Eugen Revenco: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului nu a trezit optimism în cancelariile occidentale. Infotag. 06.03.2013.

132

„Decizia liderului PLDM Vlad Filat de a rupe alianța de guvernare în modul în care a făcut-o, nu a fost așteptată și nici nu a fost pe înțelesul cancelariilor occidentale. Mai mult decât atât nici moțiunea de cenzură aprobată ieri de legislativ nu a trezit optimism în rândul occidentalilor europeni”, susține directorul de programe în cadrul Asociației pentru Politică Externă, Eugen Revenco.

Solicitat de corespondentul „INFOTAG” să comenteze dacă va afecta sau nu parcursul european al țării acordarea votului de neîncredere guvernului, expertul a menționat pe de altă parte că „partenerii externi au avut multă toleranță pentru tergiversarea alegerii președintelui țării ca acum să perceapă demiterea guvernului Filat 2 ca pe o dramă”.

„Dacă este să privim parcursul de aderare la UE al altor țări din Europa Centrală și de Est, am observa că în multe din acestea au avut loc schimbări foarte frecvente de guverne. Altele au avut o relativă stabilitate. Desigur, ar fi mai clar și mai cert ca un guvern să-și duca mandatul de patru ani. Dar nu ar trebui să dramatizăm căderea executivului. Important să fie păstrat cursul reformator și o majoritate funcționala. În cazul nostru o formulă noua pentru AIE-3 ar fi așteptată”, este de părere expertul.

În opinia lui, prea mult capital politic și susținere au fost investite în Republica Moldova în ultimii ani de către partenerii occidentali.

„Alegerile parlamentare anticipate ar însemna decepție față de clasa politică, imatură, inflexibilă și fără viziune. Mai mult decât atât, în condițiile alegerilor anticipate, UE ar risca să ne lase unu la unu cu dușmanii externi ai integrării noastre europene. Atunci nu va mai conta care partid, cum și de ce a declanșat alegeri anticipate. În fond, toate premisele la moment sunt în favoarea evitării alegerilor anticipate pentru a putea culege roade deja în 2014, înainte de următoarele alegeri legislative. Formal, exista un legislativ care poate fi funcțional în continuare, șeful statului cu mandat deplin, iar pașii următori sunt clar indicați în Constituție. Însa, situația politică amintește tot mai mult de perioada năruirii speranțelor de modernizare în Ucraina post revoluție oranj, sfișiată în bătăliile politice dintre Iuscenko și Timosenko”, a menționat Eugen Revenco.

Expertul susține că pentru anul 2013 lucrurile sunt relativ clare pe segmentul politicii externe în raport cu UE – monitorizarea angajamentelor de aderare la Consiliul Europei va continua după 2013; Acordul de Asociere, inclusiv partea sa care ține de crearea zonei de liber schimb, ar putea fi parafat cel puțin parțial în 2013, iar semnat cel mai probabil în 2014.

„Negocierea și încheierea Acordului de Asociere este competența constituțională a Președintelui, care nu este afectat de demisia guvernului, însă situația politică poate influența decizia Bruxelles-ului cu privire la semnare. Perspectiva europeană clară pentru Moldova nu se regăsește astăzi în Acordul de Asociere. Summit-ul de la Vilnius ar putea teoretic să deschidă portița pentru perspectiva europeană a RM pe baza de criterii individuale. De aceea, reinstalarea unui guvern funcțional și evitarea alegerilor parlamentare anticipate pot fi determinante în acest sens”, consideră expertul.

În opinia lui, „decizia pozitivă a Comisiei Europene asupra unei eventuale cereri de aderare și obținerea statutului de candidat în 2013 rămân la acest moment încă puțin fezabile, iar abolirea regimului de vize în 2013 rămâne în continuare o decizie politică incertă”.

„Însă, acestea rămân realizabile în 2014 cu condiția că se păstrează cursul european și relansarea reformelor cu ritm susținut. Concomitent, ar veni suportul noului program de asistență UE pentru implementarea Acordului de Asociere care poate conține peste 100 mil. euro anual, dintre care 70% ajutor bugetar direct. Dar, pentru asta este nevoie de legislativ și executiv funcționale”, a conchis expertul Asociației pentru Politică Externă Eugen Revenco.