Provocări cu care se poate confrunta Moldova în crearea Zonei de comerț liber cu UE. Info-Prim Neo. 15.09.2014.

145

Expertul economic Viorel Chivriga și autorul studiului „Prioritățile și provocările implementării DCFTA în Republica Moldova”, realizat la comanda Asociației pentru Politică Externă și susține că implementarea Acordului de Asociere dintre Moldova și UE va fi sortită eșecului dacă nu vor fi realizate reformele începute de guvernare.

„Avem nevoie de concurență, de reguli clare de joc, un cadru legal prietenos comunității de afaceri. Trebuie distruse barierele din fața comunității de afaceri, aceste bariere frânează dezvoltarea economică a țării. Avem nevoie de producție, de investiții”, a menționat Viorel Chivriga la prezentarea studiului, într-o conferință de presă la IPN.

Expertul a remarcat că autoritățile pot vorbi mult despre beneficiile apropierii de UE, dar avem nevoie de rezultate vizibile care să fie acceptate de populație. „În ultimul timp vedem o politizare excesivă atât a procesului de negociere, cât și a celui de implementare a Acordului de Asociere. E o gafă foarte mare. Acordul este al societății, nu al unui partid sau altui. Toate aceste acțiuni sunt în defavoarea implementării corecte”, a subliniat Viorel Chivriga.

În opinia sa, este extrem de importantă promovarea și diseminarea informației,. „Sondajele de opinie arată că sunt derapaje mari. Cei care aleg Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan fie îi depășesc pe cei ce se expun pro Uniunea Europeană, fie sunt la egalitate. S-a lucrat foarte puțin pentru explicarea beneficiilor. Oamenii așteaptă informații. Instituțional stăm bine la implementare, dar vom avea succese atunci când se va înțelege că sunt termene de implementare, sunt costuri și că trebuie să existe instituții responsabile”, a spus Viorel Chivriga.

Expertu la adăugat că sunt și alte părți care pot contribui la implementarea prevederilor Zonei de comerț liber și comunitatea de afaceri, administrația publică locală, comunitatea științifică și societatea civilă. „Avem nevoie de resurse umane, de mecanisme de interacțiune a instituțiilor. Avem nevoie de modificări în mai multe sectoare. Legile pot fi foarte bune, dar este foarte prost când nu sunt aplicate. Trebuie să armonizăm legislația la cea internațională și să preluăm aquis-ul comunitar. Pentru a asigura standardele internaționale vom avea costuri foarte mari și e nevoie de resurse umane”, a încheiat expertul.

Studiul a fost realizat cu sprijinul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei, prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și a Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.