Sikorski: În 2009, R.Moldova era pe cale de a deveni stat falimentar. Acum, este pe cale de a deveni membru UE. Lina Grau pentru europa.md. 19.02.2013.

133

Miniștrii de Externe ai Marii Britanii, Poloniei și Suediei au venit la Chișinău cu un puternic mesaj de sprijin pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. În cadrul unui briefing comun ținut împreună cu premierul Vlad Filat, oficialii europeni și-au exprimat speranța că actuala criză politică va fi depășită, iar Republica Moldova va continua efortul de apropiere de UE.

Ministrul de Externe al Poloniei, RadosÅ‚aw Sikorski, a declarat că în cadrul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din toamna acestui an Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova va fi parafat. Acest lucru va avea loc cel mai probabil simultan cu parafarea Acordului de Asociere cu Ucraina. Anterior oficiali europeni și cei de la Chișinău anunțau că la summitul de la Vilnius Chișinăul va semna Acordul de Asociere. Acum însă ministrul de Externe al Poloniei a declarat că din punct de vedere tehnic, documentul necesită un volum de muncă extrem de mare, și acesta este singurul motiv pentru care semnarea lui nu va fi posibilă la Vilnius.

Miniștrii de Externe ai Marii Britanii, William Hague, al Poloniei, RadosÅ‚aw Sikorski, și al Suediei, Carl Bildt, se află într-o vizită de două zile la Chișinău, pentru prima dată în acest format trilateral. Premierul Vlad Filat a precizat că vizita fusese pusă la punct cu mult timp înainte de nefericita vânătoare din Pădurea Domnească.

Ministrul de Externe ai Marii Britanii, William Hague, a declarat că Marea Britanie are un interes profund pentru evoluțiile europene ale Republica Moldova, liderul incontestabil al Parteneriatului Estic. ”Este interesul comun al Londrei și al Chișinăului de a menține deschisă perspectiva europeană a Republicii Moldova, atâta timp cât țara va face față criteriilor de aderare”, a declarat William Hague. Oficialul britanic a subliniat necesitatea realizării practice a reformelor adoptate la nivel de legi, efort în cadrul căruia toate segmentele societății trebuie să lucreze împreună. Acesta a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii mediului de afaceri, a respectării drepturilor omului și eliminării corupției.

Ministrul de Externe al Poloniei, RadosÅ‚aw Sikorski, a subliniat că în cadrul precedentei sale vizite la Chișinău de după evenimentele sângeroase din 7 aprilie 2009 era convins că Republica Moldova se îndreaptă cu pași rapizi către a deveni un stat ratat. ”Acum Republica Moldova este pe traiectoria care o poate transforma într-un stat membru al UE”, a spus Sikorski.

”Republica Moldova a realizat cele mai rapide progrese în cadrul Parteneriatului Estic și ne apropiem de finalizarea Acordului de Asociere. La summitul de la Vilnius vom pune ștampila de aprobare pentru această apropiere a Republica Moldova de UE. Comisia Europeană are procedurile sale interne, destul de încete, dar sunt încrezător că la summitul de la Vilnius vom saluta Republica Moldova într-o relație mult mai apropiată și permanentă cu Republica Moldova. Polonia va depune eforturi pentru urgentarea procedurilor interne din UE”, a spus Sikorski.

Ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a declarat că Republica Moldova beneficiază în prezent de o susținere foarte largă în rândul statelor UE, mult mai puternică decât a existat anterior. ”Acest lucru s-a văzut în cadrul ședinței de luni a Consiliului UE, unde s-a abordat subiectul Republicii Moldova. Acest succes însă trebuie cimentat. Cele trei țări pe care le reprezentăm vor face tot ce se poate pentru a urgenta ratificarea Acordului de asociere, de către Parlamentele celor 28 de țări membre ale UE, pentru ca documentul să intre cât mai repede în vigoare”, a spus ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt.

Premierul Filat a declarat în cadrul conferinței de presă comune că nu consideră că Republica Moldova se confruntă acum cu o criză politică. ”Situația urmează să fie depășită prin dialog bazat nu pe relația interpersonală, ci pe modul în care funcționează instituțiile statului. Experiența de guvernare în coaliție mă face optimist că se va depăși acest moment, pentru a oferi țării nu doar perspectivă, dar și parcurs european”, a spus Vlad Filat.

Premierul e menționat că pentru Republica Moldova este important ca la următoarea rundă de negocieri cu UE din luna martie să fie finalizate negocierile pentru semnarea Acordului de asociere și a Acordului de Liber Schimb cu UE.

Disputa politică nu a afectat și nu va afecta activitatea Guvernului

Polonia
Republica Moldova este țara pe care noi o considerpăm cea mai mare speranță a Parteneriatul Estic. Este adevărat și că Ucriana a lansat aceste negocieri mai devreme, deci ca proces tehnic este mai avansată și finalizat în decembrie 2012 și au avut nevoie de câteva luni ca să pregătească documetele pentru parafare. Traducere a sute și mii de pagini, baza relațiilor dintre state, calitatea acestor acte nu trebuie să fie periclitată prin grabă. Nu este în interesul Republica Moldova să aibă litigii dacă se vor conține erori tehnice.

Avem șansale de a finaliza negocierile pe marginea condițiilor de swemnare a Acordului, Ieri au îndemnat CE să lucreze cât mai repede posibil astfel încât să fie luată o decizie juridică la summitul de la vilnius. Există voința de a negocia și finaliza ac acord și tot ce va fi tehnic posibil se va face până la summit.

Vize. Polonia a avut regim fara de vize și au fost mulțumiți. Atât timp cât Republica Moldova îndeplinește criterii tehnice, din moment ce emigrarea a devenit o problemă în UE, Polonia va insista să fie oferit acest regim. Republica Moldova este evaluată de o echipă de experți.