Cu ceva mai mult de o săptămână înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, politicianul ceh Karel Schwarzenberg, care a fost până de curând ministrul de externe al Cehiei, a acordat un interviu serviciului ucrainean al postului nostru de radio despre starea democrației în vecinele de la răsărit ale UE.
„Georgia a reușit să pună în aplicare o tranziție democratică a puterii, ceea ce nu era tocmai o tradiție adânc-înrădăcinată în acea țară mai înainte. Opoziția a preluat puterea, fostul partid de guvernământ s-a dat la o parte, la fel ca fostul președinte, fără vărsare de sânge și totul s-a petrecut într-un cadru democratic. Toate acestea înseamnă un progres pentru Georgia. Dacă ne amintim de evenimentele din Georgia în anii 1990, trebuie să recunoaștem că acea țară a făcut progrese minunate.”
„Între țările PE există diferențe: de exemplu între o dictatură directă, cum este Republica Belarus, care este cu adevărat ultima dictatură adevătară din Europa, o țară unde nu s-au înregistrat niciun fel de progrese, sau o țară ca Moldova, care face tot ce poate să se apropie și să se deschidă spre Europa”.
„Democrația în Rusia este în declin. Din nefericire, în ultimii zece ani, democrația, libertatea și în domenii ca justiția, presa sau altele și au fost în declin. Cu tot respectul pe care-l am pentru Rusia, nu putem vorbi despre democrație autentică în acea țară”.
„Ucraina încă își caută identitatea. Evenimentele din ultimele săptămâni au arătat că până și Partidul Regiunilor, partid de guvernământ, este într-o măsură divizat. Încă nu a fost adoptată legislația necesară apropierii Ucrainei de UE.”
„Există o influență puternică din partea Federației Ruse, care nu dorește să vadă țările PE alăturându-se UE. Rusia continuă să le momească în Uniunea Vamală pe care a format-o împreună cu Belarus și Kazahstan. Cred că din punct de vedere economic și politic ar fi o greșeală dacă țările PE ar opta pentru Uniunea Vamală”.
„Rusia este cu siguranță o mare piață de desfacere. Ea oferă multe ocazii de care companiile cehești, printre altele, profită. Totuși, se poate spune că în Vest, nu în Est se pot deprinde progresul, tehnologiile moderne, managementul modern, cele mai noi tendințe în conducerea afacerilor. De asemenea, dacă vă uitați și comparați progresele făcute în aceeași perioadă de timp în Federația Rusă și în Europa, va trebui să recunoașteți că pentru țările PE este mai profitabil să fie cu UE”.
„Am un presentiment negativ referitor la semnarea de către Ucraina a acordului de asociere la Vilnius, date fiind ultimele evenimente. Iar asta mă face să fiu îngrijorat în privința Ucrainei. Cred că dacă acordul nu se va semna asta va fi o pierdere de timp și de energie de ambele părți. Și Dumnezeu știe dacă vom avea a doua șansă”.
„Nesemnarea acordului ar fi o pierdere și pentru Europa, dar putem spune că Europa va supraviețui. În schimb dacă Ucraina se întoarce spre răsărit, cred că independența ei va fi știrbită în scurtă vreme”.