Într-o analiză de știri publicată sâmbătă, Reuter notează criticile aduse de oficialitățile europene deciziilor de vineri ale parlamentului de la Chișinău privind funcționarea Curții Constituționale și a Centrului Național Anticorupție, ridicarea pragului electoral pentru partide și altele.
Deciziile adoptate prin votul comun al liberal-democraților și comuniștilor de vineri au fost criticate de Comisia de la Veneția, care ține de Consiliul Europei, dar și de Comisia Europeană într-o rară declarație comună a șefei politicii externe Catherine Ashton și a comisarului pentru extindere, Å tefan Füle.
Reamintim că liderul fracțiunii parlamentare liberal-democrate, Valeriu Streleț, a apărat deciziile luate vineri de Parlament cu voturile partidului său și ale comuniștilor, respingând criticile europene pe această temă.
Potrivit agenției IPN, Streleț a spus că deciziile de vineri privind funcționarea Curții Constituționale sau Centrului Anticorupție au scos aceste instituții și altele de sub influența unui singur partid, prin care pare să înțeleagă Partidul Democrat.
Liderul liberal Mihai Ghimpu a scris pe blogul său că deciziile de vineri ale deputaților urmăresc să întoarcă Moldova „cu fața spre Rusia”.
Șefa politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton, și comisarul european pentru extindere Å tefan Füle au dat publicității o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de adoptarea la Chișinău a amendamentului la legea Curții Constituționale care permite demiterea judecătorilor Curții dacă nu au „încrederea” parlamentului.
Această lege, se spune în declarația de la Bruxelles, și alte legi importante care se referă la funcționarea democrației Moldovei au fost adoptate cu o grabă extremă, și fără consultarea serioasă a societății moldovenești, sau respectul cuvenit față de standardele europene legate de reforma constituțională, în special acelea stabilite de Comisia de la Veneția din Consiliul Europei.
Catherine Ashton și Å tefan Füle adaugă că au aceleași îngrijorări exprimate vineri de șeful Comisiei de la Veneția.
Gianni Buquicchio, președintele Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția) a criticat aspru și el vineri amendamentul care permite demiterea judecătorilor Curții Constituționale dacă nu au „încrederea” Parlamentului, spunînd că acest amendament „contravine standardelor europene privind justiția constituțională, și este o violare clară a articolului 137 din Constituția Republicii Moldova”.
Cele două oficialități europene fac în continuare referire în declartaia lor și la celelalte măsuri luate vineri de parlamentul de la Chișinău, legate de ridicarea pragului electoral, de prerogativele premierului în exercițiu de a demite miniștri și șefi de instituții, și de schimbarea statutului Centrului Național Anticorupție.
Acestea, se spune în declarația de la Bruxelles, urmează unui nou fel îngrijorător de a lua decizii în Moldova, reflectat și în alte măsuri legislative, în care instituții ale statului au fost folosite în interesul unor puțini.
„Ne reafirmăm din nou îngrijorarea că aceste măsuri, luate fără pregătirea și consultarea prealabile, ar putea fi o amenințare la adresa independenței unor instituții naționale cheie pentru dezvoltarea viitoare a Moldovei și la adresa unui stat de drept stabil.
Cerem liderilor politici ai Moldovei să nu piardă din vedere impactul pe termen lung al deciziilor lor, inclusiv asupra realizării aspirațiilor Moldovei”, se spune în încheierea declarației dată publicității de coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton și comisarul european Å tefan Füle.