Experții APE propun o SOLUÈšIE NOUĂ care ar schimba radical relațiile dintre Chișinău și Tiraspol. Ziarul Național. 12.08.2014

144

Republica Moldova și regiunea transnistreană ar trebui să creeze un spațiu economic comun care ar avea avantaje majore atât pentru dezvoltarea mediului de afaceri, cât și pentru ridicarea nivelului de trai al populației de pe ambele maluri ale Nistrului. Această soluție a fost propusă de experții economici din cadrul Asociației pentru Politică Externă (APE) care au analizat modelele existente pe plan internațional și au elaborat un concept de Spațiu Economic Unic care ar putea funcționa între R. Moldova și regiunea transnistreană.

Expertul economic Vitalie Rapcea propune ca Tiraspolul și Chișinăul să semneze un Memorandum pentru crearea spațiului economic comun și să fie create mai multe instituții extraordinare care să supravegheze modul în care sunt respectate prevederile Memorandumului. Instituțiile respective ar trebui să aibă puteri juridice egale pe ambele maluri ale Nistrului.

În studiul elaborat de Rapcea se propune crearea Consiliului Economic al Spațiului Economic Comun care să fie compus din membri ai Guvernului de la Chișinău și reprezentanți ai Transnistriei, iar deciziile Consiliului să aibă caracter legislativ pe teritoriul ambelor entități economice.

Se propune și crearea a cinci comitete specializate pe domeniile: vamal, comerț, fiscal, bancar și transport. De asemenea, se propune crearea Curții de Justiție a Spațiului Economic Comun care să emită decizii referitoare la cazurile de nerespectare de către agenții economici a prevederilor Memorandumului.

Experții au enumerat mai multe avantaje care ar rezulta în cazul în care Chișinăul și Tiraspolul ar ajunge la o înțelegere privind crearea Spațiului Economic Comun: o piață mai mare la nivel de cerere și ofertă de consum și industrială, reducerea importurilor, prețuri mai mici la produse după ce se va mări oferta, calitate mai bună datorată creșterii competitivității mărfurilor, scăderea nivelului de birocrație si facilitarea investițiilor.

„Avem date clare că ideea creării unui spațiu economic comun se bucură de susținerea majorității populației de pe ambele maluri ale Nistrului. Crearea unei autonomii pe care se pedalează acum nu se bucură de susținerea malului drept, ceea ce înseamnă că este nevoie de a găsi soluții realiste pentru a urni carul din loc. Trebuie să avem curajul de a gândi altfel și de a propune idei care sunt provocatoare pentru unii și par irealizabile inițial, dar sunt avantajoase pentru ambele părți… Există riscul că am putea să consolidăm regimul de la Tiraspol, dar prezenta izolare a regiunii este deja în favoarea acestui regim și îl întărește mai mult. Cooperarea economică, dimpotrivă, va deschide o portiță pentru a atinge un compromis pe marginea statutului regiunii”, susține expertul economic, directorul executiv al APE, Vitor Chirilă.

Economistul punctează că proiectul privind crearea unui Spațiu Economic Comun între R. Moldova și regiunea transnistreană ar trebui să se bucure neapărat de susținerea partenerilor principali ai Chișinăului: Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.