Reprezentantul cetățenilor români din Republica Moldova în Parlamentul României, Eugen Tomac, și-a deschis la Chișinău primul său birou parlamentar. La ceremonia de inaugurare au fost prezenți oficiali moldoveni, dar și deputați români. Eugen Tomac a câștigat Colegiul 2 pentru românii din străinătate, cu aproape 80% din voturile cetățenilor români din Republica Moldova. Despre menirea acestui birou și cât de mult au nevoie cetățenii români din Republica Moldova de ajutorul deputatului român, a discutat Valeria Vițu cu Eugen Tomac.
Președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților a Parlamentului României, Eugen Tomac, spune la RFI că un ales trebuie să fie în contact cu cei pe care îi reprezintă, motiv pentru care i s-a părut absolut firesc să-și înființeze un birou parlamentar funcțional în centrul Chișinăului. "Vreau să mențin un dialog cât mai direct cu românii din R.Moldova, pentru că sunt foarte multe aspecte care fac parte din ființa românilor de aici. Rolul unui parlamentar este să preia parte din problemele pe care românii de aici le ridică și să merg în Parlamentul României și să le redirecționez către instituțiile statului român responsabile de relațiile cu R.Moldova și nu numai. Există lucruri pe care nu le-am tratat cu seriozitatea necesară", declară Tomac.
Referindu-se la problemele pe care le-ar avea cetățenii români din R.Moldova, deputatul român a declarat: "Birocrația exagerată din țară se resimte și aici, motiv pentru care prin activitatea pe care o voi desfășura în mod regulat aici la Chișinău, să completez un gol care există în comunicarea dintre cetățenii români din partea această de Prut și instituțiile statului. Să pun presiunea necesară pe instituții, respectând legislația română. Acolo unde este cazul să intervin, să-i susțin pe cetățenii români în demersurile lor", continuă Eugen Tomac.
"Ne dorim o mobilitate cât mai mare între România și Republica Moldova"
Potrivit parlamentarului român, redobândirea cetățeniei este o categorie aparte de probleme. "Este una dintre temele pe care le auzim deseori aici la Chișinău. Dar există și un număr mare de cetățeni care și-au redobândit cetățenia și întâmpină dificultăți în a-și perfecta actele, fie că ne referim la actele de stare civilă, echivalarea diplomelor și nu numai. Ne dorim o mobilitate cât mai mare între România și R.Moldova, astfel încât cetățenii R.Moldova să rămână aici, dar să poată comunica strâns cu instituții, cu societatea civilă, să existe parteneriate economice cât mai solide între cele două state", a mai spus reprezentantul cetățenilor români din R.Moldova în Parlamentul României.
Biroul deputatului român, pe strada "31 august 1989"
"Recunosc, mi-am dorit să deschid acest birou în perimetrul central al Chișinăului. A fost o coincidență fericită faptul că am găsit deschiderea necesară la Uniunea Scriitorilor. Aici, în fața acestui birou avem o statuie imensă a poetului Mihai Eminescu. Acum doi ani, în partea dreaptă a biroului a fost ridicată o cruce în memoria scriitorilor deportați din Basarabia în timpul regimului sovietic. Este un complex care așează perfect această instituție pe care vreau să o extind aici la Chișinău", a mai spus președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților a Parlamentului României.
"Sunt convins că lucrurile pot fi resetate în Republica Moldova"
În contextul situației politice de la Chișinău, EugenTomac a menționat că Bucureștiul urmărește cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă. "S-au făcut progrese extraordinare în ultimii ani. R.Moldova este unul dintre puținele state care a beneficiat de o atenție sporită din partea statelor europene. În ultimii ani, aproape toți comisarii europeni au vizitat R.Moldova, ceea ce înseamnă că au existat o serie de așteptări, iar faptul că în momentul de față s-a intrat într-un blocaj politic și într-o lipsă de comunicare care poate schimba cursul R.Moldova, sigur trezește foarte multă îngrijorare", declară Tomac.
Parlamentarul român s-a arătat convins că în actuala conjunctură există suficiente resurse pentru a reseta lucrurile și a merge mai departe. Aici depinde de responsabilitatea tuturor politicienilor de la Chișinău, dacă sunt capabili sau nu să stea la aceeași masă și să continue traseul pe care și l-au asumat în urmă cu trei ani, când a plecat Partidul Comuniștilor de la guvernare, este de părere deputatul. "Este esențial ca politicienii să nu dezamăgească acest vis european care există în R.Moldova", a conchis Eugen Tomac.