Victor Chirilă: Acordul de Asociere este crucial pentru a merge înainte cu liberalizarea regimului de vize. Radio Europa Liberă. 26.06.2013.

122

Ieri, premierul de la Chisinau, Iurie Leancă, s-a aflat la Luxembourg pentru a asista la prezentarea primului raport al Comisiei Europene in legatura cu ridicarea vizelor pentru moldoveni pentru spațiul Uniunii Europene. Premierul a promis, pe vremea in care era seful diplomației moldovene, că moldovenii nu vor mai avea nevoie de vize începind cu 2014. Valentina Ursu a stat de vorba cu Victor Chirilă de la Asociatia de Politica Externa despre cit de realiste sunt așteptarile Moldovei, avind in vedere ca Uniunea Europeana continua sa solicite reforme democratice importante din partea Chisinaului înainte de a ridica obligativitatea vizelor.

Europa Liberă: S-au făcut promisiuni că, până în toamna anului viitor, a anului 2014, Moldova ar putea să beneficieze de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Ar fi un termen și un obiectiv realist, din moment ce s-a cerut mai multe de la autoritățile de la Chișinău: și lupta cu corupția, și reforma instituțiilor de forță, și respectarea drepturilor fundamentale ale omului, să se demonstreze că frontiera este bine păzită, transparentă, putem vorbi totuși despre un termen și un obiectiv realist?

Victor Chirilă: „Eu cred că este un termen realist. Republica Moldova poate, în sfârșit, atinge acest obiectiv, dar este nevoie, în primul rând, de stabilitate politică în Republica Moldova. Este important ca guvernul să funcționeze, instituțiile să fie eficiente, funcționale și să îndeplinească acea agendă de reforme pe care o cere de la noi Uniunea Europeană, în contextul planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Cred că, în primul rând, trebuie pus accentul pe reforma sistemului judecătoresc, pe combaterea corupției și aici CNA-ul trebuie nu doar să investigheze, dar și să producă dosare, care ulterior să ajungă pe masa judecătorilor și să aibă un verdict, o finalitate, în acest sens.

De asemenea, este important ca acea lege privind prevenirea discriminării în Republica Moldova să fie pusă în aplicare. A fost creat recent Consiliul privind prevenirea și eliminarea discriminării în Republica Moldova. Acest Consiliu trebuie, în sfârșit, să lucreze, trebuie să investigheze cazuri reale și să demonstreze că el este funcțional.

De asemenea, frontiera Republicii Moldova trebuie să fie transparentă, dar, în același timp, să fie bine administrată, să fie bine securizată, astfel încât fluxul migrațional, care trece prin teritoriul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, să fie unul legal, iar cel ilegal să fie combătut și, de aceea, este nevoie ca pe segmentul transnistrean al frontierei noastre cu Ucraina, Republica Moldova ar urma să depună mai multe eforturi pentru consolidarea controlului pe acest segment. Și, din acest punct de vedere, deschiderea acelor șase puncte migraționale pe acest sector sunt cruciale pentru Republica Moldova. Și cred că ar fi o cedare mare și pentru societate, și pentru Uniunea Europeană dacă Republica Moldova nu va pune în aplicare aceste puncte de control, va ceda presiunilor care vin dinspre Est, în special, dinspre Moscova.

De asemenea, cred că este important ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cât mai curând posibil cu Uniunea Europeană. Din moment ce acest acord va fi semnat,va fi transmis un semnal politic foarte important pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii noștri.”

Europa Liberă: Deci, obținerea acestui regim liberalizat de vize va fi posibil doar atunci când se va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană?

Victor Chirilă: „Fără îndoială, în niciun caz mai devreme de semnarea acestui Acord cu Uniunea Europeană. Experiența statelor din Europa Centrală, care deja sunt membre ale Uniunii Europene și, de asemenea, a statelor din Balcanii de Vest demonstrează că liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană are loc doar după semnarea acordului politic-cadru, care înseamnă asocierea politică și economică la Uniunea Europeană. Și pentru Republica Moldova nu se va face o excepție în acest sens. De aceea, Acordul de Asociere este crucial, pentru a merge înainte cu liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Să facem și o precizare, domnule Victor Chirilă, obținerea călătoriilor fără vize va fi posibilă doar în spațiul Schenghen?

Victor Chirilă: „Desigur, doar în spațiul Schengen. Posibilitatea de a călători liber în spațiul Schengen nu înseamnă și libertatea de a te afla acolo cât îți dorește inima. Vor fi anumite limite și fiecare cetățean al Republicii Moldova, care va beneficia de acest regim, va putea să se afle pe teritoriul Uniunii Europene a zonei Schengen timp e 90 de zile, după care va trebui, desigur, să se întoarcă în Republica Moldova și să călătorească iarăși timp de 90 de zile în următoarele șase luni.”

Europa Liberă: Este un lucru foarte important, dar, pe de altă parte, și unul foarte îmbucurător, din moment ce atâția cetățeni ai Republicii Moldova și-au găsit bucata de pâine înafara granițelor. Pentru rude, pentru cei apropiați contează foarte mult, dar și pentru cei care vor să călătorească fără restricții în UE.

Victor Chirilă: „De acord. Contează foarte mult pentru membrii de familie a celor care muncesc în Uniunea Europeană, pentru că acei cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc legal în Uniunea Europeană, deja au un permis de ședere, care le permite să călătorească liber pe teritoriul statelor Schengen ale UE, dar acest permis nu oferă aceleași oportunități și membrilor familiei, copiilor, fraților, surorilor, părinților. De aceea, este important ca și acești membri de familie să poată călători spre Uniunea Europeană, spre Italia, Portugalia, fără obstacole. Și acest regim le va oferi acestor cetățeni această posibilitate și va oferi un mare avantaj social tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care au rude peste hotare: familiile se vor reîntregi, rudele se vor revedea mult mai des. Desigur, foarte multe probleme de familie vor fi depășite în acest sens. Deci, într-adevăr, impactul va fi simțit de fiecare familie care are cetățeni care muncesc legal în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Și ultima întrebare: domnule Chirilă, se fac auzite unele voci, care spun că obținerea acestui regim liberalizat de vize pentru spațiul Uniunii Europene ar putea să aducă vești proaste din partea Rusiei și a altor state CSI, care ar putea să ceară viză. Credeți că se va ajunge la asta?

Victor Chirilă: „Liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană nu ar trebui să aibă efecte negative pentru regimurile noastre de călătorii cu statele din cadrul CSI. Dar depinde acum foarte mult de agenda fiecărui stat în parte. De exemplu, Rusia deja, de fapt, a anunțat că va introduce pașapoartele în regimul de călătorie cu Uniunea Europeană, va introduce vizele. Rămâne de văzut care vor fi negocierile dintre Chișinău și Moscova și dacă Moscova va folosi acest instrument pentru a face presiuni asupra guvernului și asupra Republicii Moldova, de a obține anumite cedări legate de orientarea geopolitică, să spunem.”