meseberg s-a cam împotmolit, și din câte înțeleg eu, Rusia nu are acuma puncte comune cu Uniunea Europeană, cu Germania, în cum ar rezolva această problemă.”
Europa Liberă: Domnule Vrabie și atunci vocile care spun că procesul de negociere e unul mai degrabă mimat… așa poate fi înțeles?
Radu Vrabie: „Eu cred că Tiraspolul, Chișinăul pot rezolva anumite probleme mici, să spunem așa, dar acum s-a ajuns la un moment în care vrea Tiraspolul, vrea Moscova nu pot fi rezolvate decât cu implicarea unor chestiuni politice. Aici nu cred că este vorba de o rea voință din partea Chișinăului, că nu-și dorește să deblocheze situația, ci mai degrabă o anumită realizare, luciditate a Chișinăului care înțelege că fără rezolvarea unor anumite probleme politice nu vom putea porni mai departe.
Foarte mult depinde anul acesta și de Ucraina și cred că în februarie noi vom înțelege ce și-a propus Ucraina: să mimeze dialogul, sau Ucraina și-ar putea pune în activul ei o deblocare a coșului trei, ceea ce Ucraina poate să facă.”
Europa Liberă: Deblocarea coșului trei însemnând întocmai discuțiile pe marginea acestui proiect de statut care ar trebui să i se ofere regiunii transnistrene, dar am văzut imediat reacția bolnăvicioasă a părții transnistrene, care spunea că despre statut nu poate fi vorba.
Radu Vrabie: „La o altă reacție era și greu să te aștepți din partea Tiraspolului, dacă spuneau că este ok să deschidem acest coș imediat, era un fel de „cal troian”, era mai mult să mă tem de această reacție. Este o reacție undeva așteptată de la Tiraspol și iarăși face parte din faptul că se ridică mizele. Transnistria în aceste negocieri este un fel de carte de joc, un fel de as în mânecă pe care îl are Federația Rusă.”
Europa Liberă: Dar cum vrea să joace această carte de joc Kremlinul, Federația Rusă?
Radu Vrabie: „Eu cred că pe parcursul acestor 20 de ani ea a avut diferite roluri, dar eu cred că un fel de memorandum Kozak mai ușor, ar fi o variantă bună pentru Federația Rusă, o opțiune în care Republica Moldova reîntregită să fie dependentă de Federația Rusă și să fie incapabilă să adere la Uniunea Europeană sau la NATO.”
Europa Liberă: Domnule Vrabie, și totuși să admitem că se ajunge să se discute în aspect politic despre ce statut să i se confere regiunii transnistrene, regiunii de est a Republicii Moldova. Am auzit voci – și chiar se zice sunt elaborate anumite studii – care spun că deocamdată Chișinăul este pregătit să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă, pe când Tiraspolul, autoritățile de la Tiraspol ar fi de acord să accepte o federație, și aici se vor împotmoli eventualele discuții; dacă pornesc pe marginea acestui subiect, ce se întâmplă mai departe, se conservă conflictul acesta, ce variante sunt pentru a ajunge totuși la un final fericit?
Radu Vrabie: „Eu sunt unul din cei care nu mă tem de cuvântul federație și de forma federală, dacă ar fi într-adevăr voință politică la Moscova de a rezolva această problemă, nu denumirea va fi problema propriu-zisă. Eu totuși cred că în momentul actual Federația Rusă nu este dispusă în general să rezolve această problemă, nici măcar prin independența Transnistriei, pentru că orice statut i-am da Transnistriei, asta înseamnă că Transnistria va fi undeva legitimizată, va intra într-un câmp normal și atunci ar apărea anumite discuții pentru Federația Rusă, pentru ce țin trupele acolo, gazele.
Acum, în situația în care Transnistria de iure nu există, Rusia are anumite pârghii, ea menține trupele acolo fără a da explicații, de a pune presiune pe clasa politică de la Chișinău, de a avea această zonă de securitate unde există un grad înalt de insecuritate, de a obține compromise politice în urma arestării unor cetățeni ai Republicii Moldova prin niște metode kaghebiste; dacă prin absurd s-ar ajunge la faptul că se vor discuta probleme de ordin politic, nu cred că denumirea va fi o problemă, altceva este că, mă tem că la Chișinău nu avem noi o viziune clară ce vrem să oferim Transnistriei.”
Europa Liberă: Și în eventualitatea întrevederii Vlad Filat-Evgheni Șevciuk, credeți că subiectul deschiderii unui consulat al Federației Ruse la Tiraspol va rămâne a fi unul de actualitate și chiar poate figura pe agendă?
Radu Vrabie: „Este o temă pe care Federația Rusă îi va fi foarte greu să o ridice, să o discute în următoarea perioadă. Pentru Rusia deschiderea consulatului este o chestiune politică.
Europa Liberă: Dar Moscova prin vocea lui Evgeni Șevciuk la întrevederea pe care urmnează să o aibă liderul tiraspolean cu premierul moldovean, Vlad Filat, la Lvov, poate să reactualizeze acest subiect?
Radu Vrabie: „Cu siguranță poate, că Tiraspolul vor pune pe tapet discuții ca să ia din timp, ca să nu se poată discuta probleme politice. Cu siguranță Tiraspolul și Moscova vor acorda mult timp unor probleme mici pentru a nu se discuta probleme mari. Și aici foarte important este rolul Ucrainei în calitatea sa de președinte a OSCE, pentru că președinția OSCE este cea care face agenda și cea care urmărește cum, sau cât timp se acordă anumitor probleme din această agendă.”
Europa Liberă: Credeți că Ucraina ar putea merge împotrva Federației Ruse pe marginea subiectului transnistrean ?
Radu Vrabie: „Eu văd două căi pe are poate să meargă Ucraina. Una este: Ucraina nu va merge niciodată împotriva Federației Ruse și va încerca cumva să taie colțurile obținând un fel de figură fără formă, sau ținând cont că, datorită cazului Timoșenco, Ucraina este izolată și țările europene nu vin în Ucraina, pentru Ucraina este o posibilitate unică, o posibilitate foarte bună de a se reîntorce în clubul țărilor civilizate prin președenția pe are o deține la OSCE.
Dacă Ucraina va fi destul de activă și destul de deschisă pentru a rezolva anumite probleme mari ce există pe dosarul transnistrean, eu cred că pentru Ucraina aceasta ar însemna revenirea într-o lume normală, unde președintele Ianucovici va putea fi vizitat de către europeni și el va putea să meargă în Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dar cum poate obține Ucraina un succes deținând mandatul de președinte al OSCE în soluționarea conflictului transnistrean?
Radu Vrabie: „Eu cred că Ucraina are destule pârghii.”
Europa Liberă: Care ar fi aceste pârghii?
Radu Vrabie: „Aici, iarăși, este vorba de o voință politică, dacă elita politică de la Kiev va lua decizia că această discuție politică trebuie să aibă loc, diplomatic vorbind, cred că Ucraina are destule instrumente în instrumentarul diplomatic pentru de a convinge și Federația Rusă și Tiraspolul, cel puțin de a deschide coșul trei; dar foarte mult depinde de voința politică, acest lucru nu este o decizie diplomatică, este o decizie politică.”