Pirkka Tapiola: Transnistria este mai degrabă o oportunitate și o provocare comună asupra căreia să lucrăm împreună. FES/APE. 25.09.2013.

115

Noul șef de Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, salută întâlnirea dintre primul ministru Iurie Leancă și liderul transnistrean Evghenii Șevciuk. Întâlnirea de luni a fost un prim contact dintre cei doi, constată oficialul european care își exprimă speranța că după acest prim contact vor urma pași care să ducă la identificarea unui soluții reciproc avantajoase pentru reglementarea transnistreană.

”Am fost foarte fericit să aud despre întâlnirea de luni dintre primul ministrul Iurie Leancă și liderul transnistrean Evghenii Șevciuk. A fost o primă întâlnire în deplina capacitate, cei doi domni să înceapă să discute între ei, să pornească o relație. Am urmărit la știri comunicatele de presă difuzate de părți și acestea au fost echilibrate, ceea ce denotă o dorință clară de a lucra împreună”, a declarat Pirkka Tapiola în cadrul unui interviu acordat emisiunii Sinteze de Politică Externă, realizate de Lina Grâu.

Noul șef al Delegației UE la Chișinău amintește că UE este un participant activ la procesul de reglementare, membru al formatului politic 5+2 din anul 2005, inițiatorul și finanțatorul măsurilor de încredere a încrederii între Chișinău și Tiraspol. ”Susținem măsurile de încredere cu fonduri importante pentru a construi punți între cele două maluri ale râului Nistrului. Pentru noi este o prioritate”, declară oficialul european.

”Din cât cunosc eu regiunea, îmi dau seama că există o multitudine de oameni și interese foarte diverse în zonă care au în comun faptul că își doresc cu toții să lucreze cu UE. Dacă analizăm exportul industrial al Transnistriei, care beneficiază de Preferințele Comerciale Autonomie (regimul de comerț preferențial pe care în are acum Republica Moldova cu UE), observăm că UE este o piață de export de o importanță fundamentală pentru regiunea din stânga Nistrului. Noi sperăm că vom găsi soluții pentru ca viitorul Acord de Liber Schimb cu UE (care ar urma să fie parafat în luna noiembrie la summitul de la Vilnius) să poată servi interesele întregii populații a Republicii Moldova, a tuturor oamenilor de afaceri moldoveni și să aducă noi oportunități inclusiv exportatorilor transnistreni. Crearea unor punți de legătură este foarte importantă aici”, a spus Pirkka Tapiola.

Noul șef al Delegației UE a menționat că identificarea unei soluții bazate pe integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria, este o prioritate pentru UE. ”Poate că uneori mișcarea pe dimensiunea politică este una dificilă, dar nu ar trebui să existe loc pentru complacere. Nu trebuie să devenim ostaticii a două poziții fixe, a două status-quo-uri. Trebuie să lucrăm construind punți și lucruri pe care să le avem în comun. Și știu că ar putea să nu fie foarte ușor după 20 de ani de separare. Dar este un lucru în mod fundamental fezabil, deși cere multă răbdare, acțiuni și deschidere. Și am fost foarte bucuros să văd toate aceste lucruri la întâlnirea de luni dintre Iurie Leancă și Evghenii Șevciuk și sper că vor urma și mai multe contacte și că subiectele de actualitate vor fi discutate inclusiv în formatul 5+2”, a mai spus Pirkka Tapiola.

Oficialul european a combătut opinia potrivit căreia chestiunea transnistreană este un impediment în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
”Pentru mine este absolut clar că atunci când noi, UE, ne gândim la relații mai apropiate și asociere politică, integrare economică și cu Republica Moldova, avem în vedere întreg teritoriul țării, nu doar unul dintre maluri, chiar dacă constituie partea majoritară. Deci nu aș numi Transnistria o problemă pentru apropierea de UE a Republicii Moldova. Transnistria este mai degrabă o provocare comună asupra căreia trebuie să lucrăm și este și o oportunitate. Pentru că dacă priviți structura industrială pe cele două maluri ale Nistrului, veți vedea că există o complementaritate. Este o oportunitate pentru toți cetățenii și rezidenții Republicii Moldova de a construi ceva nou.

Dar desigur că această situație aduce relației în întregime o problemă în plus și aceea a edificării statului și națiunii, ceea ce este o problemă complicată în multe țări din fosta URSS. Și iată de ce trebuie să acordăm acestui subiect mai multă atenție”, a conchis noul șef al Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.
Interviul a fost realizat de Lina Grâu în cadrul proiectului "Dialoguri de politică externă" al Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) și Asociației pentru Politică Externă (APE).

Interviul integral va putea fi ascultat în emisiunea radio realizată de FES/APE și citit în Newsletterul electronic de Politică Externă.

Materialul poate fi preluat fără restricții cu menționarea sursei.