APEL al reprezentanților societății civile din Republica Moldova către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Doamna Catherine Ashton, privind situația din regiunea transnistreană

119

Excelență,
Integrarea europeană este înțeleasă în Republica Moldova ca premisa unei dezvoltări durabile, implicit de realizare a integrității teritoriale a țării. Cu regret constatăm însă că activizarea dialogului Uniunea Europeană – Republica Moldova, cu perspectiva asocierii politice, integrării economice și liberalizării regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, este însoțită de agravarea premeditată a situației în raioanele de est ale țării în vederea obstrucționării acestui parcurs european. Salutăm angajamentul Uniunii Europene și a Dumneavoastră personal, inclusiv prin Declarația privind așa-numita lege a Transnistriei cu privire la frontieră, de a sprijini procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în interesul și în beneficiul populației de pe ambele maluri ale Nistrului. Totodată, ultimele evenimente din raioanele de est ale țării ne determină să solicităm sporirea eforturilor Uniunii Europene în implementarea cu succes a prevederilor cadrului de negocieri și documentelor definitorii semnate de către Republica Moldova cu Comisia Europeană, implicit a Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize, și asistență diplomatică pentru buna pregătire de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnus. În acest context, noi, reprezentanții societății civile, solicităm:
– De a include în agenda reuniunii formatului ”5+2” de la Viena din luna iulie curent a chestiunilor legate de situația din Zona de Securitate și de a solicita părților garante și mediatorilor, implicit Federației Ruse, să utilizeze toate mijloacele legal disponibile pentru stabilizarea situației.
– De a cere Federației Ruse să nu consolideze în continuare contingentul de militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și să retragă etapizat militarii și tehnica din cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria.
– Stimularea consolidării clasei politice și societății moldovenești în eforturile de a calma situația din regiunea transnistreană.
– Condiționarea asistenței oferite regiunii transnistrene cu abținerea administrației de la Tiraspol de la orice acțiuni unilaterale care ar putea destabiliza situația.
– Extinderea provizorie a mandatului misiunii EUBAM pentru asistența instituirii și bunei funcționări a celor șase puncte de control de pe Nistru și completarea misiunii cu observatori civili pentru monitorizarea situației din Tighina și localitățile limitrofe, observatori care să constituie osatura unei noi Misiuni Internaționale Civile în Zona de Securitate.
– Stimularea participării societății civile la procesul de negocieri privind reglementarea pașnică și durabilă a conflictului transnistrean.

Semnatari:
Asociația pentru Politică Externă, Chișinău
Asociația „Promo-LEX”, Chișinău
IDIS Viitorul, Chișinău
Asociația „Integritate”, Grigoriopol
CReDO, Chișinău
Asociația „Mamele pentru Drepturile Omului”, Tiraspol
RCTV „Memoria”, Chișinău
Asociația Pedagogilor din Transnistria „LUMINA”, Grigoriopol
Asociația „Promovarea Justiției Efective”, Tiraspol
Grupul de Inițiativă „Prosvet”, Dubăsari