Ion Sturza: „Este o întorsătură neașteptată pentru unii, dar foarte bine calculată de alții. Această e o luptă internă, de orgolii și personalități, care nu ia în considerație nicidecum interesele statului sau ale Moldovei… Până la urmă, foarte puțini s-au gândit, zilele acestea, cred eu, la cetățenii țării, deși au fost foarte multe declarații. Eu consider că aceasta a adus la situația pe care eu o consider cea mai gravă criză politică din istoria modernă a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Când ziceți cea mai gravă criză, de ce insistați să spuneți cuvântul grav?
Ion Sturza: „Spun că situația e gravă, pentru că, în spatele acestei crize nu stau principii și valori sau lupte de idei, sau de orientare. Stau interese personale, oculte, o manipulare foarte grosolană a opiniei publice, a legii, a instituțiilor statului, care și ne-a adus în acest punct. E un lucru care este extrem de regretabil pentru mine și cred că pentru foarte mulți oameni care doresc un viitor bun Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Cum se explică faptul că, doar în câteva zile, s-a reușit să fie ales și procurorul Republicii Moldova, să fie votată și Legea privind uninominalul, să fie purtate negocieri, la care se zicea că mai nu se ajunseseră și la crearea unei noi majorități parlamentare, și la desemnarea membrilor cabinetului de miniștri. De ce această iuțeală, repezeală, ce scop se urmărea?
Ion Sturza: „Se urmărea poziționarea în campania electorală de pe poziții favorabile. De fapt, s-a îndeplinit toată agenda politică a unui partid, în detrimentul altor parteneri de eventuală coaliție.”
Europa Liberă: Al unui partid? Al PD-ului?
Ion Sturza: „Bineînțeles că aceasta e agenda PD-ului, pentru că nu vorbim de agenda PL-ului, PCRM-ului sau PLDM-ului. Îmi permiteți să fiu suspect, în cazul dat și cu toată considerația față de Partidul Democrat și să fiu suspect în cazul dat de ce s-a întâmplat că, după ce s-a executat practic toată agenda politică și nu numai politică, dar și de consolidare a pozițiilor unui partid, a fost luată această decizie care bulversează și schimbă tot peisajul politic.”
Europa Liberă: De ce s-a luat această decizie a Curții Constituționale?
Ion Sturza: „Ar fi un pic incorect din partea mea să comentez această decizie a Curții Constituționale, deși, sincer să vă spun, nu că m-a mirat, m-a stupefiat și pe mine, și pe foarte mulți oameni care analizează și cunosc nu numai partea publică, dar și cea mai puțin publică a politicii moldovenești. Chiar și în Moldova lucrurile pot fi făcute cu o mai mare eleganță.”
Europa Liberă: Când ați zis că sunteți suspect, ce ați avut în vedere?
Ion Sturza: „Am avut în vedere că este de-a dreptul intrigant cum, după ce s-a executat toată agenda politică a unui partid, s-a executat la propriu celălalt partid… Acesta e un lucru care s-a întâmplat, și își pun întrebarea toți în Moldova și nu numai în Moldova, în afara țării. De fapt, să nu se bucure nimeni, absolut. Astăzi am postat pe Facebook o singură frază: „Alo, moldovenilor, ați dat foc la casa voastră, nu la capra vecinului!”
Europa Liberă: Și fraza aceasta ce înseamnă?
Ion Sturza: „Înseamnă că ne așteaptă vremuri foarte tulburi, nu din considerente că pierdem trenul european sau nu știu ce și așa mai departe, că de fapt, nu e un atac la persoana lui Vlad Filat și Vlad Filat, până la urmă, este doar unul dintre actorii politici, el poate să dea un pas înapoi, un pas în stânga. Se vede absolut clar că cei de care depinde soarta țării, implementarea valorilor democratice, a unui parcurs civilizat al țării, habar nu au și nu au nicio problemă cu interesele cetățenilor și oamenilor. Au interesele lor, au jucat șah până la faza când au distrus figurile oponenților. Dar să nu uităm, cum spune o veche zicală că, până la urmă toate figurile de pe tabla de șah se duc în cutie și acolo se întâlnesc toți…”
Europa Liberă: Domnule Sturza, și dacă Vlad Filat a făcut un pas înapoi, ce va face Vlad Plahotniuc în continuare?
Ion Sturza: „Va continua să atace. El e jucător, până la urmă, cred că nici scopul final pentru dânsul nu e atât de important. Pentru dânsul acest joc, adrenalina și care îi bântuie sufletul și nu numai sufletul și sunt importante pentru el. Adevărat că toți ceilalți s-au prins în acest joc. Fie el, Filat, răul de pe pământ, dar nu judeca, că riști să fii și tu judecat. Am dreptul să îi reproșezi foarte multe lui Vlad Filat, un lucru nu pot să-i reproșez: că a vrut sincer să ducă Moldova în Europa. A făcut multe greșeli și în administrare, își în relațiile cu partenerii, cu partidul, dar a fost totuși un om dedicat și este un om dedicat acestui traseu european și a făcut foarte multe cu echipa lui, trebuie să recunoaștem. Acuma să banalizăm într-atâta rolul și efortul lui și să negăm că este președintele unui partid, care are 31 de mandate și cel mai mare partid practic astăzi în Parlament. Și, printr-o ecuație destul de relativă să-l anihilăm și astfel să anihilăm partidul cu 31 de mandate în Parlament este foarte trist.”
Europa Liberă: Desemnarea domnului Leancă, în calitate de premier interimar, ce înseamnă?
Ion Sturza: „Iurie Leancă, prim-ministru interimar și aceasta e o mișcare tehnică. Președintele a făcut un pas absolut corect din punct de vedere constituțional, a numit un premier interimar, i-a revenit această funcție, din oficiu, domnului Leancă. El va avea o funcție tranzitorie și foarte limitată.”
Europa Liberă: Se va ajunge la numirea unui alt candidat pentru funcția de premier?
Ion Sturza: „Păi, citind această decizie a Curții Constituționale și văzând comentariile, care au urmat, deci spiritul este așa, că va fi nominalizat alt candidat. Deci, bineînțeles, că Vlad Filat teoretic, dacă se respectă acest spirit al acestei decizii, nu mai poate să candideze la funcția de prim-ministru.”
Europa Liberă: Admiteți ca această calitate de premier interimar al domnului Leancă ar putea să se prelungească până la eventualele alegeri parlamentare anticipate?
Ion Sturza: „Nu știu, după ce s-a obținut această agendă pe care ați numit-o și dumneavoastră, cea mai fundamentală schimbare, pe care moldovenii nici nu au sesizat cât este de periculoasă, cu schimbarea sistemului electoral, care ne aruncă în brațele oligarhice, pentru că, se știe foarte bine : atunci când mergem pe acest sistem mixt, jumătate din locurile din Parlament sunt practic cumpărate de către oamenii cu influență. Se joacă dur în sensul acesta, se știe în țările vecine ce s-a întâmplat cu așa-numiții nominali. Deci e un lucru care, de fapt, distruge duhul democrației, când țara are nevoie de partide politice consolidate, nu are nevoie de baroni locali care vin cu cadouri electorale de 2 bani și cumpără electoratul, cu toată stima față de electorat, dar se știe lucrul acesta. Deci aceasta este o diversiune, că e mai ușor să cumperi 30 de locuri în Parlament decât să construiești un partid pe valori democratice și de alt gen. Deci este o diversiune. Și eu mă mir că Vlad Filat s-a cumpărat atât de ușor la această mișcare. Bine, de dragul concilierii, construcției noii politici cât mai rapide, a unui nou guvern. Până la urmă, s-a văzut că lucrurile nu au fost chiar așa.”
Europa Liberă: Domnule Sturza, și chiar instituțiile statului ar fi subordonate unui singur om în Republica Moldova, cel despre care se spune că ar fi chiar Vlad Plahotniuc?
Ion Sturza: „Păi urmăriți și dumneavoastră evenimentele care se întâmplă și consecutivitatea: cine le aprobă, cine le adoptă și așa mai departe. Cui convin lucrurile acestea? Cine, de fapt, este beneficiarul final? Eu nu vreau să spun că Vlad Plahotniuc este toate relele din Republica Moldova, pentru că el, până la urmă, are o agendă a lui, așa cum a făcut-o și în afaceri și o urmează zi cu zi, consecvent. Dar toți ceilalți, 99, 999% de moldoveni? Care este agenda lor? De ce cineva le impune această agendă, care este bazată numai pe ură, pe distrugere, pe anihilarea brutală a oponenților, în orice formulă… Unde ne-am dus noi? Noi am devenit un stat captiv total… Republica Moldova este un stat captiv, alo, moldovenilor?..”
Europa Liberă: Ce mai poate face PL-ul condus de Mihai Ghimpu, în situația creată?
Ion Sturza: „Nimic nu poate face PL-un situația aceasta, nu numai de a face declarații hazardate și deplasate, care alimentează subcultura politică din Republica Moldova, zi de zi. Pentru că, am impresia că opinia publică la Chișinău s-a depins cu aceste declarații, dar, când le citește cineva din exterior, are o problemă în a înțelege ce se întâmplă în mentalitatea clasei politice de la Chișinău. Eu nu cred că PL- ul mai contează în politica moldovenească. A fost folosit, să o spunem așa, și cam aicea se termină. Dacă, bineînțeles, acei 7 deputați, plus grupul de reformatori nu se vor replia pe o nouă formulă organizatorică pentru că, vă spun sincer, eu am tot respectul și înțelegerea față de ceea ce au făcut sau au încercat să facă acești oameni.”
Europa Liberă: În acest scenariu, comuniștii mai pot face ceva, schimba, recurge la turnuri, întorsături?
Ion Sturza: „Comuniștii cu cât mai mult tac, cu atât mai mult beneficiază, numia că ei iarăși sunt foarte nerăbdători să vină la Președinție și la Parlament. Rup ușile Președinției, impun agenda Parlamentului. Adevărul e că, ei, dacă stăteau cuminți în bancă, poate erau de câțiva ani în urmă la guvernare. Nu știu, eu nu pot să le dau sfaturi și nici nu vreau să le dau sfaturi lor, că nu sunt amicii mei politici.”
Europa Liberă: Deznodământul cu numirea domnului Gurin în calitate de procuror e cel care va aduce fericire Republicii Moldova?
Ion Sturza: „Nu-l cunosc personal pe domnul Gurin, poate că este un profesionist desăvârșit. Dar, încă o dată, să nu avem iluzia că un om în fruntea unui sistem, așa cum este, va schimba foarte multe lucruri. Deși în contextul la toate evenimentele politice, la tot acest lanț de decizii și așa mai departe, credeți-mă, figura dumnealui deja nu mai contează sau nu mai este atât de credibilă.”