Moldova nu-și valorifică potențialul în domeniul energiei regenerabile, studiu. Info-Prim Neo. 17.10.2014.

150

Republica Moldova utilizează 4-5% din potențialul de energie regenerabilă pe care îl are. Dacă acest potențial ar fi valorificat pe deplin, țara ar ajunge să atingă obiectivul de a înlocui 20% din energia utilizată cu cea regenerabilă deja către anul 2016. De această părere este expertul în securitate energetică Vadim Ceban, autorul studiului „Dezvoltarea energiei regenerabile în Republica Moldova: realități, capacități, opțiuni, perspective”, realizat pentru Asociația pentru Politică Externă.

Vadim Ceban a remarcat, într-o conferință de presă la IPN, că Moldova este dependentă de resursele externe de energie în proporție de circa 95%. „Sectorul energiei regenerabile este important pentru a asigura securitatea energetică a țării. Acum nu avem dezvoltat cadrul legal secundar pentru a putea promova legislația aprobată în acest domeniu. Utilizarea surselor de energie regenerabilă este redusă. Obiectivul național este de a majora procentajul de energie regenerabilă până la 20% către anul 2020. Avem un potențial mare de a utiliza biomasă de exemplu, dacă am folosi tot potențialul am ajunge ușor la 20% pentru biomasă. Dacă partenerii europeni ar vedea eforturi mari depuse în acest sens cred că ne-ar susține și mai mult”, a explicat expertul.

Tendința globală este de a majora procentajul de utilizare a resurselor de energie regenerabilă. În contextul geopolitic este important să fie dezvoltat sectorul dat. „Trebuie să trecem la consumul calitativ de energie regenerabilă, să nu consumăm doar deșeuri agricole, ci și deșeuri procesate, transformate în peleți și bricheți, care au putere calorică mai mare”, a spus Vadim Ceban.

Expertul crede că energia regenerabilă va influența și cultura consumului. „Oamenii vor fi mai economi, se vor învăța să nu consume energia în zadar, ceea ce încearcă să promoveze UE. Iar prețurile la energie se vor reduce treptat”, a specificat expertul.

Directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a menționat, la aceeași conferință de presă, că s-au făcut multe în domeniul securității energetice prin promovarea resurselor de energie regenerabilă, în special în domeniul legislativ. Totuși, mai este mult de făcut pentru a utiliza tot potențialul pe care îl oferă.

Studiul a fost realizat de APE cu sprijinul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.